1. Home
  2. Vesti
  3. NEVS Emily GT je nesuđeni električni naslednik Saaba 9-5
NEVS Emily GT je nesuđeni električni naslednik Saaba 9-5
1

NEVS Emily GT je nesuđeni električni naslednik Saaba 9-5

266
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je skoro jedanaest godina otkako je NEVS kupio kompaniju Saab. Proizvođač koji je bio inspirisan vazduhoplovnom tehnologijom za svoje modele, ostavljen je u rukama konzorcijuma koji je prvo planirao da se firma iz Trolhetna ponovo rodi iz pepela, a kasnije da je transformiše u brend električnih automobila. Njegovi ambiciozni planovi uključivali su četiri modela usmerena na ključne tržišne segmente, čak su otišli ​​toliko daleko da su otkrili mulu kompaktne limuzine sa „nultom“ emisijom pre skoro tri godine koja nikada više nije ugledala svetlo dana.

Strategija je bila toliko ambiciozna da je propala kada su zaista shvatili da je potrebna višemilionska investicija. Međutim, trenutnim čerupanjem kompanije koja je bankrotirala pre nešto više od dve i po godine, otkriven je pretprodukcijski prototip Emily GT. To je tajni projekat koji je razvijen u poslednje vreme i sa dizajnom koji veoma podseća na najnoviju generaciju Saaba 9-5. Nije iznenađujuće, jer je dizajn ovog GT-a je osmislio Simon Padian.

Emily GT su testirale kolege iz jednog od najvažnijih švedskih časopisa, otkrivajući neke od tajni koje ovaj sportski sedan nudi. Na primer, njegov sofisticirani pogonski sklop sa četiri električna motora, po jedan integrisan u svaki točak, ali njegove performanse nikada nisu bile poznate, iako je testiran na jednoj od tajnih Volvoovih staza i dostigao je maksimalnu brzinu od 200 km/h, sa “ izuzetno dinamičnim ponašanjem na putu.“

Ključni razlog zašto je model izašao na videlo je taj što je projekat Emily GT hteo da pokaže da je NEVS AB bio zauzet razvojem ovog davno zakasnelog anti-Tesle, a o čemu je pisao Peter Dahl, programski direktor firme.

Nina Selander, koja je takođe učestvovala u projektu ispred kompanije Evergrande, istakla je da su imali tim koji je uradio neverovatan posao sa projektom električnih automobila, za tako kratko vreme, dodajući: „Od srca želim da Emily ima budućnost i da postane stvarnost.“ Šanse da se ove želje ostvare su komplikovane i postoje samo dve opcije: da brend, više azijski nego evropski, ostane pri projektu proširenja ponude električnih automobila ili novi brend koji želi da uđe na tržište automobila.

Druga, teža opcija jeste da investitor preuzme projekat i pretvori Emily GT u nezavisan brend namenjen veoma posebnim kupcima, što naravno zavisi i od dva ključna faktora: prvo, da je Evergrande spreman da ode od projekta i , drugo, cena koju su za to postavili, a koja sigurno neće biti niska.

AutoRepublika

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Posto sam bio ponosni vlasnik jednog Saaba pratio sam njegovu sudbinu do samog kraja, odnosno do prelaska u ruke firme NEVS. Sada prvi put saznajem sta se sa Saabom dalje dogodilo. Model 95 bio je prelep auto i njegov dizajn trebalo je zadrzati u kompletnoj formi, sa dodatkom „E“ u imenu. „Potrebna višemilionska investicija“ – greska! Za razvoj automobila potrebne su stotine miliona a za instalisanje njegove proizvodnje potrebne su milijarde. Kineska firma Evergrande je korporacija koja se bavila imobilijama. Vlasnik firme dobio je apetit da svoj kapital ulozi u sospstvenu auto firmu. I propao je. Knowhow usluge kupio je… Pročitaj više »