1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Dva skutera Peugeota pridružuju se predsednikovoj garaži na Jeliseju
Dva skutera Peugeota pridružuju se predsednikovoj garaži na Jeliseju
2

Dva skutera Peugeota pridružuju se predsednikovoj garaži na Jeliseju

180
2
Podelite sa prijateljima:

Da bi proslavio svoju 125. godišnjicu i istorijsku vezu sa Jelisejskom palatom, Peugeot stavlja dva svoja skutera na raspolaganje najvišim francuskim vlastima. To su Metropolis SW, trotočkaš lansiran 2021. i novi XP400 GT, dvotočkaš koji je nešto između skutera i motocikla za stazu. Ova saradnja između kompanije sa znakom lava i članova Jelisejske palate nije nova, jer datira iz 1921. godine. Probijen je led sa Peugeotom 156 u vreme Aleksandra Milerana, predsednika Treće Republike.

Sprema li se francuski šef države za prelazak na dvotočkaše? Odgovor je negativan. Zato što, kao i 2020. godine sa integracijom dva Peugeota e-Ludixa u flotu, ovi skuteri nisu namenjeni predsednikovoj pratnji, već služe za prevoz dokumenata između lokacija u kompleksu palate. Makron, međutim, ostaje slobodan da ih iskoristi, kao Oland u svoje vreme.

Metropolis SW i XP400 GT se proizvode u Francuskoj u Mandeuru, region Du, i opremljeni su istim motorom: PowerMotion od 400 „kubika“ koji je u potpunosti dizajniran u Francuskoj. Razvija snagu od 35,6 KS uz obrtni moment od 38,1 Nm. Na tržištu, Metropolis SW je dostupan od nepunih 11 hiljada evra. XP400 GT, koji se prodaje od marta 2023, košta oko osam i po hiljada evra u osnovnoj verziji.

Dvotočkaši se razlikuju po svojoj nosivosti. Metropolis SW ima 76 litara skladišnog prostora raspoređenog u prtljažniku, dok je XP400 GT opremljen aluminijumskom gornjom kutijom SHAD od 55 litara. Ističu se po tihoj vožnji i maloj potrošnji: samo 4,3 l/100 km za domet od 300 km (rezervoar od 13 l).

Kreirana je jedinstvena verzija ovog dvotočkaša. Poseduje  crnu livreju Sideral Mat i ima trobojku na svakoj strani svoje rešetke. A da bi se izbeglo oštećenje njegove boje u saobraćaju Il de Fransa, skuter je opremljen zaštitom tipa crash bar. Ovo uokviruje pod, kao i rešetku i svetla za maglu. Dovoljno da za vožnju sa potpunim mirom.

MotoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ovaj „motocikl“ na poslednjoj fotografiji kao da ima više od dva točka?

Branko

Šta nije ovo sad indijska marka? Mislio sam da je Peugeot prodao moto diviziju…🤔