1. Home
  2. Vesti
  3. Luksuzni minivan Zeekr 009 kompanije Geely
Luksuzni minivan Zeekr 009 kompanije Geely
0

Luksuzni minivan Zeekr 009 kompanije Geely

170
0
Podelite sa prijateljima:

Brend Zeekr pojavio se u portfoliju holdinga Geely Auto 2021. godine, stvoren je za skupe električne automobile. Prvorođeni je bio veliki liftbek Zeekr 001 formata Porschea Taycana Cross Turismo. Inače, preteča ovog „kineza“ debitovala je pod drugim brendom – Lynk & Co (zajednički projekat Geelyja i Volvoa).

A sada je drugi model spreman za debi: električni minivan, a u imenu nema „dvojke“, MPV-u je dodeljen indeks 009. Sam proizvođač je do sada objavio samo nekoliko tizera, ali još u martu lokalni mediji, među kojima je bila i onlajn publikacija Autohome, preslikali su špijunske fotografije enterijera, a juče je isti portal postavio i sliku nekih delova eksterijera.

Zvanično je objavljeno da je električni kombi zasnovan na platformi otvorenog koda SEA (Sustainable Experience Architecture) (odnosno, Geely planira da prodaje trećim kompanijama), na kojoj je takođe izgrađen Zeekr 001 liftback. Dimenzije Zeekr 009 još nisu otkrivene. Kineski specijalizovani mediji pišu da dužina modela prelazi 5,1 metar, međuosovinsko rastojanje je negde oko 3,1-3,3 metra (Zeekr 001 ima rastojanje između osovina od 3.005 milimetara).

Kombi je dobio vertikalne blokove farova sa LED trakama svetla, umesto rešetke hladnjaka nalazi se utikač sa svetlećim linijama. Zadnja svetla objedinjuje prilično masivna ploča.

Unutra se nalazi minimalistički prednji panel sa dva displeja, poput srodnog liftbeka. Gotovo da nema fizičkih tastera, iako Zeekr 001 i dalje ima veliki broj tastera ispod ekrana sličnog multimedijalnog sistema osetljivog na dodir. U drugom redu su dva odvojena sedišta sa širokim naslonima za ruke, dok su klizna sedišta postavljena blizu jedno drugom.

Za sada nema detalja o tehnologiji, osim što je kombiju obećan domet od preko 700 kilometara, ali je ova cifra izračunata prema zastarelom ciklusu NEDC.

Platforma liftbeka Zeekr 001 trenutno je dostupna u tri verzije. Dakle, možete odabrati „petoro vrata“, u kojima je jedan elektromotor ugrađen na zadnju osovinu, koji isporučuje 272 konjskih snaga, ali ova modifikacija se zasniva na vrhunskoj bateriji kapaciteta 100 kWh. Deklarisani domet liftbeka iz 2022. godine je 732 km (ovde već obračunato u lokalnom protokolu zvanom CLTC).

Druga verzija je sa dva elektromotora, odnosno sa pogonom na sve točkove, a ukupna snaga je zato narasla na celih i dvostrukih 544 „grla“. A takav Zeekr 001 pruža dve opcije u pogledu kapaciteta baterijskog pakovanja koje možete izabrati. Tu su istih 100 kWh, ali možete dobiti i bateriju kapaciteta 86 kWh. U prvom slučaju, autonomija je 616 do 650 km, dok je u drugom – 536 km (takođe prema CLTC-u).

U Kini bi prodaja minivana Zeekr 009 trebalo da počne pre kraja ove godine. Geely je ranije govorio o planovima da svoj premijum „zeleni” brend dovede na tržišta Evrope i SAD, ali još nema podataka o tome da li će MPV biti izvezen.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments