1. Home
  2. Istorija
  3. MG-ovi roudsteri kroz istoriju
MG-ovi roudsteri kroz istoriju
0

MG-ovi roudsteri kroz istoriju

235
0
Podelite sa prijateljima:

Sa Cybersterom, predstavljenim na Salonu automobila u Šangaju prošlog aprila, MG se vraća tipu vozila kojim je izgradio svoju istoriju i ime – roudsteru. Ovaj čisto električni sportski automobil biće lansiran sledeće godine i označiće novi oblik preporoda za stotu godišnjicu ove firme koja je već doživela toliko faza, kriza i promena kursa.

MG je osnovan 1924. godine (u kompaniji tvrde da je osnovana 1924. godine; neki izvori se razlikuju u tačnom datumu, u roku od godinu dana) u Oksfordu, Engleska. Njegovi inicijali koji su značili Morris Garages tada su krasili modele proizvođača Morris koje je inženjer Sesil Kimber transformisao u sportske automobile. Prvo vozilo sa ovom oznakom je već bio roudster.

Dakle, pre devedeset devet godina, MG 14/28 je „rođen“ na bazi Morrisa Oxforda. Sledeće godine, Kimber je dizajnirao trkački automobil kasnije nazvan Old Number One. 1928. je MG lansirao svoj prvi model zasnovan na internoj šasiji: 18/80. Ovo je takođe inaugurisalo rešetku koja je trebalo da postane deo vizuelnog identiteta brenda.

Tokom međuratnog perioda, kompanija je brzo rasla zahvaljujući uspehu svojih kabrioleta, uključujući M-Type Midget. Želeći da bude relativno pristupačan, ovaj automobil je postavio temelje pozicioniranja koje će brend učiniti popularnim. Asortiman se proširio i brzo obnavljan, ponekad uključujući sedan ili kupe. MG je takođe stekao ime na takmičenju zahvaljujući pobedi u kategoriji K3 Magnette u Mille Miglia 1933. godine.

Od 1945. godine, na kraju rata, MG je ponovo tu sa serijom T, a posebno sa TC Midget. Uspeh kompanije je izvezen čak do Sjedinjenih Američkih Država; ovaj model je proizveden u više od 10.000 primeraka. Deset godina kasnije, kao i mnogi drugi brendovi u to vreme, MG se promenio iz kutijastih silueta u niže automobile sa tečnijim dizajnom, i MGA je rođen. I glamurozan i pristupačan, roudster je brzo pronašao svoju publiku u vremenima posleratne obnove. MGA je proizveden u preko 100.000 jedinica dok ga nije zamenio MGB 1962. godine.

Moderniji u svojim linijama kao i po tehnici (šasija monokok), ali veran duhu svog prethodnika, MGB je postao mali roudster par ekselans. To je omogućilo MG-u da preživi velike organizacione potrese. Prvobitno pripadajući Vilijamu Morisu, MG je prešao u okrilje BMC-a 1935. godine, ali se BMC spojio sa Leylandom 1968. da bi formirao British Leyland, koji je organizovao ponekad rizične sinergije između svojih brojnih brendova (Rover, Austin, Triumph, …).

MGB se nije povukao sve do 1980. godine kada su finansijske poteškoće British Leylanda dovele do zatvaranja fabrike MG; do tada je proizvedeno više od pola miliona primeraka. Nakon toga, ovaj automobil je bio jedna od glavnih inspiracija za oživljavanje roudstera koji su usledili: Mazda MX-5, BMW Z3 i Mercedes SLK.

Tokom osamdesetih, konzorcijum British Leyland , koji je postao grupa Rover, kupio je British Aerospace, koji je iznedrio kratkotrajni RV8 zasnovan na MGB-u, a zatim BMW. Nova nemačka matična kompanija ponovo je lansirala MG 1995. godine sa roudsterom MG F sa motorom postavljenim pozadi centralno. Ovaj drugi je postigao određeni uspeh, ali je ostao u senci svojih konkurenata. Evoluirao je u MG TF 2002. godine. Ali, tri godine kasnije, tandem MG-Rover je bankrotirao i proizvodnja TF-a je prestala.

Godine 2005. MG je kupila kineska grupa NAC, koju je 2007. apsorbovao njen sunarodnik SAIC. Dalja evolucija TF-a je objavljena u nekim zemljama te godine. Model je konačno izašao na tržište 2011. godine. Tokom prethodne decenije, MG je počeo od nule sa gradskim i kompaktnim modelima, a zatim i SUV-ovima koji su se prvo plasirali u Kini, pre nego što se proširio na nekoliko tržišta u razvoju, a zatim i u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Brend se vratio u kontinentalnu Evropu 2019. godine sa nizom elektrifikovanih SUV vozila kojima je dodat električni karavan MG5. Modeli dizajnirani i proizvedeni u Kini, gde proizvođač nudi raznovrsniji asortiman. Zahvaljujući Cybersteru, MG će se ponovo pozicionirati u prvi plan jer će biti jedno od prvih električnih vozila ovog tipa koje će se proizvoditi u velikim serijama sa budućim Porscheom 718 Boxster i Teslom Roadsterom. Budućnost će pokazati hoće li uticati na sudbinu MG koliko i njegovi prethodnici.

AutoRepublika

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments