1. Home
  2. Vesti
  3. Francuska želi da stane na put kineskim automobilima
Francuska želi da stane na put kineskim automobilima
27

Francuska želi da stane na put kineskim automobilima

9.77K
27
Podelite sa prijateljima:

Francuska je jedna od evropskih zemalja koja je odlučila da stavi tačku na pomoć za kupovinu električnih automobila. Francuzi nemaju strpljenja sa Evropskom Unijom, koju su više puta optuživali da zatvara oči pred azijskim brendovima, dok domaći proizvođači moraju da se pridržavaju izvozne tarifne politike te azijske zemlje. Portugalac Karlos Tavares bio je veoma otvoren i jasan u raznim izjavama o tome, a podršku je našao i u francuskoj vladi.

Proteklog proleća odlučila je da se suoči sa invazijom električnih automobila proizvedenih u Kini i koji se verovatno prodaju „ispod cene“ na Starom kontinentu, dovodeći evropske modele u ozbiljnu opasnost. Dakle, preduzete mere su uticale na sve brendove koji su svoje modele dovezli iz azijskog giganta, a posebno na same kineske brendove, pa kupci zainteresovani za neki od modela BYD-a, Nija ili Xpenga, pored Cupre Tavascan, neće moći da koriste pomoć i moraju da plate punu cenu vozila.

Sada je taj isti zahtev proširen na sve evropske i američke brendove koji odluče da proizvode u Kini i dovesu svoje modele u Evropu. Tesla Model 3 je jedan od pogođenih, ali ne i Model Y, koji se proizvodi u nemačkoj gigafabrici. U ovoj novoj normi postoje i novine, pošto je Makronova vlada uspostavila novi bodovni sistem za pristup pomoći. Modeli sa „nultom“ emisijom na baterije moraju postići minimalni rezultat 60 od 100 da bi imali pristup poreskim olakšicama.

Emisije će se procenjivati tokom celog ciklusa automobila, od proizvodnje do dolaska u prodavnicu, materijala unutrašnjosti ili njihovog nivoa recikliranja na kraju njihovog korisnog veka trajanja. Hemijski sastav baterije takođe spada u ovu rang listu, iako nisu utvrđene sve potrebne karakteristike za dobijanje podsticaja, ali je mesto proizvodnje baterija bitno.

Među faktorima koji će biti vrednovani biće i tip automobila, da li je putnički ili SUV i da li je u pitanju komunalno vozilo, kompaktni ili veći modeli kao što su reprezentativne limuzine, i automobili najpogodniji za subvencije – koji su mali, sa maksimalno četiri sedišta i sa dometom od minimum 180 kilometara. Francuska agencija za životnu sredinu i upravljanje energijom obavezala se da će kreirati platformu, koja će biti gotova do kraja godine, na kojoj će se pojaviti svi električni automobili koji imaju poreske olakšice i oni koji nemaju, što je prethodni korak za novu meru da počne sa primenom od 1. januara naredne godine.

AutoRepublika

(9773)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Ocigledno se Makron nije „pogodio“ sa Sijem.😁

BB

Ili su mu ameri napravili „arapsko proljeće“ u Parizu…😜

Ali avaj, sada i rusi napraviše Nigersko Ljeto, nema uranaimua, biće skupa struja…

Slobodan

Sto bi u prevodu rekli. EU puca po savovima, jer im Kinezi ne daju da pljackaju ljude sa abnormalno visokim cenama elektricnih automobila. Sada kada narod ima alternativu, brze bolje im istu onemogucite. Taj pljackaski gest ce sigurno gradjani Francuske prepoznati i kao sto to dolikuje njima, izaci na ulice u protest !!!

Slobodan

Ne zaboravite da je xaomi proizveo autombil na struju koji kosta 21000 eura a ima autnomiju sa jednim punjenjem od 800 km. Sada to smeta gospodi lopovima, pa brze bilje uvode neke nove zakone, kako bi narod sto vise oterali u duznicko ropstvo !!!

Dragan

Xiaomi nije proizveo EV pošto je taj automobil tek u test fazi. Plan je sledeće godine da počnu proizvodnju. Najveći domet od 1000 km ima NIO ET7 sa „semisolid“ baterijom od 150 kW. Koliki će domet imati Xiaomi to je još nepoznato ali pretpostavka je da će sa slabijim motorom i baterijom od 108kW biti maksimalnih 640 km.

Matija

Kinezi se prodaju u EU po znatno visim cenama nego u Kini, dakle, nikako ispod cene! Sprecavanje subvencija kineskih automobila dovesce vrlo brzo do reciprocne akcije u Kini. Reno i Stelantis mogli bi to vrlo skupo da plate. Mislim da ova akcija nece zadrzati Kineze od daljeg napredovanja na EU trzistu – oni imaju veoma dug dah u pozadini, na kineskom i drugim trzistima. Sef EU-filijale BYDa je upravo, kratko i jasno, izjavio da zeli ne samo da udje u EU vec da stigne u prvih 5 na ranglisti proizvodjaca! Ovde je link za izvestaj:

https://www.stern.de/auto/hintergrund–so-will-byd-europa-erobern-wir-wollen-nicht-die-guenstigsten-aber-die-besten-sein-33690318.html

Goran

Koliko vas sto komentarisete u stvari vozi kineski auto?

Struja

A koliko uopste elektricni?

Matija

Ovo je nizak udarac zelenima! 🙂

Branko

Opet ja, odnosno supruga…😂

Matija

Jos ne. Za 80-ti rodjendan planiram malog elektricnog Kineza. 🙂

Branko

Evo ja, od jučer!😉 Zapravo žena, alo ok.

MRN

Za čestitke ili saučešće?
🙂

Branko

U pitanju je MG4 Luxury long range, 64 kWh baterija i 150 kW EM. Vozio sam oko 900 km iz Njemačke do Zg bez problema. Puni jako brzo (do 135 kW kad je SoC < 20%), potrošnja 16,6 kWh/100 km na regionalnoj cesti, a na auto cesti (150 km/h) 20 kWh/100 km. Prije toga sam ga isprobao 2 dana oko 300 km, pa sam znao što uzimam. Ide 170 km/h po GPS-u, a ubrzava oko 7,5 s od 0-100 km/h.

BB

Koliko je ozašlo to zadovoljstvo? Miskim, znam da je manje od 208 elektro 😜, ali da priupitam 😀.

I kakvi su utisci?

Meni je onaj najjeftiniji zanimljiv, za taxi idealan (LiFePO4).

Branko

Kupio sam polovni u Njemačkoj. Registriran je 12/22 i prešao 700 km; ugl. iskorištena Njemačka subvencija i nakon 6 mjeseci je dozvoljena prodaja dalje. Koštao je 29.900 EUR sa dodatne 4 nove alu felge i zimske gume Continental. Auto odlično leži, ima zadnji pogon i 50:50 raspored masa. Po ležanju me dosta podsjetio na Toyotu MR2 iz moje mladosti…🙄 Vrlo velik doseg sa baterijom, realno na auto cesti 360 km, a u gradu 450+. Završna obrada na nivou Hyundai/Kia, što baš i ne vrijedi za MG sa SUS motorima, bar za sad. Ima i toplinsku pumpu, tako da ne očekujem… Pročitaj više »

BB

Onda čestitam…

Branko

Hvala!🙂 Samo da znaš ima u ponudi sličnih ali baznih modela za 22-23…

BB

Koliko dođu obični?
Ima jedan drugar taksista, pričao ke da bi auto na struju, ali nov ovdje mu je skup…

I koliko imaju obavezu u Njemačkoj da drže auto kod sebe (ili da me prodaju u inostranstvo) kad ostvare poticaj?

Branko

Pa u zadnjem postu sam napisao: 22-23 k EUR, 51 kWh LiFePh 170 KS. U 22 je obveza držanja radi subvencija bila 6 mjeseci, a u 23 je 12 mjeseci. Do 7.000 km, kako koji.

BB

Pa šta kupiste?

Da, ima i Garbage stujaća twinga, i MRN biciklo 😜

Branko

MG4 Luxury long range.

MRN

Al’, taj sa običnim biciklom za nedelju dana pređe više nego električnim za godinu dana, pa ti vidi gde je taj progres 🙂

Mare

Koga briga šta Petlovi kukuriču. Pita li neko Srbe šta žele?

Renault Terminator🇷🇺Z

Srbi žele u ODKB i BRIKS.Zabrani pederbala,vraćanju potpune kontrole nad južnom Srpskom pokrajinom Kosovom i Metohijom,ujedinjenje sa Republikom Srpskom i oslobođenje Crne Gore od pronatovskog i antisrpskog režima i pripajanje matici Srbiji.To želi srpski narod,ali ga niko ne sluša,dok ne uzme govnjivu motku u ruke pa po bandi izdajničkoj i lopovskoj….

Milos Vojnovic

Interesantno je da recimo Dacia Spring grupacije Renault, koja se proizvodi u Kini i tamo prodaje na komad za oko 8000$ kao Donfeng EV-1, u Evropi košta od 21.000-23.000e, zavisno od države, bez subvencija. Da li će i oni potpasti pod ovu meru ili samo kineski brendovi? Ovo sa slobodnim tržištem veze nema…

maks

Dve su judejske elite zavadile,pitanje je kojajegora za nas