1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagenovi električni sportski automobili nosiće redizajniranu oznaku „GTI“
Volkswagenovi električni sportski automobili nosiće redizajniranu oznaku „GTI“
1

Volkswagenovi električni sportski automobili nosiće redizajniranu oznaku „GTI“

193
1
Podelite sa prijateljima:

Očekivalo se da će Volkswagen odbaciti oznaku „GTX“ koju je osmislio 2022. kako bi identifikovao sportskije verzije svojih električnih automobila. U stvari, loš učinak porodice ID uopšte dovodi do toga da Nemci potpuno preispitaju svoju strategiju elektrifikacije. Zbog toga se VW udružuje sa Xpengom, a Audi sa SAIC-om.

Jedan od odeljaka na koji VW ponovo želi da se obrati je ono o njegovim mitskim imenima koja su prisutna poslednjih decenija. Za budućnost, imena prepoznatljiva kao što su Golf ili Polo moraju ostati skrivena ako brend želi da se kladi na veliko, čak i ako se prilagođava vremenu.

U slučaju sportskih verzija, VW ID.4 je debitovao u junu 2022. godine pod imenom GTX. Već su poznate druge „zamene“ za akronim GTI, kao što su GTD (dizel) ili GTE (hibridi plug-in). U slučaju novih GTX-a, oni nisu uspeli u svojoj misiji da postanu Volkswagenovi „novi GTI“.

GTI, drugo ime koje ne može da nestane, preživeće u električnom dobu. Sa svoje strane, GTX će reći zbogom nakon što nije našao svoje mesto na tržištu. Postoji samo u gore pomenutim ID.4 i ID.5, iako se takođe očekuje da će se pojaviti u modelima ID.7 i ID Buzz.

Očekuje se da će Volksvagen u bliskoj budućnosti preispitati svoju strategiju električnih automobila. Tomas Šefer, izvršni direktor VW-a, dao je zeleno svetlo da nastavi da koristi sufiks GTI, dok isključuje, za sada, prestanak korišćenja imena ID.

„Veza između VW-a i ID-a radi, nema potrebe da je otkažete. (Ali) imamo legendarne brendove kao što su Golf i GTI. Bili bismo ludi ako bismo ih pustili da umru“, kaže Šefer. „Verovatno ćemo se držati ID-a, ali će u isto vreme kultni modeli nositi njegovo ime, kao što smo mi uradili sa ID Buzzom“.

Volkswagen je 25. jula registrovao novi logo GTI kod nemačkog zavoda za patente i žigove. Podsetimo se da inicijali znače „Grand Tourismo Injection“, nešto što se ne poklapa sto posto sa budućom električnom upotrebom koja će mu biti data.

Iz tog razloga, VW je odlučio da „I“ zameni munjom (opet kradu od Opela, kao svojevremeno slogan „Das Auto“ ;)), tako da je dvostruka svrha koju će doneti sa sobom u budućim električnim sportskim automobilima brenda vrlo jasna. Sve ukazuje da će ga prvi dobiti ID.2 (ili ID. Polo), čije ime još nije potvrđeno i koji će se sklapati u Martorelu (Španija) zajedno sa Cuprom Raval. Kasnije će deveta generacija popularnog Golfa takođe preuzeti ove akronime za svoje buduće sportske i električne verzije.

Očekuje se da će Volkswagenov prvi električni GTI, planiran za 2026. godinu, dostići 166 kW (226 KS) snage. Biće zasnovan na platformi „MEB Entry“, sada integrisanoj u takozvani „MEB+“. Iako svi detalji tek treba da budu potvrđeni, očekuje se domet od 450 km po WLTP-u, kao i ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 160 km/h.

AutoRepublika

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Odvratna grafika! Munja je dobila jednu crtu vise u sredini da ne bi licila na fasisticki simbol „SS“!

comment image