1. Home
  2. Life
  3. Silikonska baterija StoreDot donosi revoluciju u električnim automobilima
Silikonska baterija StoreDot donosi revoluciju u električnim automobilima

Silikonska baterija StoreDot donosi revoluciju u električnim automobilima

6.26K
6
Podelite sa prijateljima:

Prelazak na električne automobile koji je EU planirala za 2035. danas ima više mana nego prednosti. Proizvođači automobila, njihovi dobavljači i proizvođači baterija svesni su velikog problema koji stvara nedostatak nekih široko eksploatisanih hemijskih elemenata, što podiže cenu i samih baterija a i vozila.

Ovo je važan faktor koji sprečava brendove da proizvode manja električna vozila, zbog njihove visoke cene za kupce i zbog toga što znaju da se neće dobro prodavati, primoravajući istraživače da traže druge materijale kojih ima u izobilju kao što je natrijum. Kompanija StoreDot ima naprednu silikonsku bateriju koja je u rukama 15 proizvođača električnih automobila koji sprovode testove u realnim uslovima, i za koje već kažu da su spremni da isporuče jedinice od 2024. godine.

To znači da su rezultati dobijeni u sprovedenim testovima više nego pozitivni. Kompanija je otkrila da ova silikonska baterija podržava ultra-brzi sistem punjenja koji može da obezbedi domet od 160 kilometara za samo pet minuta. To je san svakog kupca „električara“, jer značajno smanjuje vreme punjenja na putovanju. Kvalitet koji više ne zavisi od tipa vozila, već je karakteristika same baterije i nije prepreka razvoju manjih električnih automobila.

Konstruktor ove baterije otkrio je više informacija o akumulatoru energije, ističući da napredna tehnologija XFC nudi važne prednosti. Na primer, u smanjenju veličine baterije i, prema tome, u smanjenju težine. Premijum baterija kapaciteta 80 kWh može smanjiti svoj kapacitet na samo 50 kWh i uštedeti ne manje od 200 kilograma težine, dok povećava regeneraciju energije baterije tokom kočenja i zadržavanja.

StoreDot je izračunao uštedu u proizvodnji električnog automobila ove kategorije više nego značajnu, procenjenu na 4.100 evra. Čini se malo, ali pomnoženo sa hiljadama jedinica, to je mnogo novca i učinilo bi električne automobile pristupačnijim, uključujući i one najmanje, što je veliki cilj industrije.

Doron Miersdorf, izvršni direktor StoreDot-a, istakao je dve ključne stvari koje njegova „100in5” silikonska baterija nudi i proizvođačima i kupcima, napominjući da su „Do nedavno, proizvođači povećavali veličinu baterija u svojim električnim vozilima kako bi smanjili zabrinutost za autonomiju kod klijenata (takozvani Range Anxiety). Tog sindroma neće biti ni kada se uvede javna infrastruktura za punjenje širom sveta, jer kada se drastično skrati vreme punjenja ima smisla instalirati manje baterije“.

AutoRepublika

(6258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zika
Ratomir Mihaljević

Komentari kao ovaj na početku članka o tome kako električni automobili nose više štete nego koristi,su blago rečeno bedasti,i zločesti gledano sa više aspekata.Ako ta nova baterija podnosi tako visoku amperažu tijekom punjenja,znači da podnosi i visoku temperaturu kao nuz pojavu.Nigdje riječi o tome,niti o radiusu vozila,jer potrošnja energije teško da će biti ispod 16KW/h.Prema tome, ovisno konfiguraciji kojom se kreće radius će biti čak i manji od 300km.Problem se zove visoka,i ničim opravdana cijena sadašnjih automobila sa MUS pogonom.Što je sa najboljom baterijom koja se zove graphen o kojoj se već duže vrijeme šuti?Zašto? Opet cijena, zar ne.Da se… Pročitaj više »

Čika Kure

Prelivi su retka pojava i traju vrlo kratko i ne razmatraju se prilikom projektovanja hidroelektrane, a i treba vam storage (baterije) kako bi sačuvali tu energiju za sušne dane, tako da je taj predlog „bedast“.
Nuklerka je nešto što ne zavisi od vremenskih prilika i siguran je izvor energije tokom cele godine. Može da bude dobro rešenje za napajanje automobila i ujedno balansiranje obnovljivih izvora el.energije

Aleksa

Automobili na tng i dizel najmanje zagadjuju zato njih prve izbacuju. I dizel sa ad blu vise zagadjuje nego bez njega. Rade sve kontra od onog sto je dobro i to na svim poljima od medicine do auto industrije i hrane.

BB

Najmanje zagađuje konjska zaprega a nju su prvu izbacili 😜

Realnost

Da bi funkcionisali električni automobili samo treba pogledati fotografije i pronaći dokumenta našta su išli isti na početku prošlog veka!!! Zašto se kriju najjednostavnije i najbolje stvari!!?!