1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Toyota patentirala tehnologiju koja prikazuje funkcionisanje autonomne vožnje
Toyota patentirala tehnologiju koja prikazuje funkcionisanje autonomne vožnje
0

Toyota patentirala tehnologiju koja prikazuje funkcionisanje autonomne vožnje

109
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko Toyota implementira ovaj patent, nestaće zabrinutost oko „poslušnosti“ sistema autonomne vožnje.

Mnogim ljudima se baš i ne sviđa ideja koja podrazumeva davanje kompletne kontrole nad vozilom veštačkoj inteligenciji. Međutim, novi patent koji dolazi iz Toyote bi mogao da neutrališe te strahove. Reč je o sistemu proširene realnosti sa „head-up“ displejem, koji putnicima u realnom vremenu objašnjava kako autonomna vožnja funkcioniše, odnosno šta dotični sistem radi.

Na HUD-u se prikazuju poruke poput promene vozne trake, ispravnog smera, ubrzanja, krstarenja i krajnje destinacije. Ideja je da grafika dodatno ilustruje sve ove akcije. Primera radi, strelica bi pokazivala gde će vozilo promeniti voznu traku. Pored podataka autonomnog sistema, displej može da prikazuje podatke navigacije ili sačuvanih informacija u vezi sa putem kojim se vozi. To obezbeđuje uvid u info poput ograničenja brzine ili drugih korisnih detalja. Toyota je čak zamislila da ova tehnologija može biti korisna i kada čovek upravlja vozilom. U tom slučaju bi prikazivala šta autonomni sistem detektuje, a displej bi čak mogao da informiše vozača u vezi sa bezbednošću aktiviranja samovozećeg režima u bilo kojem momentu.

Patent je fokusiran na HUD-u, ali Toyota je pojasnila da postoje i druge mogućnosti. Primera radi, info-zabavni sistem, odnosno ekran panela instrumentacije, takođe mogu da prikažu sve navedene informacije. HUD bi ipak mogao da bude najbezbednija opcija jer nema potrebe da se pogled vozača sklanja s puta. Opcioni 24-inčni „head-up“ displej iz novog Lexusa LS bi bio savršen za ovako nešto.

 

(109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments