1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Honda ažurira CB650R i CBR650R novom E-spojnicom i osveženim dizajnom
Honda ažurira CB650R i CBR650R novom E-spojnicom i osveženim dizajnom
0

Honda ažurira CB650R i CBR650R novom E-spojnicom i osveženim dizajnom

64
0
Podelite sa prijateljima:

Na ovogodišnjem Salonu motocikala u Milanu (EICMA), Honda je bila izuzetno zauzeta lansiranjem motocikala. Dva najpopularnija velika modela japanskog brenda dobijaju ažuriranje za modelsku 2024. godinu koje uključuje novi sistem spojnice i nove dizajne. Honda CB650R i CBR650R će dobiti Hondine najnovije i najbolje tehnologije zajedno sa ažuriranim dizajnom kako bi stvari bile sveže.

Honda je imala mnogo motocikala na svom štandu da pokaže svetu na sajmu EICMA 2023. Pored srednje kategorije, čak i segment teške kategorije dobio je novog borca od Honde u obliku CB1000 Horneta (vidi drugu vest o tome). Čak i tada, Honda i dalje napreduje sa svojim modelima iz srednje klase i linijskim četvorocilindarskim motorima, a aduti CB i CBR će nastaviti da nose jedinice od 649 „kubika“ koje se kreću u narednu modelsku godinu sa značajnim ažuriranjima i nadogradnjama.

Počevši od CB650R, Hondin popularni „naked“ motocikl dobio je izuzetan redizajn, koji sada više podseća na CB1000R. Novo u klasi 650, far sa CB1000R je sada ugrađen na CB650R, a uz to je i novi set bočnih panela. Hondin jezik dizajna Neo Sports Cafe je još uvek živ u ovoj kategoriji, ali sada sa „prefinjenijim“ pristupom, kako piše u Hondinom saopštenju za štampu.

Linije su oštrije na motoru, a osim farova, bočni paneli su sledeća najznačajnija promena sa manjim otiskom sa strane u poređenju sa prethodnim modelom koji je lansiran 2019. godine.

Sledeći je CBR650R, koji donosi elegantniji izgled svuda okolo. Motocikl je više nego ikada inspirisan trkama sa svojim novim oblogama. Honda je takođe ažurirala zadnji deo modela za 2024, sa oštrim zadnjim krajem i zadnjim svetlom u ravnini. Prednji deo motocikla i dalje zadržava svoj podeljeni dizajn farova sa otvorima za usis vazduha postavljenim tačno ispod. Čini se da su inženjeri „Big H“-a optimizovali protok vazduha sa više izreza na bočnim stranama.

U osnovi, iste platforme iz prethodne generacije će se koristiti u ovim iteracijama. To znači da će se isti ramovi, motori i podešavanja vešanja u prethodnim modelima ponoviti i kod noviteta.

Oba motocikla će i dalje dobiti redni četvorocilindrični motor od 649 „kubika“ koji razvija do 94 konjske snage i obrtni moment od 63 Nm. Izlazom se i dalje upravlja standardnim sistemom za kontrolu trakcije, a mašine su prigušene 41-milimetarskim odvojenom funkcionalnom viljuškom marke Showa – velikom klipom (SFF-BP) napred i mono-amortizerom pozadi, a koji takođe potpisuje Showa. Kočnice na oba modela su postavljene radijalno i predstavljaju sistem brenda Nissin sa četiri klipa.

Iako su motocikli mehanički identični svojim prethodnicima, Honda je modernizovala skup funkcija na ovim mašinama. Konačno, oni će biti opremljeni ekranima TFT od pet inča zajedno sa dugmadima sa pozadinskim osvetljenjem u punoj boji za navigaciju.

Povrh toga, motori će takođe biti kompatibilni sa Hondinom aplikacijom RoadSinc za uparivanje pametnih telefona sa sistemima iOS i Android, a tu će biti i priključak tipa USB-C, a koji je pozicioniran ispod sedišta. Služiće za punjenje baterije pametnih spravica.

Najveća glavna karakteristika ova dva modela biće sistem Honda E-Clutch koji će proširiti tradicionalnu spojnicu sa kablovima. Dok će se radilica agregata motocikla i dalje okretati preko impulsa koji stiže sa sajle za gas, spojnica će posedovati dva elektronska servo motora kojima upravlja centralna kompjuterska jedinica (ECU) da bi je isključili i uključili.

To je pomoćni sistem koji će omogućiti motoru, ne samo da radi sa postojećim papučama na agregatu od 649 kubnim centimetara, već i omogućava prebacivanje stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe poluge na upravljaču. Sistem komunicira sa ECU-om, što rezultira neometanim prebacivanjem u viši i niži stepen prenosa. Pored toga, sistem će omogućiti vozaču da se automatski isključi kada se motocikl zaustavi.

Takođe je vredno napomenuti da se sistem može zaobići, omogućavajući vozaču potpunu kontrolu i konvencionalni rad. Sistem takođe ima unapred podešene postavke osetljivosti koja će omogućiti vozaču da podesi kako se E-spojnica ponaša sa dostupnim tvrdim, srednjim i mekim alternativama.

MotoRepublika

(64)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments