1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Moto Guzzi predstavio Stelvio
Moto Guzzi predstavio Stelvio
6

Moto Guzzi predstavio Stelvio

1.14K
6
Podelite sa prijateljima:

Novi Stelvio koji upravo možemo da osmotrimo, predstavlja kulminaciju bogatog nasleđa i vrhunske tehnologije u pakovanju marke Moto Guzzi.

Svi su očekivali da će Moto Guzzijeva postavka na predstojećoj novembarskoj manifestaciji EICMA upriličiti veoma ubedljiv nastup, pri čemu se najviše mislilo na dugo očekivani motocikl iz segmenta avanturističkih, model Stelvio. Taj adut je ranije bio veliki oslonac u arsenalu proizvoda italijanskog brenda, ali je naposletku ugašen usled slabe tražnje. Međutim, pošto sada ponovo cveta segment avanturističkih dvotočkaša velike zapremine, rešeno je da se još jednom okuša sreća s ovim motorom.

Dakle, Latini nisu mogli da izdrže do Salona motocikala i na zvaničnom sajtu kompanije su predstavili sve pojedinosti u vezi vrelog noviteta. Tako shvatismo da Moto Guzzi s novitetom ne planira neki dramatičan iskorak, pa nema zamućenih fotografija niti ičega sličnog. Što se tiče samog dizajna, očito je da je novi Stelvio utemeljen na istoj platformi na kojoj je i model V100 Mandello, a isto važi i za izbore u oblasti mehanike.

Moto Guzzi Stelvio se čini podesnijim za drumsku eksploataciju, odnosno da pruža više turing elemenata za razliku od robusnog modela po imenu V85TT, a koji je donet u stilu „umri muški“. Naposletku, motocikl je imenovan po prolazu Stelvio, najvišem i najprostranijem planinskom masivu u Italiji, kao i po putu koji čašćava vozače sa 48 oštrih krivina i jakih strmina. Stelvio se kotrlja na točkovima od 19 i 17 inča. Napred je naravno većeg prečnika, ali su na obe osovine žičane felne. Gume su dvonamenske, dok je vešanje adaptivno na oba kraja.

Onima koje zanimija performanse Stelvija da kažemo da ga pokreće vodeno hlađen motor s direktnim ubrizgavanjem goriva i 1.042 kubnih centimetara zapremine. U pitanju je dvocilindarski agregat u rasporedu V, a koji nosi naziv “Compact Block”.

Nudi 115 konjskih snaga i isto toliko što se tiče najvišeg obrtnog momenta (samo u njutn metrima). Rekli bismo da je to jedva dovoljno za uzbudljivu i inspirisanu vožnju. Naravno, imajući u vidu kakve mašine nudi konkurencija. U međuvremenu, sveobuhvatan niz tehnologija osigurava da performanse motocikla budu zavidne ali i podložne volji vozača. Novi Stelvio je opremljen ABS-om koji funkcioniše i u krivinama (odnosno kada je motocikl pod nagibom) i kontrolom proklizavanja, kao i pet prilagodljivih režima vožnje koji se mogu konfigurisati preko petoinčnog ekrana u boji.

Vredna pomena je i vozačka ispomoć koju proizvođač naziva PFF (Piaggio Fast Forward). Biće ponuđena kao deo dodatne opreme, a uz pomoć radara 4D, asistira da se frontalni izbegnu sudari. Tu su i sistem za detekciju vozila u mrtvom uglu vozača, kao i prilagodljiv tempomat.

Potpuno novi Moto Guzzi Stelvio može biti isporučen i s mnoštvom dodataka koje olakšavaju dugoprugaška iskustva. Na primer, dostupna su grejana sediša koja mogu pružati različite ergonomske doživljaje. Krovni kofer može posedovati zapreminu od 52 litra, a tu su i prikladne bočne torbe koje se savršeno uklapaju u dizajn motocikla.

O cenama ćemo saznati malo kasnije jer Moto Guzzi bi to tek trebalo da objavi. Na kraju još da kažemo da će firma predstaviti i druge dvotočkaše iz asortimana. Jedva čekamo zbor zvani EICMA 2023.

MotoRepublika

(1140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sledge

Zoca

Razvila ga je Aprilia.Znaci ,vozice se lepo.

BB

Moto Guzzi mi je uvijek bio poseban… Sa ona dva cilindra i uzdužnim motorom. 👌

Nenad Baretic

Hteo bih da iskoristim priliku i ovaj prostor da mi se jako dopada vas stil pisanja i izvestavsnja o motorima ( jako me podseca na stil izrazavanja kada citam testove novih motocikla u Engleskim cadopisima poput Fast Bike , Perfomance Bike , Superbike Magazin a slican stil mogu i u MCN , Ride ili Bike da procitam . Sve ove moto magazine manje vise redovno citam jer imam neke drugare koji mi ih redovno iz Londona donose , i onda se radujem kao da je deda mraz doneo paketice . Zato sam vas i usporedio sa Engleskim magazinima , po… Pročitaj više »