1. Home
  2. Vesti
  3. Xpeng podržava Teslinu strategiju snižavanja cena
Xpeng podržava Teslinu strategiju snižavanja cena
6

Xpeng podržava Teslinu strategiju snižavanja cena

236
6
Podelite sa prijateljima:

Prošle godine Tesla je pokrenuo ofanzivu na evropske brendove, značajno snizivši cene svojih automobila. Počelo je u Kini, a nastavilo se sa paletom modela u Evropi i Americi, primoravajući rivale da povuku korak da održe konkurentnost, mada je istina i da su se u Volkswagenu našli u potpuno suprotnoj poziciji, i nisu poklekli.

Nemački sportski brend Porsche je odgovorio povećanjem cena svojih električnih vozila, dodajući da beskorisna igra brenda Ilona Maska nije provokacija, već oduzimanje dodatne vrednosti od modela i značajna šteta za kupce koji su već kupili modele pre pada cene.

Sada su Azijati iz Xpeng Motorsa pozitivno protumačili ovu akciju. Kompanija, koja je predstavila novi G6 na sajmu automobila u Šangaju, zajedno sa svojom novom, najnaprednijom platformom za novu generaciju električnih automobila, objasnila je zašto smatra da je Teslin potez veoma pozitivan.

Brajan Gu, šef kompanije Xpeng Motors, ukazao je na bitne prednosti Teslinog snižavanja cena svojih modela, što nije tačno jer ih brend i snižava i podiže kada mu odgovara. Menadžer kineskog brenda, koji se već prodaje u Evropi, istakao je da „na nas je veliki pritisak da smanjimo troškove i, na primer, naši troškovi razvoja su smanjeni za oko 50 odsto. Automobili su sve jeftiniji, a konkurencija je mnogo jača“.

Gu je priznao da nam je teško da se takmičimo sa Teslinim cenama jer oni imaju samo četiri modela na tržištu, a to znači veoma niske troškove. Potrebno nam je oko devet različitih modela da bismo zadovoljili želje većine kupaca“, dodajući da „Mi nismo Tesla, koja ima jedinstvenu poziciju na tržištu. To znači da moramo razviti jedinstvene karakteristike, ponuditi nešto drugačije. Ako želite da preživite, morate biti kreativniji.“

Visoki zvaničnik nije samo dao svoje mišljenje na nivou brenda, već se osvrnuo i na to šta to znači za kupce, smatrajući da je „iako je to veliki izazov, Teslino smanjenje cena bilo je dobro za industriju i za kupce. Veliki problem je što je američka firma već pokazala znake značajnog pada profita, što ne smatraju problemom, jer sada nameravaju da kompenzuju softverom.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Podržavam i ja.

Matija

A ja tebe! Zajedno smo jaci. 🙂

Matija

Ako iko moze niskim cenama da potopi teslu onda su to Kinezi! On im je, inace, glavni konkurent na kineskom trzistu, uskoro i u EU! Ovo je izazov Kineza na dvoboj! Bice to zestoko!

moron

Ostaje nada ( nas kupaca ) da bi taj „dvoboj“ mogao imati opšti pozitivan utisak i na cene ostalih ( pa i u SUS kategoriji )

s mile

ostaje Nada, mada sumnjam, premalo je primera gde je konkurencija dovela do nižih cena, a mnogo više je gde su se dogovorili i podelili tržište.

jedno je po meni sigurno, Kineski proizvođači i Tesla će ostale naričito EU proizvođače valjano da prodrmaju…

Tikola Nesla

Kako, sa 100 na 99.99!:) Ja razlike, drastične! Rekao bi Đuro u Nadrealistima! (Molim BB da nadje link i pejsta ga ovdje)