1. Home
  2. Vesti
  3. Chevroletov električni automobil za manje novca nego Toyota Corolla
Chevroletov električni automobil za manje novca nego Toyota Corolla
2

Chevroletov električni automobil za manje novca nego Toyota Corolla

318
2
Podelite sa prijateljima:

Chevrolet Bolt je bio česta tema pisanja automobilskih medija tokom proteklih nekoliko godina. Priroda priče uglavnom nije bila srećna, pošto je američki model pratio skandal koji je otkrivao da njegove baterije mogu da se zapale, pa je je Chevrolet čak savetovao vlasnicima da ne parkiraju svoje ljubimce u garažu. Na kraju je morao da povuče sa ulica veliki broj vozila i da zameni baterijsko pakovanje „pod garancijom“.

Današnja priča je nešto pozitivnija i ukoliko još uvek niste izgubili poverenje u maleni Bolt, zapravo ga možete kupiti po veoma niskim cenama. Toliko niskim da nakon državnih popusta može da košta manje nego tradicionalna Toyota Corolla pa čak i neki drugi gradski automobil.


Chevrolet trenutno nudi Bolt u dva izdanja, onaj manji heč s petoro vrata kao i kompaktni krosover pod značkom Bolt EUV. Američki gigant je upravo snizio cene za 2023. godinu za neverovatnih 5.900 dolara, što je zapravo sasvim drugačija strategija od one koju smo viđali na njegovim drugim modelima. Dok je Bolt za 2022. godinu koštao 32.495 dolara, onaj za narednu godinu je svega 26.595 „zelembaća“, a za EUV je potrebno izdvojiti 28.195 najmanjih zelenih novčanica.

Na taj način je ovaj model skinuo Nissan Leaf sa čela liste najpristupačnijih električnih modela „preko bare“, a spomenute cifre su zapravo još niže u realnosti, pošto na svaki od njih sledi državni podsticaj u iznosu od 7.500 dolara. Subvencije za narednu godinu su zapravo još više ukoliko kupac izabere one bolje opremljene modele, pa je tako Bolt Premium za čak 6.300 „zelembaća“ pristupačniji i za približno deset hiljada najmanjih zelenih novčanica jeftiniji nego Tesla Model 3.

I zašto onda ovakva odluka? Pa već spomenuta narušena reputacija je rezultirala time da kupci u velikoj meri ignorišu ovaj model i Chevrolet je isporučio svega 358 jedinica u prvom tromesečju ove godine. Radi poređenja, prošlogodišnja brojka je iznosila 9.025 primeraka za isti period.

Bolt takođe zaostaje za većinom konkurenata u onoj najbitnijoj kategoriji za električne automobile, a to je u segmentu autonomije. U stanju je da prevali manje od 400 kilometara s jednim punjenjem baterije, što je možda bila zadovoljavajuća cifra tokom 2017. godine, odnosno onda kada je originalno predstavljen, ali to nikako nije i u današnje vreme.

Ostaje nam da vidimo da li će ovakav potez dati bolje rezultate, ali barem za sada kupci ne mogu da koriste onaj čuveni izgovor „električni automobili su skuplji od onih sa SUS motorom“.

AutoRepublika

(318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nisam ljubitelj EV-a, ali, ovo je smešna cena za jedan EV.
Doduše, nema u Evropi za te pare 😊

Matija

Ako je Chevrolet u medjuvremenu odklonio sve ranije nedostatke onda se moze reci da je ovo solidan auto po vrlo povoljnoj ceni! Upravo sam pogledao njegove tehnicke podatke: – dimenzije: …………duzina x sirina x visina = 4166 x 1765 x 1594 mm, osno rastojanje 2600 mm – pogon: ………………napred, 200 KS, 360 Nm – baterija: …………….60 kWh, 360 V – performanse: ….Vmax = 145 km/h, ubrzanje 6,5 s, autonomija 400 km. Zakljucak: kompaktan automobil sa prostranim enterijerom, vise nego dovoljan za dnevne potrebe a moguca su i duza putovanja. Pitanje Chevroletu: zasto ga ne izvozi u EU? Moglo bi da… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija