1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar priprema novu superluksuznu limuzinu
Jaguar priprema novu superluksuznu limuzinu
1

Jaguar priprema novu superluksuznu limuzinu

279
1
Podelite sa prijateljima:

Brend Jaguar, u vlasništvu JLR-a, priprema se za potpuno ponovno pokretanje i prelazak na luksuzni segment. Jedna od njegovih predstojećih inovacija, kako se ispostavilo, biće veoma velika i veoma luksuzna vodeća limuzina koja će se razlikovati od svih prethodnih modela Jaguara.

Ponovno pokretanje brenda Jaguar je 2021. godine započeo bivši izvršni direktor JLR-a Tijeri Bolore, koji je odlučio da marku prebaci iz premijum segmenta u luksuzni segment kako bi pobegao od besplodnog rivalstva sa velikom nemačkom trojkom (Audi, BMW, Mercedes-Benz). Bolore je otkazao Jaguarove nove električne automobile, limuzinu XJ i krosover J-Pace sa 7 sedišta, koji su u to vreme bili u završnoj fazi razvoja, jer je smatrao da neće uspeti na tržištu i da će samo povećati kompanijske gubitke. U međuvremenu, prema Boloreovoj doktrini, svi novi modeli Jaguara moraju biti samo električni.

Tijeri Bolore je podneo ostavku prošle jeseni i zamenio ga je Adrijan Mardel, ali Jaguarov plan ponovnog pokretanja je i dalje na snazi, iako ga je novo rukovodstvo malo izmenilo, što se može videti iz brojnih insajderskih i procurelih informacija iz kompanije.

Za buduće modele Jaguara, koji će početi da se pojavljuju na tržištu 2025. godine, razvija se potpuno nova modularna platforma za električna vozila: pod Boloreom se zvala Panthera, a sada se zove JEA (Jaguar Electrified Architecture). Štaviše, iz novog dela insajderskih informacija koje je danas objavio britanski magazin Autocar, proizilazi da JLR želi da se u potpunosti reši asocijacija na „mačke” i da neće koristiti prethodne Jaguarove logotipe: lakonski natpis Jaguar će zameniti režućeg karnivora u skoku. Tako kompanija želi da pojača efekat ponovnog rođenja brenda – kažu, novo poglavlje u njenoj istoriji je zaista novo.

Pod Boloreom se pretpostavljalo da će prvi Jaguarovi modeli luksuzne ere biti tri krosovera različite veličine, ali već u aprilu ove godine, kada je JLR predstavio ažurirani razvojni plan (koji, inače, podrazumeva podelu marke Land Rover u tri odvojena brenda), postalo je jasno da se format promenio. Debitantski model će biti GT sa četiri vrata po ceni od 100.000 funti, koji će biti predstavljen 2024. godine, prodaja počinje 2025. godine, a druga dva modela su velika luksuzna limuzina i veliki luksuzni krosover, datumi njihove premijere još nisu poznati.

Izvori Autocara naglašavaju da nova limuzina Jaguara nije naslednik modela XJ, ukinutog 2019. godine, niti oživljavanje projekta električnog liftbeka koji je Bolore otkazao, već proizvod više klase sa potpuno drugačijim pozicioniranjem. Sa dužinom od oko 5,5 m, Jaguarova nova vodeća limuzina će biti pandan Bentleyu Mulsanne i Cadillaci Celestiq.

Dizajn nove Jaguarove limuzine je opisan kao izuzetno minimalistički, za razliku od bilo kog od prethodnih modela britanskog brenda: obećana je uska tehnologija osvetljenja, skoro nevidljiva kada se isključi, ravne površine i oštre ivice, veoma duga hauba, „plutajući ” krov, felne od 22 inča, mat farba sa nijansama srebrne i zlatne, ali ni limuzina ni druga dva modela neće imati zadnje staklo (slično rešenje smo već videli kod Polestara 5), video kamere će obezbediti pravilan pogled unazad.

Unutrašnjost će takođe biti napravljena na minimalistički način, gotovo da neće biti fizičkih dugmadi, ali će biti dosta slobodnog prostora i nekoliko ekrana, uključujući i putnike u drugom redu. Centralna konzola će se protezati preko kabine, razdvajajući dva pojedinačna sedišta u drugom redu, ali će postojati i tradicionalnija verzija sa zadnjim klupom sa tri mesta.

Podsetimo, cela trenutna linija Jaguara biće penzionisana pre lansiranja prvog noviteta ere luksuza. Nakon ponovnog pokretanja, Jaguar želi da prodaje 4.000 automobila mesečno širom sveta, prema Autocaru, Kina će biti jedno od prioritetnih tržišta.

AutoRepublika

(279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Sa dužinom od oko 5,5 m, Jaguarova nova vodeća limuzina će biti pandan Bentleyu Mulsanne i Cadillaci Celestiq.“ U prevodu, to znaci da Jaguar odbacuje svoj imidz luksuznih sportskih limuzina, koji mu je doneo veliku slavu, vec zeli da udje u segment luksuznih glomaznih limuzina a la Bentli i Rols. Nerazumna odluka! Jer, takvih velikih limuzina ima vec dovoljno a sportskih luksuznih mnogo manje. Bice to teska borba sa vec afirmisanom konkurencijom!