1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada su i kamioni prošli kroz „mišićavu“ revoluciju
Zanimljivost dana: Kada su i kamioni prošli kroz „mišićavu“ revoluciju

Zanimljivost dana: Kada su i kamioni prošli kroz „mišićavu“ revoluciju

1.02K
18
Podelite sa prijateljima:

Do sada smo sigurno upoznati sa čuvenim američkim mišićavim automobilima, takozvanim „muscle cars“, a koji su dominirali ulicama „preko bare“ tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Ideja je zapravo bila veoma jednostavna i odnosila se na preuzimanje najmanje i najlakše karoserije i zatim na ugrađivanje najvećeg dostupnog motora.

Iako su retko kada imali ogibljenje i kočnice da pariraju takvoj snazi, opet ih je bilo moguće kupiti po veoma pristupačnim cenama, pa su sve mane brzo ignorisane.

Očekivali bismo da bi takva strategija mogla biti preneta i na velike kamione, ali se njihova generalna strategija nije izmenila u većoj meri od samog nastanka. Cilj je bio pružati što veći i više lenji dizel, onaj koji će večno da traje. Iako je bilo dosta samih proizvođača kamiona, većina je koristila motore tri različita dobavljača.

To su firme Detroit, Caterpillar i Cummins i svaka od njih je imala svoje vrline i mane. To nas dovodi do glavne teme ove priče, a reč je o firmi White-Freightliner.

Freightliner je inače osnovan još 1929. godine pod imenom Consolidated Freightways, a ime po kom ga poznajemo danas je nastalo dvanaest godina kasnije. Verovatno vas zbunjuje ono „White“ u nazivu, ali za to postoji jedan veoma jednostavan razlog.

Naime, kompanija je ušla u saradnju sa firmom White 1951. godine, koja je u to vreme bila najveći proizvođač kamiona na svetu, i svi njegovi modeli do kraja 1974. godine će se zvati White-Freightliner. Bili su dostupni u konfiguracijama bez kabine za spavanje i naravno sa njom, a nudili se sa dugačkom haubom i kako je u narodu jednostavno rečeno – bez njuške. Vozači su prefirirali onu sa dugačkom haubom iz razloga što je motor bio udaljen od njih i samim tim je emitovao manju buku, toplotu i vibracije.

Freightliner konačno primećuje revoluciju do koje su doveli spomenuti automobili iz kategorije „muscle cars“, i odlučuje da je primeni i na svojim kamionima. Konaktirana je firma Cummins i od nje je zatraženo da napravi motor usled čega bi svaki konkurent pozavideo Freighlineru.

Pomenuti konstruktor je već nudio Detroit sa 400 konjskih snaga, zatim Caterpillar sa 35 „grla“ više, a u vrhu ponude se našao Cumminsov takozvani „Powerliner“ sa čak 600 „konja“ i maksimalnih 2.237 Nm obrtnog momenta. Takva snagu je bilo moguće dobiti zahvaljujući ogromnom 18,9-litarskom dizelu sa šest cilindara koga je Cummins originalno razvio za bagere, buldožere i slične mašine.

Ugraditi ga u kamion nikako nije bio lagan posao pošto je Freightliner morao da napravi velike izmene na račun ogibljenja. Powerliner se najlakše prepoznaje po glomaznoj maski hladnjaka i nudio se u obe konfiguracije kabine. Spomenućemo da je sam motor bio težak 1,8 tona, što je zahtevalo potpuno novu i čvršću šasiju i težu kabinu za spavanje radi boljeg rasporeda mase. Izbor menjača se zasnivao na trinaestostepenom manuelnom isporučenom od strane firme Eaton-Fullers.

Nažalost za Freightliner, pojavio se u prodaji baš u najgore vreme. Kompanija ga je reklamirala kako može komotno da juri autoputem pri brzini od 130 km/h, ali se pojavio u prodaji 1973. godini baš kada je svet prolazio kroz prvu veću naftnu krizu. Odjednom njegova visoka brzina nije bila bitna pošto je američka vlada ograničila maksimalnu brzinu na svega 88 km/h, pa nije bilo potrebno 600 „konja“ da se ona dostigne. Uz sve to, Powerliner je trošio preko 52 litre dizela na pređenih 100 kilometara, čak i kada je prikolica prazna dok bi brojka bila za 40% veća ako je vukao teret.

Isti motor će kasnije da bude ponuđen i u konfiguracijama sa 450 i 525 „konja“, kao i sa 725 „grla“, ali nikada nije bio ugrađivan u kamione. Cumminsovu licencu će kasnije kupiti i rivali kao što su Peterbilt, International i Kenworth, ali zbog velikog broja prepravki koje je šasija zahtevala, jako malo kamiona je napustilo fabriku sa njim.

Powerliner nije napravio revoluciju kakvoj se Freightliner nadao i njegov direktni neuspeh će naterati kompaniju da raskine ugovor sa partnerom White. Ali, barem na kratko je postojao kamion koji je dominirao autoputevima i svako je poželeo da ga vozi, iako se mušterije uglavnom odlučivale za manje motore.

S razlogom ga svi zovu „Pontiac GTO kamionskog sveta“, pa nam samo poređenje sa legendarnim „The Great One“ govori o kakvoj je legendi reč.

Zoran Tomasović

(1019)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dobro je pa ipak nije trošio 100 na 100.
Ipak je bio skoro pa Eco-Pro verzija 🙂

Renault Terminator🇷🇺Z

“ Vozači su prefirirali onu sa dugačkom haubom iz razloga što je motor bio udaljen od njih i samim tim je emitovao manju buku, toplotu i vibracije.“

Al zato je auspuhčina odmah to pored glave koja hoće da eksplodira od buke.Zaboravi priču sa saputnikom ako ga imaš,zaboravi na radio i muziku.A i velika toplota zrači iz njega a kabinska izolacija nije ni za ku.ac tako da u ljetnjim,proljetnjim i jesenjim mjesecima topiš se u kabini kao sladoled na suncu.
Umjesto da auspuh grunu dole neđe kod šasije,što dalje od kabine,dobro ga nisu direktno grunuli u kabinu kakvi su retardi…

Yankee

Najlepsi zvuk na svetu je kada cujes Peterbilt 379 kako koci motorom hehe

https://www.youtube.com/watch?v=Y3iC0UwE9K0&ab_channel=bullhauler379pete

Renault Terminator🇷🇺Z

Oooo hebote on🤣…kad mi kosa nije opala kada sam ga čuo,nakostriješio sam se kao moj ruski mačor😂.

Matija

Prvo: obozavam americke klasicne kamione, pogotovu one sa velikom cetvrtastom njuskom i sa puno hroma!
Drugo: snage nikada dosta – ako je brzina ogranicena na 88 km/h onda snaga moze da se koristi za odrzanje te brzine na usponima!

comment image

BB

S tim što bih ja rekao: Momenta nikad dosta… 😉
Iveco sa 360 konja je bio brži uzbrdo od Mercedesa sa 530 konja, ali zato Iveco motor nije mogao preko 1900 obrtaja, a Mercedesov ide na 2600, ali štos je što ta snaga na 2600 nije iskoristiva u normalnim uslovima…

I da… Išao sam i sa Ivecom 130 😀 doduše jednom 😉

Matija

Parni valjak ima momenta koliko hoces! Ali nesto nije brz….? 🙂 Naravoucenije: potrebno je i jedno i drugo!

Yankee

Lep Mack. Licno najvise volim Peterbilt u svetu kamiona, ali me u zadnje vreme posebno odusevljava Kenworth „Needle Nose“ od kada sam ga nedavno video uzivo. „Igla Nos“, jasno zasto ima takav nadimak hehe.

comment image

Matija

Ista sorta! Super masina! 🙂

BB

Pa ovo dimi gore nego Ćiro…🚂

Matija

Sta te briga, dim ide pozadi! Izduv na krovu je velika principijejlna greska jer se dim izbacuje visoko, siri se po velikom prostoru i zagadjuje veliku kolicinu vazduha! Izduv dole je bolji – dim brzo legne na asfalt i ne siri se toliko.

BB

Da, slaže se sa američkim principom…

MRN

Ćiro je u odnosu na ovo ispunjavao normative za Euro 8 …

Laki

Mnogo mi se dopadaju, šteta da su toliko bučni u kabini kako reče „RT“.

Renault Terminator🇷🇺Z

Pusti video što je naš Yennki okačio u replici meni,da čuješ kako to tutnji u kabini majko moja mila😂…

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Renault Terminator🇷🇺Z
Laki

Mnogo je kume.😂

Shone

Sećam se da je nesternih 90. godina jedan sivi metalik MACK tranbus kabina bio parkiran kod naselja Galenika…svi iz kraja smo se divili tom kamionu…