1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo počeo sa implementacijom ograničenja maksimalne brzine na 180 km/h
Volvo počeo sa implementacijom ograničenja maksimalne brzine na 180 km/h
6

Volvo počeo sa implementacijom ograničenja maksimalne brzine na 180 km/h

626
6
Podelite sa prijateljima:

Švedska marka ostala je dosledna svojim prošlogodišnjim najavama, te novi automobili ovog brenda neće moći da razviju brzinu veću od 180 km/h. 

Kako kažu nadležni iz Volvoa, ova odluka deo je šire strategije koja za cilj ima da potpuno eliminiše smrtne ishode u slučaju saobraćajnih nesreća. Šefica Volvovog centra za bezbednost, Malin Ekholm, navodi da će implementacijom limita na 180 km/h biti spašeno mnogo života.

„Svi govore o prekoračenju brzine, a niko ne radi ništa konkretno po tom pitanju. Mi smo rešili da damo svoj doprinos na ovom polju, stoga smo postavili elektronsko ograničenje maksimalne brzine na 180 km/h. Ovo je i dalje veoma velika brzina, ali značajno manja od prethodnog limita od 250 km/h“, kaže Ekholmova.

Ona je istakla da je podrška kupaca za ovaj korak velika. „Srećni smo što potrošači vide u kom pravu vodi ova odluka i podržavaju nas na ovom putu“, rekla je Malin Ekholm. Dodala je i da Volvo radi na razvoju drugih naprednih sistema za monitoring vozača.

„Sada se koncentrišemo na sisteme koji bi detektovali neopreznost, umor kod vozača, ali i proveru da li je osoba koja upravlja vozilom pod uticajem opojnih sredstava“, kazala je Ekholmova.

Ona je dodala da će Volvo sa limitiranjem brzine na 180 km/h uvesti i opciju pod nazivom Care Key. Ona omogućava vlasniku vozila da dodatno ograniči maksimalnu brzinu, što je pogotovo zgodno kada je automobil koristi više lica, a neka od njih su vozači početnici. Care Key dozvoljava postavljanje limita maksimalne brzine od 50 km/h pa sve do 180 km/h.

AutoRepublika 

(626)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nisam baš toliko isključiv protiv ovoga, mada mislim da pobude proizvodjača nisu toliko altruističke ( ni „spas planete“), koliko su ekonomske.

TNT

Ograničil bi i oni na 250, al’ nemaju čime da „dobace“ do te brzine…

moron

Baš tako.
Ali, npr. i Toyota je mnogim svojim hibridima ograničila na 180.

TNT

Uz svo dužno poštovanje hibrida – za svašta su sjajan izbor, ali za jurcanje auto-putem svakako nisu – samo dobiješ dodatne baterije i svašta još, koje vučeš sa sobom, a koje isporazniš za prvih 5 minuta vožnje, tako da slobodno primeni moj komentar i za njih…

D_C

Nesto kao Care Key vec godinama ima Ford, naravno pod drugim nazivom. Proveru da li je osoba koja upravlja vozilom pod uticajem opojnih sredstava je imao SAAB devedesetih godina, ali posto ju je nudio kao opciju, niko je nije kupovao.

Zoća

VOLVO S 90 je jedinstven primer premium automobila sa prednjim pogonom i poprečnim motorom.Ja sam ga doziveo bas kao premium.Nazalost, cenu cu mu odrapili….