1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Ducati Hypermotard 698 Mono se predstavio publici
Ducati Hypermotard 698 Mono se predstavio publici
0

Ducati Hypermotard 698 Mono se predstavio publici

338
0
Podelite sa prijateljima:

Evo vidimo prvu serijsku implementaciju nedavno najavljenog jednocilindarskog motora Superquadro. Juče smo svedočili debiju novog člana Ducatijeve porodice Hypermotard. Pred nama je Hypermotard 698.

Proizvođač je zamislio da kupcima u modelnoj 2024. godini ponudi modele s indeksima Hypermotard 698 Mono i 698 Mono RVE. Obe modifikacije su osmišljene na način da pruže poseban doživljaj supermotarda, kako za vozače koji poseduju A kategoriju vozačke dozvole, tako i za one koji još uvek imaju samo A2, što će reći da su ponuđene i verzije sa snagom ograničenom na 35 kW.

Motor noviteta, vodeno hlađeni Superquadro Mono (sa sistemom Desmodromic) u suštini predstavlja polovinu motora V2 radne zapremine 1.285 kubnih centimetara iz Panigalea 1299 (Superquadro), kao poslednjeg supersportskog motocikla s dvocilindarskim Ducatijevim motorom u rasporedu V, a koji potiče iz 2017. godine. Agregat koristi isti klip od 116 milimetara i dolazi s hodom od samo 62,4 mm, što daje zapreminu od 659 „kubika“, omogućavajući mu da se zavrti do 10.250 obrtaja u minutu.

Ducati navodi da je vatrena moć ove jedinice na nivou od 77,5 konjskih snaga na 9.750 obrtaja radilice u minuti, ali da može da se izdigne i do 85 „konjića“, onda kada se ugradi trkački sistem za odvod izduvnih gasova marke Termignoni. Taj sistem će biti ponuđen na sekundarnom tržištu. Najviši obrtni moment je dostupan na 8.000 o/min i iznosi 63 njutn metara. Dakle, cifre pokazuju nešto više snage za adut Ducatija, ali i deficit na temu obrtnog momenta, kada ga uporedimo s rivalom iz KTM-a.

Motor je uparen sa šestostepenim menjačem i klizajućim kvačilom, dok je deo serijske opreme i sistem za brzu izmenu brzina naviše i naniže. Jasno, bez nužda korišćenja kvačila. Prvi stepen prenosa je veoma dugačak, sve kako bi se pomoglo u agresivnoj vožnji kroz krivine.

Ram Hipermotarda 698 Monoa je cevast s čeličnom konstrukcijom rešetke. Vešanje se sastoji od potpuno podesive 45-milimetarske Marzocchijeve aluminijumske prednje viljuške, kao i od Sachsovih mono-amortizera sa progresivnim vezom i potpunom prilagodljivošću pozadi.

Za kočenje su zadužene čeljusti sorte Brembo M4.32 i aluminijumski disk prečnika 330 milimetara, a koji je osmišljen posebno za porodicu modela Hypermotard 698 Mono. Deo opreme se tiče i prilagodljive ručice kočnice i radijalne pumpe. Nazad se može pronaći jedan disk prečnika 245 mm, kao i jednoklipne plutajuće čeljisti. Na oba točka je instaliran ABS koji je razvio nemački Bosch i koji vrši pos’o i u krivinama.

Par naplataka podrazumeva dizajn u obliku slova Y, pet krakova i prečnika je od 17 cola. Novitet nosi gume Pirelli Diablo Rosso IV. Hod oslanjanja na prednjoj osovini je 21,4 centimetra napred i 23,9 cm nazad.

Displej nudi dijagonalu od 3,8 inča i izveden je u tehnologiji LCD-a. Pokazuje angažovani stepen prenosa i graničnik u pogledu broja obrtaja, što je jasno prikazano. Porodica modela Hypermotard 698 Mono će biti prodavana s izborom od četiri režima vožnje: Sport, Road, Urban i Wet. Četiri su i nivoa podešavanja ABS-a, uključujući specijalnu funkciju Slide By Brake (otklizavanje uz kočenje) a koja je osmišljena da pomogne novim i više iskusnim vozačima da driftuju u krivinama (na stazi, jasno). Porodica novog modela nudi i četiri nivoa podešavanja prirodne težnje motocikla da pri angažovanju nesrazmerno velike pogonske sile, podigne prednji točak u vazduh.

Međuosovinski razmak je 1.443 milimetra, dok je visina sedenja na 904 mm, s tim da se može sniziti na 889 mm, ako se izabere opciono sedište.

Iako je Ducati često kritikovan jer navodi samo masu vozila bez tečnosti (što se smatra beskorisnim jer niko ne vozi motocikl bez neophodnih tečnosti koje su mu potrebne za rad), ovog puta se navodi „mokra težina bez goriva“. Ovde  151 kilogram. Rezervoar za benzin Hypermotarda 698 Monoa prima 11,36 litara goriva, pa bi s natočenim benzinom, novitet opet bio lakši od 160 kilograma.

Na početku navedosmo da će Ducati ponuditi ovaj model u dve varijacije: 698 Mono i 698 Mono RVE. Adut 698 Mono stiže u jednoj boji, čuvenoj crvenoj (Rosso Ducati). Onaj ko izabere alternativu RVE, dobija vozilo s interesantnom grafikom.

 

Prve isporuke novog motocikla će krenuti u februaru naredne godine, dok se cene u Americi kreću od 13 do 14,5 hiljada dolara, i mogu biti samo više od toga, zavisno od izabrane opreme.

MotoRepublika

(338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments