1. Home
  2. Vesti
  3. Ulazak u svet Forda F-150 je skuplji nego ikada pre
Ulazak u svet Forda F-150 je skuplji nego ikada pre
2

Ulazak u svet Forda F-150 je skuplji nego ikada pre

348
2
Podelite sa prijateljima:

Pikap kamioneti su odavno prestali da budu ona radna vozila koja smo navikli da vidimo na farmama ili građevinama. Još uvek se masovno koriste za takve svrhe, ali onaj „average Joe“ kako ga Amerikanci zovu, retko kada može da priušti novi model za takvu namenu, već se zadovoljava polovnjakom.

Većina današnjih kamioneta puca od snage i bogato je opremljena, uostalom kao što su to i putnički automobili, pa samim tim ih kupci i koriste za takve svrhe, uz poneki retki odlazak do lokalne prodavnice gde je tovarni sanduk potreban.

Takođe je činjenica da se pikapi u Sjedinjenim Američkim Državama dele na Ford F-150 i na sve ostale. F-150 je deo Fordove takozvane F Serije u koju spada i model SuperDuty (F-250, F-350 i F-450) i bestseler je još od sredine sedamdesetih godina prošlog veka. Naravno, sva ta oprema mora i da košta, a američki gigant je upravo objavio cene osveženog modela za 2024. godinu.

I kao što smo očekivali, cene su skočile i to ne baš malo. F-150 s baznim paketom opreme XL sada košta 38.565 dolara ili 2.735 „zelembaća“ više nego godinu dana ranije. Ali to je tek početak. Najviše je na ceni od dobio King Ranch koji je sada 10.200 najmanjih zelenih novčanica skuplji nego protekle godine (sa 65.220 na 75.420 dolara).

Prati ga Platinum (sa 66.910 na 75.420 dolara, +8.510), pa Lariat (sa 59.475 na 66.900 dolara, +7.515), a zatim i XLT (sa 43.935 na 49.615 dolara, +5.680). Verovali ili ne, najmanje na ceni je dobio onaj model od koga se to najmanje i očekivalo, i to svemogući terenski Raptor koji je skuplji za „samo“ 1.205 najmanjih zelenih novčanica (sa 78.770 na 79.975 dolara).

Ovo su naravno sve cene baznih konfiguracija i svaka od njih se može opremiti opcijama u iznosu i do par desetina hiljada dolara. U prevodu na neki jednostavniji jezik, spomenuti Platinum sa punom opremom ume da košta i preko 100 hiljada „zelembaća“.


I šta je onda razlog takvog rasta, osim pohlepe Forda za većom zaradom? Pa iz kompanije nam kažu da su eliminisali oko 90% konfiguracija s ciljem da pruže kupcima baš ono što želi. Ford konkretno spominje verzije koje su dobile najviše na ceni. Uzmimo za primer spomenuti King Ranch. Američki gigant tvrdi da malo koji kupac bira bazni King Ranch, već isključivo žele one bogato opremljene konfiguracije, pa im je „udovoljio“ tako što je eliminisao uvodni King Ranch i ponudio samo verziju s dosta opreme.

Rast cene na baznom XL-u je rezultirao eliminacijom 3,3-litarskog benzinca sa 295 konjskih snaga, za koji se malo ko odlučivao. To znači da sada i najjeftiniji F-150 pokreće 2,7-litarski turbobenzinac sa 325 „grla“ i značajno više obrtnog momenta. U ponudi su i 3,5-litarski turbobenzinac u običnoj i HO (High Output, za Raptora) konfiguraciji, zatim 3,5-litarski hibrid, 5,0-litarski atmosferac i na kraju 5,2-litarski benzinac sa kompresorom za potrebe Raptora R-a. Menjač je desetostepeni automatski.

Ako uporedimo F-150 sa domaćom konkurencijom, videćemo da je nešto skuplji od glavnog rivala Chevroleta Silveradoa, koji košta 38.565 dolara. Najjeftiniji izbor u klasi je i dalje prethodna generacija Rama 1500, koja se prodaje pod imenom Classic paralelno sa novim Ramom 1500, za „tek“ 32.730 najmanjih zelenih novčanica.

Vest je naravno odjeknula ne baš pozitivno u medijima, posebno među onim mušterijama koje su se i ranije žalili da su novi automobili previše skupi. Ford naravno kaže, „mi smo samo ponudili ono što su nam mušterije pokazale da žele“…

AutoRepublika

(348)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dopada mi se ova poslednja rečenica i saopštenje Forda. Ima neku svoju logiku. A i cenu.

Mustang

f prodaje mašinu od alu regular cab 6.5′ – 5,31m dugu sa v6 290hp
vw superba – produženog golfa – 4,86m – 123hp
za skoro iste pare
zato vw ima keš, ali nema logiku, jer mu profit izvlače arapi II akcionari te silni menadžeri
od kineza će kupovati gotovo celi automobil i samo će svoje znakove na njih stavljati
od f samo komercijalna vozila, a istim će trpati zastarele el konzerve
impresivno