1. Home
  2. Vesti
  3. Svi modeli M divizije BMW-a biće elektrifikovani, potvrđeno iz kompanije
Svi modeli M divizije BMW-a biće elektrifikovani, potvrđeno iz kompanije
0

Svi modeli M divizije BMW-a biće elektrifikovani, potvrđeno iz kompanije

143
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je nedavno objavio da razmišlja od tome da do 40% vozila koje bude proizvodio do 2025. godine, bude na neki način elektrifikovano, a sada je i rukovodilac M divizije ove kompanije, potvrdio da se sa reči kreće na dela.

„Zasigurno, svi automobili sa M oznakama će biti elektrifikovani do kraja sledeće decenije,“ izjavio je Frenk Van Mel, šef M divizije, za australijske medije, prilikom predstavljanja restilizovanog BMW M2 i novog M5 Competition, koje se odigralo u Španiji.

„Ovo je tranzicija koja će se odigrati, korak po korak. Ovo važno pitanje je prevashodno određeno vremenskom linijom, odnosno glavno pitanje je koji je prikladan trenutak za sprovođenje strategije elektrifikacije. Ukoliko okasnite, to je to, zakasnili ste, ali, sa druge strane, ako poranite može da se desi da niste primenili najpodesniju tehnologiju”.

„Pogledajte samo današnje komponente koje elektrifikacija podrazumeva. Preteške su, posebno iz našeg ugla. Ukupna težina vozila kao i odnos snage motora prema masi vozila, za sportske automobile su od ključnog značaja,“ rekao je on.

Lakomisleni su ujedno i brzopleti, pa je potpuno logično da M divizija ne donosi ishitrene odluke. Van Mel je otkrio novinarima da će prelazak na novu arhitekturu pete generacije, doneti brojne mogućnosti za efikasnu elektrifikaciju. Ta platforma će uključiti opcije primene plug-in hibridne tehnologije uz plug-and-play komponente elektrifikacije, trenutno poznate kao „HEAT“ kombinacija motorne i menjačke jedinice.

„Bez dubinske analize svih pojedinosti, jasno je da ukoliko proizvedemo M verziju elektrifikovanog automobila, ona mora da bude pravi M primerak,“ nastavlja on. „Ako pogledate model M3, koristili smo četiri, pa šest a onda i osam cilindara bez pomoći turbo punjača, ali sa mogućnošću postizanja visokog broja obrtaja motora”.

„Trenutno koristimo, kao što je poznato redni šestocilindarski motor, uz turbo asistenciju. Postavlja se pitanje da li je to dobar koncept ili tehnologija, ili bi možda neka druga bila efikasnija. Ali pravo pitanje koje kupce najviše zanima je da li će se M3 voziti kao pravi M3. Zaista me ne zanima hoćemo li koristiti HEAT ili neku drugu konfiguraciju, sve dok se taj automobil ponaša kao pravi M3… Primarni cilj nije toliko vezan za komponente ili tehnologiju posmatranu izolovano. Više je to pitanje filozofije.“

Dakle, više se ne postavlja pitanje hoće li M verzije biti elektrifikovane, već samo kada će se to desiti.

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments