1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Debitovali BMW F 900 GS, F 900 GS Adventure i F 800 GS
Debitovali BMW F 900 GS, F 900 GS Adventure i F 800 GS
2

Debitovali BMW F 900 GS, F 900 GS Adventure i F 800 GS

561
2
Podelite sa prijateljima:

BMW Motorrad je upravo debitivao s paletom avanturističkih motocikala iz srednje klase, dodajući na taj način svežinu i živost paleti GS-a.

Svečani događaj tokom kog je svetu predstavljen trio motocikala srednje klase, je upriličen 7. septembra, Lansirani su sledeći modeli: F 900 GS, F 900 GS Adventure i F 800 GS. Kompanija je zamislila da model F 800 GS ponudi kao uvodni avanturistički motocikl, a da F 900 GS i F 900 GS Adventure promoviše kao solidno i sveobuhvatno iskustvo za sve vrste vozača iz segmenta putnih motocikala sposobnih i za lake terenske izazove.

Kao što ste bez sumnje primetili, zapremina motora u porodicama modela GS 800 i 900 je porasla u odnosu na njihove prethodnike s indeksima 750 i 850. BMW F 900 GS i F 900 GS Adventure se kreću zahvaljujući sili koju proizvode BMW-ovi paralelnim dvocilindarski motori od 895 kubnih centimetara, a koji proizvodi 77 kilovata (ili 105 konjskih snaga) pri 8.500 obrtaja u minuti, uz 93 njutn-metara maksimalnog obrtnog momenta.

BMW F 800 GS proizvodi 64 kW (oko 87 KS) pri 6.750 o/min, kao i 91 Nm najvišeg obrtnog momenta pri 6.750 o/min. Za vozače s položenim vozačkim ispitom iz kategorije A2, BMW Motorrad će takođe nuditi verziju F 800 GS od dozvoljenih 35 kW (ili 48 KS).

Sva tri nova predstavnika BMW-a u srednjoj klasi avanturističkih dvotočkaša imaju LED osvetljenje, podesivu ručicu menjača, 6,5-inčni ekran tipa TFT, dva režima vožnje (Rain i Road), ABS i kontrolu trakcije. Pored pobrojanog bi trebalo naglasiti i da svaki od novih ponuđenih GS-ova donosi različite pakete standardne opreme.

BMW F 900 GS i GS Adventure iz 2024. godine su došli sa sniženom masom za neverovatnih četrnaest kilograma u odnosu na odlazeće verzije. Ovo smanjenje težine dolazi kao posledica implementacije novog, mnogo lakšeg plastičnog rezervoara za gorivo (za razliku od prethodne čelične verzije), pored rekonstruisanog zadnjeg dela motocikla.

Gubitak kilograma, iako je i sam po sebi veoma dobrodošao, nije bitan samo iz tog razloga. Dodatna masa je skinuta iz gornje zone vozila, što će reći da je sniženo težište. Odlična stvar, bez razlike na kom se terenu vozi motocikl. Zapravo, super je i bez obzira da li pričamo o motociklu ili o drugom tipu vozila.

Ostale osobenosti novih motocikala s indeksom F 900 GS i F 900 GS Adventure uključuju potpuno podesivu, okrenutu naopako teleskopsku prednju viljušku, lakšu swingarm, Akrapovičev završetak sistema za odvod izduvnih gasova, grejane ručke, štitnike za ruke, novu papučicu nožne kočnice, multifunkcionalni držač za vaš omiljeni digitalni, na internet povezivi uređaj (kao recimo što može biti telefon ili GPS jedinica). Nov je i oklop.

Model F 900 GS Adventure pruža i dodatnu zaštitu, sve kako bi vaš motocikl bio u dobroj formi što dalje od utabanih staza. Ovo uključuje aluminijumski štitnik motora i BMW-ov opcioni paket opreme Ride Pro, koji uključuje i još neke korisne stavke. Ko se opredili za F 800 GS dobiće grejane ručice volana, zaštite za dlanove i nosač kofera Variocase.

Bavarci se nisu oglašavali što se tiče cena i početka isporka modela BMW F 900 GS, F 900 GS Adventure i F 800 GS. Nema sumnje da će biti razlika od regije do regije. Naposletku, to isto važi i za opremu.

MotoRepbulika

(561)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Nadam se da nece znacajno podici cenu.

MRN

Ne razumem jedino pri kojim obrtajima razvijaju maksimalni obrtni moment?
Ili ja čitam ukoso ?
🙂