1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Proizvođači prinuđeni da odobravaju izdašnije popuste za nova vozila
Istraživanje: Proizvođači prinuđeni da odobravaju izdašnije popuste za nova vozila

Istraživanje: Proizvođači prinuđeni da odobravaju izdašnije popuste za nova vozila

318
1
Podelite sa prijateljima:

Stvari polako dolaze na svoje, situacija na tržištu se naizgled smiruje, a možda je najbolji pokazatelj to što su proizvođači, uglavnom preko predstavnika distributivne mreže, prinuđeni da odobravaju značajnije popuste u nadi da će pospešiti prodaju vozila.

Kupci ostaju relativno suzdržani uprkos očitom trudu aktera sa strane ponude da im se dodvori i proda nov automobil. Takvo je stanje barem na nemačkom tržištu, što se zaključuje analizirajući rezultate oktobarskog istraživanja obavljenog od strance Duizburškog centra za automobilska istraživanja (Duisburg Center Automotive Research“.

Radnu grupu je predvodio direktor, čuveni Ferdinand Dudenhofer koji očekuje slabiju realizaciju u sledećih šest meseci. Shodno njegovim očekivanjima, proizizlazi da će tokom 2023. godine, u Nemačkoj biti 2,85 miliona novoregistrovanih automobila, odnosno, za 200 hiljada više no 2022.

“Dok je prethodnih godina bilo manjka automobila, sada u 2023. godini se suočavamo s manjkom kupaca,” rezimirao je situaciju Dudenhofer. Ponuda je na malaksalu tražnju reagovala sniženjem iznosa rata za lizing i pretplatu za vozila. Dosta je veći i broj automobila koji su registrovani na same proizvođače i distributere, pa se takva vozila nešto kasnije prodaju po malo povoljnijim cenama.

Skoro svaka četvrta registracija novog vozila u Nemačkoj, tačnije 24,2% istih, glasila je na ime kupca koji predstavlja samog proizvođača ili distributera automobila koji je u pitanju. Taj skor prestavlja za 3,8% viši rezultat nego što je indeksiran prošlog meseca.

Međutim, bilo je manje popusta na nove automobile konfigurisane putem globalne mreže. Ovde su, međutim, popusti na cene baterijskih automobila pali nešto više nego kod primeraka vozila pokretanih motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Uzimajući u obzir i subvencije koje obezbeđuje nemačka vlada, električni automobili su u proseku prodavani uz popust na katalošku cenu od 15,6%, dok je trideset najpopularnijih modela pogonjenih radomo motora s unutrašnjim sagorevanjem ponuđeno za 17,2% ispod cene iz konfiguratora. Za njih naravno nije ni bilo predviđenih subvencija.

AutoRepublika

(318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Skoro svaka četvrta registracija novog vozila u Nemačkoj, tačnije 24,2% istih, glasila je na ime kupca koji predstavlja samog proizvođača ili distributera automobila koji je u pitanju“

Fascinantna cifra