1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Grupacije Renault i Volvo osnivaju zajedničko preduzeće za proizvodnju kombija
Grupacije Renault i Volvo osnivaju zajedničko preduzeće za proizvodnju kombija

Grupacije Renault i Volvo osnivaju zajedničko preduzeće za proizvodnju kombija

897
5
Podelite sa prijateljima:

Nove preduzeće koje bi trebalo da počne s radom u 2024. godini bi trebalo da bude utemeljeno od strane ravnopravnih osnivača, grupacija Renault i Volvo, s tim da je početak poslovnih aktivnosti istog najavljen za 2026. godinu.

Grupa Renault se ubrzanim tempom oslobađa stega nekadašnje alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, i ovog puta to čini tako što razvija novi projekat s Volvoom, potvrđujući na taj način i pretpostavku da alijansa danas živi više kao plod političkog, a ne poslovnog interesa. Podsetićemo vas da je tokom jula za nama počela da funkcioniše i poslovna veza francuskog Renaulta i kineskog holdinga po imenu Geely, dok je u septembru i zvanično prestala da postoji alijansa. Ključni partner Renaulta će u oblasti razvoja nove generacije električnog kombija biti švedska grupa Volvo.

Grupa Volvo ne bi trebalo da bude pomešana s firmom Volvo Cars, pošto to društvo kontroliše holding Geely, dok grupacija Volvo, pored desetak drugih entiteta, upravlja radom i sledećih firmi: Volvo Trucks, Renault Trucks i Mack Trucks. Volvo nikada nije proizvodio lake, pa čak ni električne kombije, ali je ranije učestvovao u razvoju kombija nazvanog LEVC, dok je Renaultova aktuelna gama električnih kombija utemeljena samo na konvertovanim ugljovodoničnim modelima.

Renault na projektu električnog kombija radi već neko vreme. Krenulo se od praznog papira 2019. godine, i tada je francuska marka predstavila veoma kompaktan, ali prostran kombi po imenu EZ-FLEX (na slikama). Ukupna dužina mu je 3,86 metara, širina je 1,65 m, dok je visina 1,88 m. Kontingent prototipova EZ-FLEX-a je testiran u voznim parkovima potencijalnih kupaca, dok je dalji razvoj projekta u 2021. godini prenet na ćerka firmu Mobilize. Kako bilo, serijske verzije još uvek nema.

Kada je prošle godine grupa Renault predstavila novi glavni plan, čuli smo da će nova generacija električnih kombija dobiti ime FlexEVan i da će je nadzirati ćerka firma Flexis. U februaru prošle godine, kada je trebalo da se prezentuje projekat u želji da se oživi alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi, najavljeno je da će u Evropi električni kombiji s indeksom Renault FlexEVan biti klonovi braće iz Nissanove palete, ali kada je krajnji ugovor postao javan u julu, u njemu više nije bilo zajedničkih modela alijanse.

Sada je postalo jasno da će proizvodnja nove generacije kombija biti odrađena preko zajedničkog poduvhata grupacija Renault i Volvo, s tim da će oba sistema, u naredne tri godine uložiti po 300 miliona evra. Treći igrač je takođe najavljen u ovom zajedničkom poduhvatu. Radi se francuskoj firmi iz logističke industrije, po imenu CMA CGM.

Oni će investirati sumu od 120 miliona evra, ali očigledno je da akcije neće dobijati. Obaveštenje za javnost sadži informaciju o tome da će Renault i Volvo deliti ravnopravan udeo sa strukturom kapitala zajedničkog poduhvata u razmeri „pola – pola“. Zajednički poduhvat će krenuti s poslom godinu dana nakon pribavljanja svih dozvola od vlasti, s tim da je proizvodnja kombija planirana, kako rekosmo, za 2026. Po svemu sudeći, Renaultova postrojenja u Sanduvalu će biti iskorišćena za te namene.

O samom kombiju ima veoma mali broj novoobjavljenih informacija. Zna se da će počivati na novoj modularnoj platformi tipa skejtborda, sa ožičenjem koje radi na naponu od 800 volti. Očekuje se da vozilo bude agilno i sitnije građe, uz opasku da će se moći tumačiti i kao plod daljeg rada na usavršavanju projekta EZ-FLEX, ali na modernijoj  platformi, prilagođenoj brzom punjenju i s mogućnošću digitalnog prilagođavanja potrebama korisnika. Nema ni naznaka o eventualnom uključenju u priču alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.

AutoRepublika

(897)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Udružuješ se sa nekim ko nikad nije proizvodio laka komercijalna kombi vozila i pri tome još nikad nije proizvodio ni električna vozila🧐Odličan recept za katastrofu🤔

BB

Kakav Volvo, u pozadini je Geely, ili drugačije rečeno EU industrija je gotova, Nji Hao!

Guliver

Nisi citao tekst?

‘Grupa Volvo ne bi trebalo da bude pomešana s firmom Volvo Cars, pošto to društvo kontroliše holding Geely, dok grupacija Volvo, pored desetak drugih entiteta, upravlja radom i sledećih firmi: Volvo Trucks, Renault Trucks i Mack Trucks. ‘

BB

I tamo ima vlasništvo Geely (nisu 100 postotni vlasnik), tako da nisam puno pogriješio…

Matija

Reno + Volvo = kooperacija u kojoj se razmenjuju tehnologija i iskustvo. Iza Volvoa stoji Geely, velemajstor za e-pogon, a Reno je velemajstor za mala i dostavna vozila. Uspeh je vrlo verovatan!

Sto se tice gornjeg vozila: dimenzije su prave gradske, 3,86 x 1,65 x 1,88 m. Ono sto smeta jeste da vise od pola te duzine zauzima neproduktivan prednji deo sa nosem i kabinom. Inace, dizajn je OK, vozilo je simpaticno.

Dejan i ja smo takodje razvili koncept malog dostavnog vozila i to u klasi L7e, sa mnogo boljim iskoriscenjem prostora i boljom unutrasnjom organizacijom.