1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mađarska dobija još dve fabrike baterija zahvaljujući Mercedesu i BMW-u
Mađarska dobija još dve fabrike baterija zahvaljujući Mercedesu i BMW-u

Mađarska dobija još dve fabrike baterija zahvaljujući Mercedesu i BMW-u

318
2
Podelite sa prijateljima:

Dva velika kineska proizvođača baterija za električne automobile će uskoro najaviti ulaganja u privredu Mađarske. Tu vest je s javnošću podelio mađarski ministar spoljnih poslava, koji je pride nadležan i za trgovinska pitanja, Peter Sijarto. Na odluku uprave kineskih preduzeća je presudan uticaj imao pritisak koji su vršili predstavnici čuvenih proizvođača luksuznih automoila iz Nemačke. Naravno, misli se na Mercedes i na BMW.

Podsetićemo da je Mercedes već uslovio dolazak kineskog CATL-a u Mađarsku, dok je ideja kineskog društva po imenu EVE Energy da sagradi fabriku u blizini BMW-ove koja je i sama u procesu izgradnje. Za ovaj sadržaj vesti je zaslužna mađarska nacionalna novinska agencija MTI.

Sijarto je kazao da Mađarska već ima potpisane ugovore s dva proizvođača baterija koji se rangiraju zapaženo, odnosno koji se nalaze na listi deset najvećih svetskih firmi iz te oblasti. Obe firme će uskoro javno obnarodovati svoje planove, a Sijarto navodi da će se obim stranih investicija u privredu Mađarske ove godine mogao udvostručiti, što bi bila direktna posledica opisanih investicija. Trebalo bi reći da su Mađari prošle godine uspeli da privuku rekordnih 6,5 milijardi inostranih ulaganja, pa je lako izračunati da je 13 milijardi evra sasvim izgledno.

Mađarski ministar navodi i da je saradnja između zapadnih i istočnih proizvođača neizbežna, istovremeno upozoravajući da bi prekid veza koji bi eventualno nastao na relaciji Evropa – Kina, mogao dovesti do urušavanja privrede na Starom kontinentu.

Inače, Kina je najveći trgovinski partner Mađarske, naravno ako izuzmemo države članice Evropske unije. Ujedno, to je i najveći strani ulagač u mađarsku privredu tokom ove godine. Za to je, tokom prošle godine, najviše zasluga otišlo na adresu kompanije CATL. Oni su najavili da će u Mađarskoj podići najveću fabriku za proizvodnju baterijskih ćelija za električna vozila na tlu Evrope.

AutoRepublika

(318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„…presudan uticaj imao pritisak koji su vršili predstavnici čuvenih proizvođača luksuznih automoila iz Nemačke.“ – Nemci intenzivno pomazu svoje saveznike iz proteklih ratova! Nacizam nije mrtav, na protiv, duboko je usadjen u svakodnevni zivot Nemaca, tako da ga oni nisu ni svesni!

Renault Terminator🇷🇺Z

Mađari rade pravu stavru,guraju svoju priču i ove u Briselu i Berlinu ne šljive ni 2%.Orban je ko Lukašenko i Putin,interesi svog naroda i svoje zemlju su na prvom mijestu.