1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. „Automobili su nekada bili bolji, pouzdaniji i jeftiniji“…
„Automobili su nekada bili bolji, pouzdaniji i jeftiniji“…

„Automobili su nekada bili bolji, pouzdaniji i jeftiniji“…

2.79K
24
Podelite sa prijateljima:

Koliko puta smo čuli ono što smo napisali u naslovu? Veoma mnogo puta sigurno, posebno od onih nostalgičara koji vole da se hvale kako je njihov ovaj ili onaj automobil prešao toliko i onoliko kilometara, i to samo s redovnnim održavanjem, a često i bez toga. Možda je mehanika nekada i bila pouzdanija, što i nije iznenađenje kada su automobili pre par decenija imali volan i sedište od opreme, ali hajde da malo analiziramo ove ostale dve karakteristike, to jest da vidimo jesu li zaista bili pouzdaniji i jeftiniji.

Nedavno sam na internetu naleteo zanimljivu priču o modelu Buick Skyhawk. Ako nikada niste čuli za njega – bez sekirancije, to zapravo i nije bitno.

Druga generacija se proizvodila od 1982. do 1989. godine na takozvanoj platformi „J-Body“. Reč je o prvoj globalnoj arhitekturi General Motorsa na kojoj smo mogli da vidimo mnoštvo modela iz celog sveta, od čega je sigurno najpoznatiji Opel Ascona C. Skyhawk se pokazao solidnim komercijalnim uspehom, pošto je isporučeno 529.564 primerka tokom spomenutih sedam godina proizvodnje. Za jedan luksuzni brend kao što je Buick, brojka je svakako odlična.

Ono što mi je privuklo posebnu pažnju je to šta je sve ovaj „luksuzni Buick“ iz 1984. godine imao od opreme.
Krenimo redom od mehanike – 2,0-litarski benzinac sa 86 „konja“, a snaga se prenosila na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog ili trostepenog automatskog menjača.

Ako biste želeli manuelni menjač sa jednom brzinom više, bilo je potrebno doplatiti još 50 dolara (današnjih 149 najmanjih zelenih novčanica). Automatik vas je koštao 395 „zelembaća“ (današnjih 1.179 dolara). Za baznu cenu od 7.345 dolara (današnjih 21.922 najmanjih zelenih novčanica) ipak nije loše, zar ne?

Možda i ne bi bilo da je u pitanju jeftini Chevrolet, ali upamtite – ovde pričamo o nazovi „luksuznom“ Buicku. Pravi šok zapravo sledi kada vidimo za šta je sve potrebno doplatiti na Skyhawku.
Pogledajmo listu opcione opreme:

Klima 630 dolara (današnjih 1.880 dolara)
Servo volan 204 dolara (609)
Prozori na dugme 260 dolara (766)
Radio sa više od dva zvučnika i više od lokalnih AM stanica 302 dolara (901)
Grejače na zadnjem staklu 130 dolara (388).


To znači da ako bismo dodali samo ovih par sitnica (a mogli bismo da na listi opcione opreme vidimo još mnogo toga), cena lagano prilazi cifri od 30 hiljada „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. I pritom, i dalje dobijate 86 „grla“ i nula (NULA) vazdušnih jastuka.

Za svu onu opremu koju danas uzimamo zdravo za gotovo, nekada je bilo potrebno doplatiti. Naravno, svi ćemo reći kako nam je danas takva oprema nebitna i da bismo voleli kada bi i dalje bili oni „spartanski“ modeli bez ijedne opcije, jer što je manje opreme – manje će se i kvariti, zar ne?

Ali na kraju dana, postoji razlog zašto je ova tehnika danas deo standardne opreme, a taj razlog svakako nije „jer je kupci ne žele“. Naravno, ovo je samo jedan primer iz samo jedne države, ali verujemo da bi priča bila manje-više istovetna, i to bez obzira koji automobil analizirali.


I, da li i dalje mislite da su automobili nekada bili „bolji“?

AutoRepublika

(2790)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Ono što nema, to i ne može da se pokvari“ 😊

Dragan

Automobili su vazda imali motor. Ali za razliku od današnjih, njih si mogo samo dinamitom da uništiš.

MRN

Nisam siguran da je baš tako. Bar su moja sećanja takva. Sećam se očevog Volva 244 iz 1978. Kupljen nov. Ja ga pratio od prvoga dana. A imao je kvarova koji su meni bili neverovatni i sa kojima se nikada kasnije nisam sreo. Kvalitet – duplo golo. Da ne pominjem da je ulja trošio od pola litra do litar na 1.000 km, zavisno koliko se jako stiska gas. Ja ga posle nasledio. Na oko 200-220.000 km sam morao da mu menjam dihtung glave (jer je trošio „vode“ više nego veš mašina u programu za ispiranje veša) i kada je majstor… Pročitaj više »

Laki

Da nije „falični“ bio taj 500L ? 😂

MRN

Ne, ne, napisao sam dobro. Za 35 godina vozačkog staža 500L se tokom 8 godina posedovanja pokazao kao najpouzdaniji. I Jazz je za sada sa nula kvarova, ali, još je relativno nov i ima vremena da pokaže svoju zlu „japansku narav“ 😊

Dragan

Kad spomenu dihtung glave… Tamo negde već 1980-ih proizvođači su zbog „ekologije“ počeli te dihtunge da prave od nekih alternativnih materijala umesto azbesta koji je izuzetno otporan i postojan na visokim temperaturama. Od tada puno dihtunga glava je pregorelo dok nisu dobro savladali tehnologiju pravljenja „veštačkog azbesta“ i to sve zbog šatro ekologije.

Laki

Tako je junače.

Matija

„Sve ono sto danas uzimamo zdravo za gotovo…“ – Yankee, ti ocigledno ne poznajes EU trziste! Na primer, kada kompletiras jedan BMW 3 sa zeljenom opremom u koju spada sve ono sto si nabrojao plus 10 stranica sitno kucanog teksta, cena tog istog BMWa poraste „iznenada“ za 20-30 hiljada evra!!!

Za mene ostaje otvorena „tajna“ kako Amerikancima uspeva da prave tako jeftine automobile?

Bungi

Mislim da odgovor leži u zakonu velikih brojeva.Sa rastom obima proizvodnje opadaju fiksni troškovi a sa njima i ukupni troškovi po jedinici proizvoda.

Dragan

Ma, da… 🙂

Matija

Obrazlozenje su niski materijalni troskovi: struja, nafta, hrana, stanovi – to rezultuje i niskim nadnicama. Rad evropskog radnika je skup ali i troskovi zivota.

BB

Nema PDV

Renault Terminator🇷🇺Z

Misliš Pomalo Drpaj Vazda😁…

Yankee

Sve ono sta sam nabrojao u prici je danas opciona oprema na BMW?

Matija

DA! I jos mnogo toga. Poslacu ti ovih dana nekoliko pdf-prospekata sa listom i cenama opreme. Ovo nije moje misljenje vec i misljenje svih strucnjaka u Nemackoj.

Yankee

Cekaj minut, hocu da budem 100% siguran da razumem sta mi govoris – danas, u 2023. godini, postoji neki model BMW-a gde moras da doplatis za klimu, prozore na dugme, radio sa vise od 2 zvucnika, grejace na zadnjem staklu, servo volan, itd???

Matija

Dobijes obicnu klimu. Ako hoces klimu automatik doplatis, klima odvojena levo i desno doplatis, grejanje sedista doplatis, ekstra zvucnike doplatis, navigaciju doplatis, odabrane felge i gume doplatis…..itd. Lista tzv „extra opreme“ je jako duga!

'79 DeVille

Sa stanovišta američkog iskustva, tako nesto u vezi klime ne postoji. Još nisam video noviji bmw da nema grejače prednjih sedišta, ali verujem da to može da se nađe u baznom modelima serije 1 i 2. Itd, itd.

MRN

Da, lista opcionala je duga, ali i kod premiuma je standardna oprema sve bogatija (ako je model noviji).
Npr BMW serije 3 danas i u baznj opremi ima trozonsku klimu i navigaciju.
Ali, npr. grejanje sedišta ne, kao ni parking senzore ili kameru.

GopTear

Sve ti je to vec uracunato u cenu vozila kroz osnovni paket opreme jos od E90-ke.

Izmenjeno 9 meseci pre od strane GopTear
Rikošet

I svi mi smo nekad bili mlađi…

BB

Ni orasi nisu što su bili…

J4ZZ3R

Almonds are forever

Ref/zz/bole

da bili su bolji , jer kolko god zvuci idiotski imasi si izbor pri popravci i odrzavanju , sada bas i ne postoji da ne ulazimo u obavezan servis kod novog vozila i cene istog