1. Home
  2. Некатегоризовано
  3. „Ne možes da se popneš u ring sa Alijem samo zato što misliš da znaš da boksujes“ (VIDEO)
„Ne možes da se popneš u ring sa Alijem samo zato što misliš da znaš da boksujes“ (VIDEO)

„Ne možes da se popneš u ring sa Alijem samo zato što misliš da znaš da boksujes“ (VIDEO)

3.23K
5
Podelite sa prijateljima:

Ova rečenica iz prvog serijala filmova „The Fast & the Furious“ mi je prolazila kroz glavu dok sam gledao priloženi video snimak. Svako malo se pojavi neka nova luksuzna kompaktna limuzina koja je bolja od velikog BMW-a s indeksom M3. Neki su imali više snage, drugi opreme, treći daleko pristupačniju cenu, ali na kraju dana, M3 je taj kom su gledali u leđa. Nije da Mercedes, Audi, Lexus, Infiniti, Cadillac i drugi nisu pokušali bez većih uspeha.

Jedan od takvih modela je Cadillac CT4. Debitovao je pre tri godine na istoj bazi na kojoj se takođe proizvodi model Chevrolet Camaro i nudio se sa nekoliko atmosferskih i turbobenzinaca.

Ali ukoliko želite da budete glavni baja u selu, onda morate da izaberete konfiguraciju nazvanu CT4-V Blackwing. Ona pruža 3,6-litarski turbobenzinac sa šest cilindara koji razvija 472 konjske snage i maksimalnih 603 Nm obrtnog momenta. Izbor menjača je šestostepeni manuelni i desetostepeni automatik. Američki proizvođač vozila reklamira ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 3,9 sekunde sa automatskim menjačem, odnosno 0,3 sekunde sporije sa manuelnim menjačem. Maksimalna brzina je 304 km/h.

Novinari kanadskog sajta Sam CarLegion su stavili CT4-V Blackwing na test protiv neprikoslovenog M3-a. Njegov 3,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara u redvnoj konfiguraciji razvija pet „konja“ više od Cadillaca, ali značajno manjih 550 Nm obrtnog momenta. Takođe je dostupan sa šestostepenim manuelnim menjačem, a sa masom od 1.747 kilograma je za pet kilograma lakši od američkog protivnika. Nemci ga reklamiraju sa ubrzanjem od nule do 100 km/h za 4,1 sekundu i maksimalnom brzinom limitiranom na 250 km/h, odnosno 290 km/h sa opcionim paketom Driver.

Na papiru su dva modela veoma slična i duel bi trebalo da bude veoma uzbudljiv, zar ne? Pa i ne baš, pošto je popularni Bavarac s lakoćom pobedio u svim duelima. Sam CarLegion je prvo merio ubrzanje od nule do 100 km/h i manje-više dobio slične brojke kao što ih fabrika reklamira, pa je tako M3-u potrebno tačno četiri sekunde da pređe takvu distancu, a Cadillacu 0,2 sekunde više.

A kakvi su rezultati na popularnoj četvrtini milje ili na distanci od 402 metra? I tu je BMW slavio pošto je prešao za 12,2 sekunde u poređenju sa Cadillacovih 12,6 sekundi. Nemci su bili brži i na ubrzanju pri brzini od 50 i 70 km/h, tako da na kraju dana nose ubedljivu pobedu.


Naravno, takvo zadovoljstvo mora i da košta, i za bazni M3 je potrebno izdvojiti 74.300 američkih dolara dok je CT4 Blackwing tek 60.995 „zelembaća“. Štaviše, čak i ako kupac izabere svaku opciju na Cadillacu opet će ga koštati manje nego bazni M3. Koliko para toliko i muzike, što se videlo i na ovom testu.

Uživajte u video snimku.

AutoRepublika

(3225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lepa zabava! Hvala redakciji! Sta reci o tehnici? Samo predpostavke:
– BMW ima jaci moment u gornjem podrucju obrtaja, bilo bi interesanto da vidimo dijagrame.
– Moguce je da je kompatibilnost motor-menjac kod BMWa takodje malo bolja, odnosno da su reakcije BMWovog menjaca malkice brze.

moron

Oba sa manuelnim menjačima? Pa, bravo … Od mene.

Nik900

Razlike u performansama su minimalne verovatno vozac to nemoze realno ni da oseti , ali zato cena se oseti 13000 dolara

Renault Terminator

Pravo poređenje bi bilo da se auti poteraju na stazi,jedan vozač da vozi brzi krug sa jednim pa onda brzi krug sa drugim autom e onda bi se videlo koji auto je zaista brži.
Ovo manje-više ne znači ništa.

Crni

Nije to toliko lose ispalo koliko bi autor testa, predpostavljam zakleti ljubitelj BMW-a, zelio da predstavi. Pogotovo ako pogledamo start utrke. Zgodna alternativa pogotovo sto za razliku novca mozes nasvirati Kadilak po svome. I opet, vozis Kadilak a ne ko svaki lubenicar koji se docepao neke kinte iz babinog duseka, BMW-a. Ima i to svoju cenu 😉