1. Home
  2. Vesti
  3. Krosover Cadillac Optiq, limuzina Avatr i drugi noviteti iz Kine
Krosover Cadillac Optiq, limuzina Avatr i drugi noviteti iz Kine
1

Krosover Cadillac Optiq, limuzina Avatr i drugi noviteti iz Kine

613
1
Podelite sa prijateljima:

Po već ustaljenoj tradiciji, do sredine meseca kinesko sertifikaciono telo objavilo je novu seriju podataka o novim automobilima, čija bi zvanična premijera trebalo da bude u bliskoj budućnosti.

Ovog puta na listi postoji mnogo verzija i modifikacija postojećih modela, punopravni novi proizvodi su se pokazali retkim, ali i dalje postoje. A najzanimljivija novina u ovoj seriji je električni krosover Cadillac Optiq.

Ovo je mlađi brat već dobro poznatog modela Liriq, koji se proizvodi u SAD i Kini. Optiq je takođe zasnovan na modularnoj platformi Ultium, ali je po veličini uporediv sa benzinskim krosoverom Cadillac XT5: dužina – 4.822 mm, širina – 1.912 mm, visina – 1.642 mm, iako je međuosovinsko rastojanje impresivnih 2.954 mm. Novi krosover je sertifikovan u dve verzije sa elektromotorima od 204 KS i 245 KS, naznačena maksimalna brzina je 180 km/h. Premijera se očekuje na jesen.

Proizvođači automobila u Kini počinju da se prilagođavaju rasporedu izdavanja sertifikata i istovremeno sve više objavljuju zvanične slike novih proizvoda. Na primer, sada se to dogodilo sa restilizovanom limuzinom Buick Regal, koja je zasnovana na ukinutom modelu Opel Insignia. Regal je pronašao novo lice u svežem korporativnom stilu brenda, ali i dalje u pojednostavljenom obliku – bez jasnog nosa ajkule i optike na sprat. Drugih promena praktično nema, a čak će i unutrašnjost ostati ista. Uskoro se očekuje pun debi.

Zvanične slike takođe prikazuju električnu limuzinu Avatr 12, drugi model električnog brenda koji su kreirali Changan, Huawei i CATL. Limuzina je napravljena u istom stilu i na istoj agregatnoj osnovi kao i krosover Avatr 11, ali nema zadnje staklo: panoramski krov glatko prelazi u ogroman odvojeni poklopac prtljažnika. Limuzina je duža (5.020 mm) i šira (1.999 mm), ali istovremeno niža (1.460 mm) od krosovera, najavljuju se verzije sa zadnjim i pogonom na sve točkove snage 313 i 578 KS, redom.

Pripremljena je restilizacija sedana MG 5, koji će uskoro napuniti tri godine. Novi dizajn prednjeg kraja – sa ogromnim zubastim ustima rešetke hladnjaka. Dizajn krme je takođe promenjen: zadnja svetla imaju dodatne delove na poklopcu prtljažnika. „Nabrijana“ verzija MG 5 Scorpio će imati isto lice, ali će iz nekog razloga zadržati isti zadnji dizajn. „Petica“ će imati izbor između atmosferske i turbo verzije motora zapremine 1,5 litara.

Nadograđeni mikroautomobil Wuling Mini EV nije dobio samo zaobljene branike i novu optiku, iako je sve ovo učinilo da automobil izgleda kao da je iz crtanog filma. Pored toga, međuosovinsko rastojanje je povećano za 70 mm (do 2.010 mm), a ukupna dužina je povećana za 144 mm (do 3.064 mm), što je učinilo unutrašnjost prostranijom. Ima elektromotor snage 41 KS. Najverovatnije, ažurirani i narastao model neće zameniti postojeći Mini EV, već će ga dopuniti na tržištu.

Ažurirani kompaktni krosover Lynk & Co 06 usvojio je neke od karakteristika dizajna iz svežeg modela Lynk & Co 08 – to su svetla za vožnju izduženih po dužini, smanjena glavna optika i fasetirani branici. Istovremeno, ukupna dužina se nije mnogo promenila (4.350 mm umesto 4.340 mm). Plus, „šestica“ je dobila novi Geelyjev hibridni sistem EM-P: navodi se da 1,5-litarski benzinski motor i dva elektromotora proizvode ukupno 299 KS i 568 Nm.

BAIC je sertifikovao električni krosover Arcfok α T 5  Nešto je manji od modela a-T, koji se proizvodi tri godine: dužina – 4.690 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.845 mm. A za novi model, korporativni identitet brenda Arcfox je promenjen: postao je agresivniji i manje zaokružen. U sertifikatu su naznačene verzije sa elektromotorima snage 252 i 272 KS, koji će imati različite litijum-gvožđe-fosfatne trakcione baterije. Debi se očekuje na jesen.

Krosover Venucia VX 6 je novo zajedničko ulaganje između Dongfenga i Nissana. Međutim, doprinos japanske strane ovoga puta se pokazao prilično skromnim: i bazu električnih komponenti i dizajn pripremio je koncern Dongfeng. Krosover dužine 4.658 mm ima netipične proporcije i međuosovinsko rastojanje od 2.850 mm. Jedina sertifikovana verzija je elektromotor od 218 KS i litijum gvožđe-fosfatna baterija od CATL-a. Maksimalna brzina je 165 km/h.

GAC i Nio su sertifikovali zajednički miniven Hycan V09. U formatu konceptnog automobila, debitovao je krajem prošle godine, ali sada je spremna serijska verzija. Monovolumen dužine 5.215 mm ima salon sa sedam sedišta (sa dva odvojena sedišta u drugom redu) i električni sistem od 800 volti. Navedena snaga jednog elektromotora je 275 KS, pre nego što su inženjeri objavili procenjenu kilometražu na jednom punjenju do 750 km. Serijska proizvodnja trebalo bi da počne pre kraja godine.

Pored toga, hibridni minivan GAC Trumpchi E8 je sertifikovan sa dužinom od 4.920 mm. Ovo je kompaktniji i pristupačniji kolega modela Trumpchi E9, ali dizajn oba jednovolumna uređaja je dizajniran u istom stilu. „Osmica” ima jednostavni atmosferac 1.8 (133 KS), trakcioni elektromotor i litijum-jonsku bateriju, mada je u planu i čisto benzinska verzija drugačijeg izgleda i pod drugim nazivom. Hibrid bi trebalo da ugleda svetlost dana u narednim mesecima.

A koncern SAIC je u ovom formatu pripremio običan benzinski kombi Maxus G70. Mašina je dugačka 4.900 mm i može imati kabinu sa šest ili sedam sedišta. Prednje točkove pokreće dvolitarski turbo motor snage 234 KS bez ikakvih električnih priključaka, deklarisana maksimalna brzina je 185 km/h. Od tri sertifikovana minivena, Maxus G70 bi trebalo da bude najpovoljniji, ali će biti predstavljen tek do kraja godine.

AutoRepublika

(613)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Wuling mi je najinteresantniji! Duzinu od oko 3 metra licno smatram optimalnom za mali gradski auto. Zeleo bih da sednem u njega i da proverim „teoriju“. Zameram mu male tockove i visok struk – trebalo bi da ima vise stakla, cisto iz estetskih razloga.