1. Home
  2. Life
  3. Kada između sebe progovore Lamborghini i Ducati (VIDEO)
Kada između sebe progovore Lamborghini i Ducati (VIDEO)

Kada između sebe progovore Lamborghini i Ducati (VIDEO)

219
0
Podelite sa prijateljima:

Poznato je da grupacija Volkswagen kontroliše i dve italijanske marke. To su proizvođač egzotičnih automobila Lamborghini kao i konstruktor plemenitih motocikala Ducati. Te dve kompanije su ovih dana prikazale kako funkcioniše tehnologija na kojoj trenutno rade i koja omogućava komunikaciju između automobila i motocikla. Takvo tehnološko rešenje omogućava da se preveniraju česte, uobičajene nezgode, poput onih koje su moguće, na primer prilikom preticanja.

Ekipa proizvođača motocikala okupljenih oko konzorcijuma CMC, a koja uključuje sledeće marke: BMW, Ducati, Honda, KTM, Suzuki, Triumph i Yamaha, je formirana kako bi se olakšalo kolektivno analiziranje načina i uzroka koji vode ka saobraćajnim nezgodama u kojima na javnim putevima učestvuju automobili i motocikli.

Jedan od prvih plodova ove saradnje se može videti u Italiji. Marka Ducati je prikazala sistem za povezivanje hardvera na automobilu i motociklu, pri čemu je drugu stranu predstavljao pomenuti Lamborghini.

Napredni vozački sistemi asistencije su postali deo svakodnevice i u život su nam se uvlačili postepeno. Međutim, nije bilo lako naći način da se povežu funkcije tih sistema kada oni rade na različitim vozilima (dvotočkašu i četvorotočkašu). Nadležni u Ducatiju su se baš potrudili da premoste problem.

Pokazalo se da je vreme koje je neophodno da prođe kako bi vozač preduzeo akciju ključno u smislu izbegavanja nezgode. Gledajući video snimak se može videti kako Ducati Multistrada i Lamborghini Urus demonstriraju rad komunikacionih sistema koji uključuje tri ključne funkcije. To su pomoć pri ukrštanju dva puta (pomoć u raskrsnici), pomoć pri skretanju levo i upozorenje prilikom preticanja.

Da bi se demonstrirao sistem pomoći pri kretanju u raskrsnici, scenario je uključivao da se motocikl približava raskrsnici na kojoj pogled iz drugih perspektiva nije bio idealan. Obično, ako je motocikl zaklonjen preprekama, uključujući drveće, druga vozila ili zgrade, na primer, druga vozila možda jednostavno neće moći da ga vide.

Međutim, sa funkcijom elektronske pomoći, kao što je upravo ova o kojoj trenutno pišemo, vozač automobila će na instrument tabli videti prikazano upozorenje da raskrsnica nije slobodna. Ako vozač četvorotočkaša vidi upozorenje, u računa se da će pažljivije krenuti na raskrsnicu – ili možda čak sačekati dok motocikl ne prođe bezbedno.

Slično funkcioniše i drugi sistem, onaj koji pomaže pri skretanju u levo. Elektronski sistem ovde upozorava motociklistu da vozač automobila namerava da skrene levo, što bi motorašu dalo šansu da blagovremeno reaguje, omogućavajući skretanje automobilisti, bez ikakvih rizika. Opet, ovako bi sve trebalo da funkcioniše, kako je zamišljeno u teoriji.

Naposletku, upozorenje pri preticanju se odnosi na situacije u kojima sistemi instalirani na različitim vozilima komuniciraju i prenose vozačima upozorenja na rizik prilikom preticanja. Scenario u ovom slučaju podrazumeva niz automobila koji se zaustavljaju, ili barem značajno usporavaju, kao i jedan (ili više njih) automobil(a) ispred koji žele da skrenu levo. Ako automobili i motocikli komuniciraju, sva sledeća vozila mogu biti upozorena da ne pretiču, čak i ako ne vide automobil ispred koji čeka da skrene levo.

Sistem je još uvek u fazi testiranja, ali prisutna je i izražena ambicija proizvođača da ga što pre komercijalizuju.

Pogledajte video snimak.

MotoRepublika

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments