1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Prikolica za ljubitelje električnih automobila i kampera
Prikolica za ljubitelje električnih automobila i kampera

Prikolica za ljubitelje električnih automobila i kampera

465
9
Podelite sa prijateljima:

Električni automobili najnovije generacije imaju manu koju proizvođači pokušavaju da reše. To je mogućnost vuče. Velika je razlika između modela sa „nultom“ emisijom u odnosu na one sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem kada je u pitanju vuča priključnog vozila.  Suštinski, problem je u velikoj potrošnji energije.

Amerikanci iz kompanije Polydrops predlažu interesantno rešenje za kupce električnih automobila, prikolicu zamišljenu sa veoma aerodinamičnim dizajnom i sa dovoljno mesta za kampovanje.

U kompaniji tvrde da su testirali ovu prikolicu neobičnog oblika na automobilima Hyundai IONIQ 5 i Tesla Model 3 bez gubitka autonomije ili povećanja potrošnje električne energije iz baterije dva električna modela. Oni čak idu toliko daleko da ističu da prikolica povećava raspoloživu autonomiju.

Sa malom visinom, prikolica je zamišljena u cevastoj konstrukciji od nerđajućeg aluminijuma sa panelima od istog materijala, ali je podvrgnuta posebnom tretmanu da odbija sunčeve zrake, kao i da ima unutrašnju izolaciju koja omogućava održavanje prijatne temperature unutra. Mala kabina ima veliki krevet koji je pogodan za dve osobe, širok 1.371 milimetar i dugačak 2.032 milimetara, sa visinom od 965 milimetara.

Pored toga, tu su i mala polica, serija utičnica od 110 V, dvoja vrata koja se vertikalno otvaraju sa sigurnosnim bravama i četiri prozora, na kojima mogu biti čak i mreže protiv komaraca.

Mala prostorija je teška samo 290 kilograma, i sa priključkom za punjenje sa sistemom V2L (Vehicle-to-Load –  automobil predaje struju mreži ili nekom autonomnom sistemu van mreže) preko kojeg se može povezati sa električnim automobilom, a samim tim i imati unutrašnje osvetljenje, pošto prikolica nema sopstvenu bateriju.

Poseduje velike gume sa crnim felnama, sa veoma jednostavnim zadnjim vešanjem, ima zadnja svetla i sopstveno kućište za registarsku tablicu.

Cena je 9.950 dolara. Proizvođač nudi i nekoliko drugih opcija, pored spoljnog tuša sa rezervoarom za vodu od 113 litara, za koji je doplata 600 „zelembaća“.

AutoRepublika

(465)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ne razumijem kako povećava domet. Prvo sam mislio da je solarna, ali o tome ni traga u tekstu, mojli su staviti solarni,bpa još i rasklopivi krov da može više m2 panela da ima, onda bi to imalo kamperskog smisla, ako nema struje, odspavaš malo dok se ne napuni 😉.

Balkanboj

Prikolica povećava domet kada u nju ubaciš benzinski agregat za proizvodnju struje i poneseš jedno 100 litara goriva. Tzv. „range extender“.

Peki

Povecava autonomiju jedino ako i u nju ubace bateriju od jedno 100 KWh…🤣

BB

A vidi ga… Živ… 👍
Misliš popnu ga na Lovćen, natrpaju kamenja pa regeneracijom do Tivta se napuni da može izvući praznu prikolicu do Lovćena gdje opet natrpaju kamenja i tako imaš ekološko vozilo u ekološkoj državi i proširuješ ekološku obalu (da i ono kamenje negdje posluži) 😉

Balkanboj

Bome bi se od Lovćena do Tivta rekuperalo masu energije.

Matija

Oteo si mi rec iz usta! 🙂 Tih 100 kWh je tesko 700 kg.

Matija

Sa tom solarnom povrsinom morao bi da spavas bar nedelju dana. 🙂

BB

Opet idealno za Crnu Goru, ili ćeš trpati kamenje pa rekuperirati energiju ili ćeš po „službenoj dužnosti“ ležati i odmarati 😜

Matija

Prikolica sa „veoma aerodinamičnim dizajnom i sa dovoljno mesta za kampovanje.“ Iskreno, ne vidim ni jedno ni drugo. Za aerodinamiku su potrebne zaobljene povrsine koje su veoma bliske strujnicama vazduha. Dizajn ove prikolice ocigledno je inspirisan Teslinim Cybertruck-om. Dalje, prikolica pruza prostor za jedan dupli krevet – to je sve. Sa takvim osobinama prikolica bi mogla da se redukuje na tzv. „krovni sator“ koji je u sklopljenom stanju visoko oko 40 cm. Aerodinamika perfektna! Problem potrosnje energije za vucu prikolice? Nema problema! U sasiju prikolice upakuje se baterija od 100 kWh, 700 kg, pa mozes na Durmitor da izadjes. Nisam… Pročitaj više »