1. Home
  2. Glas Republike
  3. Titule za automobil godine – prava stvar ili čista marketinška licitacija?
Titule za automobil godine – prava stvar ili čista marketinška licitacija?
8

Titule za automobil godine – prava stvar ili čista marketinška licitacija?

541
8
Podelite sa prijateljima:

Od početka godine do sada, imali smo brojne izbore za „automobil godine“. U Ženevi je titulu dobio Volvo XC40, a sada za „svetski automobil godine“ u Njujorku XC60.

Ono što može biti indikativno, a možda je čisto plod greške, je da nam je u redakciju stigao juče stigao e-mail iz pres centra jednog velikog proizvođača, sa informacijom da je njihov kandidat osvojio titulu u kategoriji u kojoj je učestvovao.

Odmah nakon dobijanja dotičnog e-maila, otišli smo na zvaničnu stranicu http://www.wcoty.com  , gde je pod jučerašnjim datumom stajalo Wednesday, March 28, 2018 All World Car Award winners announced at New York International Auto Show.

Trudeći se da budemo što ažurniji, preneli smo navedeni ukupni poredak. Međutim, on je posle izvesnog vremena bio izmenjen, a objavljeni su samo pobednici po kategorijama. Naravno, apsolutni pobednik nije bio isti. Ovo nije prvi put da se dešavaju slični „gafovi“ prilikom različitih izbora za „automobil godine“.

Šta je u svemu ovome indikativno? Sasvim je jasno da Volvo proizvodi izuzetno kvalitetne automobile, tu spora nema. Isto tako, svima nam je jasna finansijska moć Geelyja i njihovo „kucanje na vrata“ takvim gigantima kao što su Mercedes i BMW. Da podsetimo, Hakan Samuelson, CEO Volvoa, dobio je u Ženevi priznanje za ličnost godine u automobilskoj industriji. Međutim, drugo ključno pitanje je – da li je Volvo zaista toliko bolji od ostalih? Još jedan važan „fenomen“ – Range Rover Velar se borio protiv XC60 za apsolutni naslov. „Izgubio je“, ali je zato dobio titulu za najbolji dizajn (da podsetimo, prošle godine je šampion bio Jaguar F-Pace). U čijem je vlasništvu JLR? Naravno, u vlasništvu Tata Motorsa, još jednog industrijskog entiteta „punog kao brod“.

Zašto ne možemo da vidimo koliko je koji model dobio poena od svakog člana žirija ponaosob? Ili makar po zemljama?! Čak ne možemo ni da vidimo kolika je razlika između prvoplasiranog, drugoplasiranog i trećeplasiranog. Dakle, ovo mu sve dođe na „majke mi, glasao sam po savesti“.

Već smo pisali o tome da jedan BMW nikada nije osvojio titulu za „Evropski automobil godine“. Spomenućemo samo: serija 3 E30, serija 3 E36, serija 3 E46… Zatim, BMW serije 5 E28, E34, E39… serija 7 E38… Sve su to automobili koji su ostavili dublji trag u svojim generacijama nego „osvajači“ titula za „automobil godine“.

Inače, ovogodišnji žiri za izbor „Svetskog automobila godine“ imao je: 2 člana iz Australije, jednog člana iz Austrije, 2 člana iz Brazila, 2 člana iz Kanade, 10 članova iz Kine, 1 člana iz Kolumbije, 1 člana iz Egipta (predstavnik Bliskog Istoka), 6 članova iz Engleske, 2 člana iz Francuske, 7 članova iz Nemačke, 6 članova iz Indije, 1 član iz Irske, 4 člana iz Italije, 8 članova iz Japana, 2 člana iz Koreje, 3 člana iz Meksika, 1 članica iz Holandije, po jedan član iz Poljske i Portugala, 3 člana iz Rusije, po 1 član iz Škotske, Slovenije i Južne Afrike, 2 člana iz Španije i 13 članova iz SAD.

Iz svega navedenog, prosto se nameće pitanje da li je izbor za „automobil godine“ stvaran odraz ocena članova žirija ili plaćena reklama. Kako bi trebalo da bude, već smo objasnili.

Bilo bi nam drago da u komentarima date svoje mišljenje u vezi sa ovom „pojavom“.

Pavle Barta

(541)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, „najbolji uvek pobedjuju“, zar ne?
Samo, kakav „kvalitet“ iza toga zaista stoji ?
Svi ti „izbori najboljih“ su samo deo marketinškog biznisa. I lobiranja …
Pa, samo da se setim one laskave titule „najbolji motor godine“ i koliko je puta „zloglasni“ 1,4 TSI proglašavan za „najbolji“ …

Djole

Ja sam jedan od onih koji su se debelo namucili sa TSI-jem.

Djole

Neverovatno je koliko je clanova zirija iz Komonvelta. Ukoliko sam dobro brojao, cak 19 glasaca je poreklom odatle. Sumnjam da su oni dali glasove bilo kome sem britanskim automobilima.

Ovakvi izbori su obezvredjeni jer nema transparentnosti.

J4ZZ3R

Izbori su realno uglavnom smesni, ali ovi nasi sa izborom S klase za najbolji automobil iznad 15k su svetski hit 🙂 Dogodine mozda Rimac C-two izaberu za auto godine iznad 15k 🙂 realno 2000000>15000 Ja sam inace automobilski laik, pratim automobilizam iz ljubavi, a nikad nisam vozio trke, nemam znanja iz mehanike, ali meni bas smeta sto samo na alternativnim medijima u svetu mogu kao citalac dobiti jasan stav. Sve je manje uporednih testova cak i u velikim evropskim medijima i kad ih ima onda su bas opisni. Doduse uvek je tesko nesto sto je bas novo oceniti, sem u… Pročitaj više »

moron

Već sam negde „postavio pitanje“ zašto na tom našem takmičenju za izvr najboljeg vozila u klasi iznad 15.000 nije konkurisala i „srbistanska“ škoda fabija style sa 5 brzina, 3 cilindra i 2 air baga … Svakako je „bolja kupnja“ od mečke S klase …

J4ZZ3R

A jesi li siguran da shodno tvojim kriterijumima s klasa nema vise brzina, jastuka i cilindara za manje para 🙂

moron

Svedenost „srbistanske“ čkode je ne samo potvrda ispravnosti maksime „da je manje uvek više“, već možda i otelotvorenje naučnog pristupa domaćeg uvoznika pitanju postizanja maksimalne pouzdanosti automobila, jer, kako kažu: „Ono čega nema, ne može se ni pokvariti“ …
I zato čkoda lako pobedjuje i tu mečku S klase 🙂

Zvezdan

ahahah, ti si Radoje Domanivić modernog doba….ahahah