1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota ne očekuje komercijalni uspeh od nove generacije Priusa
Toyota ne očekuje komercijalni uspeh od nove generacije Priusa
2

Toyota ne očekuje komercijalni uspeh od nove generacije Priusa

793
2
Podelite sa prijateljima:

Svi ćemo se sigurno složiti da se istorija hibrida deli na dva vremenska perioda, i to pre i posle modela Toyota Prius. Daleko od toga da je bio pionir ove tehnologije (tu čast je imao Lohner-Porsche Mixed još 1900. godine), ali predstavljanjem Priusa sada već davne 1997. godine, proizvođač iz Japana je označio novi početak za takvu konfiguraciju.

Do sada smo videli četiri generacije i prodato je približno sedam miliona primeraka, a potpuno nova peta generacija će ovih dana početi da pristiže u izložbeno-prodajne salone.

To je omogućilo novinarima da je testiraju i prvi rezultati su bili promenljivi. Prius je dobio dosta pohvala na račun mehanike. Povećanje radne zapremine benzinskog motora sa 1,8 na 2,0 litre je povećalo snagu sa 96 na 150 „konja“ dok je električni motor u snazi „skočio“ sa 71 na 111 „konja“. To je rezultiralo ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 7,2 sekunde, umesto prethodnih 9,8 sekundi.

Dizajn je takođe jako privlačan, što se nikada ranije za neki Prius nije moglo zaključiti, a kombinovana potrošnja iznosi samo 4,4 litre na pređenih 100 kilometara. Međutim, novinari su takođe jako kritikovali novu generaciju zbog nedostatka praktičnosti. Preglednost je izuzetno lošija, niži krov je rezultirao time da je prostor za glavu samo za niže ljude, a prostor u prtljažniku manji u poređenju sa prethodnikom.

Možda je Prius konačno privukao pažnju svih onih koji bi da osete automobilski duh, ali je verovatno izgubio one tradicionalne mušterije koje su bile njegovi glavni kupci u prošlosti.

To zna i sama Toyota, pa ne krije da zapravo i ne očekuje neki uspeh od nove generacije. Najbitnije tržište Priusa su uvek bile Sjedinjene Američke Države, a najbolja prodajna godina je bila 2012. kada je isporučeno 236.655 primeraka. Protekle godine samo 59.010 Jenkija se odlučilo za ovaj automobil, a potpredsednik firme u odeljenju marketinga, Lisa Materaco je nedadno razgovarala sa kolegama sa sajta Road & Track.

Ona kaže da je cilj bio privući mlađe kupce koji će potrošiti više novca na Prius čime bi japanski proizvođač vozila zapravo finansijski bolje prošao nego da prodaje više vozila po jeftinijim cenama. Materaco nam je dala i konkretnu brojku pa tako smatra da će prodaja u 2023. godini iznositi tek 35 hiljada vozila.

Ona dodaje već poznate izgovore o nestašici kompjuterskih čipova i ostalih problema sa dobavljačima kao razloge zašto je Toyoti u interesu da se ne fokusira na kvantitet prodatih vozila, već na to da kupci potroše što više novca na njih. Materaco ne želi da javnost zaboravi da Toyota u svojoj ponudi danas ima dosta hibrida, što nije bio slučaj kada je Prius originalno predstavljen, pa je naravno u interesu da mušterija zaobiđe ovaj automobil i kupi neki drugi hibrid kao što su RAV4 ili Tundra.

Šta da kažemo osim, tražili smo šta smo dobili. Automobilska javnost se već duži niz godina žali da je Prius previše dosadan, a Toyota nam je odgovorila lansiranjem veoma privlačne generacije. I pored svih pozitivnih karakteristika, gubitak praktičnosti će na kraju dana rezultirati u još manjoj popularnosti…

AutoRepublika

(793)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Nek odrede odgovarajuću cijenu pa će imati uspjeh.

moron

Ma sa ovim i-cocpitom će se razbiti od popularnosti kod klasičnih kupaca Toyote 😄