1. Home
  2. Vesti
  3. Donald Tramp želi da zabrani uvoz nemačkih vozila
Donald Tramp želi da zabrani uvoz nemačkih vozila
1

Donald Tramp želi da zabrani uvoz nemačkih vozila

707
1
Podelite sa prijateljima:

Američki predsednik Donald Tramp, prema izjavama više neimenovanih diplomata koji su insistirali na anonimnosti, želi da zabrani uvoz nemačkih vozila u SAD. Nemački poslovni magazin Wirtschaftswoche prenosi da je, tokom aprilske posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Vašingtonu, Tramp izjavio da želi da isključi nemačke modele iz ponude novih automobile u Americi. Magazin je citirao više diplomata iz samih Sjedinjenih država, kao i iz Evrope.

Nemačka je najveći izvoznik automobila iz Evropske unije. Tokom 2017. godine, Severna Amerika je uvezla oko 657.000 vozila iz Nemačke, proizilazi iz podataka koje prenosi Automotive News, pozivajući se opet na cifre obelodanjene od strane nemačke asocijacije koja okuplja predstavnike automobilske industrije.

Znajući za ranije izjave, pre bi rekli ispade, predsednika Trampa, ovakve vesti ne mogu da se ignorišu. Podsećamo na njegovu antologijsku izjavu: “ Nemci su loši, veoma loši. Pogledajte milione vozila koje prodaju Amerikancima. Prekinućemo sa tim,” izjavio je on prošle godine. Nakon izbora za predsednika SAD, Tramp se javno obavezao da će uvesti carinu od 35% na svaki nemački automobil uvezen u SAD.

Kako sve ovo misli da izvede, potpuno je nejasno. Poznato je da nemački proizvođači automobila poseduju kompanije sa fabričkim postrojenjima, razasute svuda po svetu, pa i samim Sjedinjenim državama, gde su nemačke marke, samo prošle godine, proizvele 804.000 vozila. Ne treba posebno naglašavati da je većina tih automobila izvezena iz zemlje porekla, popravljajući na taj način spoljnotrgovinski bilans same Amerike.

Pored toga, mada manje bitno, kroz svoj život je predsednik Tramp posedovao više modela Mercedesovih automobila, kao i Rolls-Royce koji predstavlja izvorno britansku marku, ali pod kontrolom nemačke BMW grupe.

AutoRepublika se ovom prilikom pita, da li su to izborom Donalda Trampa za predsednika, Ameriku sustigle kletve brojnih neprijatelja.

(707)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, kad bismo sada mogli da se vratimo u maj 2018. godine, kada je objavljena ova vest 🙂
Automobili su bili normalniji, jeftniji …