1. Home
  2. MotoRepublika
  3. KTM lansirao nove generacije malih modela iz palete Duke
KTM lansirao nove generacije malih modela iz palete Duke
11

KTM lansirao nove generacije malih modela iz palete Duke

653
11
Podelite sa prijateljima:

KTM u novu modelnu godinu ulazi s novim jednocilindarskim adutima s manjom zapreminom od pola litra, iz palete koja nosi indeks Duke. Proizvođač premijum motocikala navodi da novi modeli donose više snage, unapeđene vozne osobine i jasnije osobenosti između različitih tipova motora, zavisno od zapremine agregata. Pred nama su novi naraštaji modela KTM 125 Duke i KTM 390 Duke, dok je na nekim tržištima ponuđena i verzija sa 250 kubnih centimetara zapremine.

Novine su toliko značajne da se mogu okarakterisati najsveobuhvatnijim u ovom segmentu, još od 2011. godine kada je predstavljen KTM 125 Duke. Mogu se okarakterisati kao kompletna rekonstrukcija, s novim motorima, novim konceptom šasije i novim stilom koji naglašava agresivnost, kao glavnu osobinu pulena iz linije Duke.

Za nastup noviteta u 2024. godini je osmišljen novi dizajn rama iz dva dela. Sastoji se od potpuno novog glavnog okvira čelične rešetke sa podramom od aluminijuma livenog pod pritiskom čime se poboljšavaju parametri vozne dinamike, povećanjem torzione čvrstine. Ovo takođe znači i unapređenje agilnosti i poboljšanu povratnu informaciju od šasije.

Okvir je sada takođe uparen sa potpuno novom zakrivljenom laganom zamašnom rukom, koja je pozicionirana oko izmeštenog zadnjeg amortizera. Ovo je postavljeno van centra kako bi se omogućilo sniženje sedišta. Govoreći o tome, smanjena visina sedišta je namerno projektovana u novi dizajnm kako bi se omogućila veća pristupačnost, bez ugrožavanja stabilnosti ili rukovanja.

Promovisana je i nova generacija agregata LC4c zapremine 125, 250 (za pojedina tržišta) i 399 kubnih centimetara. Motori su potpuno rekonstruisani s optimizovanim glavama cilindara, menjačima i usklađenošću sa standardima EURO 5.2.

Maleni modeli iz palete Duke su i do sada posedovali atipično za tu klasu bogatu serijsku opremu, a sada je još bogatija. Svi pomenuti modeli dobijaju i režim vožnje Supermoto. Ističe se i novi metalni rezervoar za gorivo, kao i upotreba visoko kvalitetnih materijala u završnoj izradi.

Nova pogonska jedinica za model 390 nudi zapreminu od 399 „kubika“. Jasno, i dalje je to jednocilindarski agregat nazvan LC4c. Ne samo što je lakši i snažniji od odlazećeg, već je i usaglašen sa standardom EURO 5+, i kao takav je i dalje u dometu vozača iz kategorije A2.

Novi KTM 390 DUKE koristi prednju viljušku od 43 mm s potpisom marke WP APEX Open Cartridge. Podesiva je na pet načina za odskok i kompresiju. Tu je i zadnji amortizer s podeljenim klipom i podesivim odskokom i predopterećenjem. Dakle, idealan ambijent za harmonizaciju s ličnim afinitetima vozača.

Novo je i sedište, kao i petoinčni ekran tipa TFT. Pored „uličarskog“ režima vožnje (Street), tu je i „kišni“ (Rain). Tada su osetljiviji sistemi za stabilnost motocikla, dok je odziv na gas u potpuno suprotnoj korelaciji. Po prvi put je dodata i opcija ekrana nazvana Track, a ona daje naglašene informacije od značaja u nadmetanju.

Trebalo bi od novina pomenuti i lansiranje dve nove nijanse, i to su Electronic Orange i Atlantic Blue. Promene koje su stigle kod manjih verzija, u velikoj meri su slične onome o čemu pisasmo za model 390 Duke. Prodaja noviteta na određenom broju tržišta (isključujući severnoameričko) kreće već u septembru.

AutoRepulbika

(653)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

“Proizvođač premijum motocikala navodi da novi modeli donose više snage, unapeđene vozne osobine i jasnije osobenosti između različitih tipova motora, zavisno od zapremine agregata.”
Već sam ranije htio pitati zašto smatrate KTM premium markom?

ivica

Živim i radim u DE, i nisam primjetio ni jednu marku da je zastupljena kao KTM. pogotovo u gore navedenim klasama. Mladi u dobi kada dobiju pravo da upravljaju motociklima od 125 pa nadalje velika većina upravo uzima KTM, dok ostalih ima zanemariv broj. na tržištu gdje cijena ne utječe previše na odabir. Znači da su vrhunski, premijum…

s mile

Nekako, kao ne bajker, ja , imam utisak da su Hondaši prilično brojni, dosta se Honda poštuje.

Branko

😂😂😂 Znao sam da ćeš se “upecati”… ti baš voliš KTM. Ja sam, eto, veći dio života proveo na japancima, barem što se tiče motocikla. I to najviše Suzuki, a onda Honda pa Yamaha. Pod stare dane sam spao na BMW i to s 4 cilindra. Ne dopadaju mi se vibracije jedno i dvo-cilindarskih agregata, kao ni razvijanje snage, pa zato ne razmatram KTM za sebe. A ne volim osobito niti derivate enduro motocikla. Po pitanju uglađenosti mehanike, mislim da je tu Honda broj 1, mada ima odstupanja između pojedinih modela. Moj slijedeći motocikl će biti BMW K1600 GT. Pozdrav… Pročitaj više »

Branko

🙏 Nedavno sam imao prilike provozati RoyaL Enfied Continental GT; zapravo me ugodno iznenadio kao retro mod za te novce. Ima li toga kod vas?

Zoca

Bajkeri koji su privrzeni Japancima zovu KTM „kratkotrajnom“masinom.Bilo nekad..Sada KTM uz indijske i kineske partnere a svojom tehnologijom i jakim dizajnerskim centrom predstavlja vrlo znacajnog igraca …