1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Civilno izdanje najpoznatijeg vojnog terenca
AR pijaca klasika: Civilno izdanje najpoznatijeg vojnog terenca

AR pijaca klasika: Civilno izdanje najpoznatijeg vojnog terenca

208
4
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo za čuveni Willys Jeep koji je stekao ime, imidž i reputaciju tokom Drugog svetskog rata. Jedan američki general će kasnije reći da saveznici ne pobedili u najvećem sukobu u istoriji čovečanstva da nije bilo ovog terenca, a iako je takva izjava svakako preterivanje, ona ipak opisuje u kakvom imidžu Jeep uživa na domaćem tržištu.

Dok se rat još uvek vodio, čelnici Willysa su razmišljali kako unovčiti njegovu popularnost i među privatnim kupcima. Još 1944. godine je predstavljen javnosti pod imenom CJ (Civilian Jeep), a u proizvodnji će opstati sve do 1986. godine, i do tada će pronaći 1,5 miliona kupaca. Zamenio ga je Wrangler tako što je zadržao generalnu ideju, ali sa više prostora na zadnjim sedištima i nešto više civilizovanim voznim mogućnostima.


CJ je svakako dobijao dosta pohvala na račun svojih terenskih mogućnosti. Međutim, uvek je privlačio limitirani broj kupaca iz razloga što je prostor na zadnjoj klupi bio gotovo nepostojeći, a istovremeno se prodavao i tokom vremena kada terenci još uvek nisu dobili na popularnosti.

Danas CJ uživa u velikom ugledu i kolekcionari su spremni da izdvoje velike sume novca za njega. Moramo da spomenemo da se takođe proizvodio i tokom vremena kada je sam brend Jeep prolazio kroz dosta promena vlasništva.

Njime su upravljali spomenuti Willys, pa Kaiser i na kraju AMC (American Motor Company), a svaki od njih bi donosio osveženje sa modernijom tehnologijom i novim motorima. Poslednja evolucija originalnog modela je stigla tokom osamdesetih godina i tada se CJ mogao naručiti sa najvećim dostupnim motorom u svojoj istoriji.

Pričamo o čuvenom V8 radne zapremine 304 kubna inča (5,0 litara) isporučenom od strane AMC-a. Ponuđen je u vreme kada su strogi zakoni na račun izduvnih gasova još uvek bili na snazi, pa se mogao pohvaliti sa svega 119 konjskih snaga i maksimalnih 300 Nm obrtnog momenta.

Bilo je moguće da se ovo vozilo naruči i sa dvostepenim automatskim menjačem, ali se većina kupaca odlučivala za manuelni sa četiri stepena prenosa. Fabričke informacije kažu da je ubrzavao od nule do 100 km/h za 10,4 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 140 km/h.

Primerak iz današnje priče je iz 1980. godine i trenutno se nalazi u gradu Feniks, izgrađenom unutar južne američke savezne države Arizone. Prošao je kroz detaljan proces restauracije, i do sada je prešao manje od 40 hiljada kilometara. Takođe poseduje i neke modernije modifikacije, kao što su trostepeni automatski menjač, 15-inčne felne sa 33-inčnim pneumaticima i više elektronike.

Reč je o veoma popularnom paketu opreme nazvanom Renegade gde možemo da vidimo atraktivniji stil, bolje terenske mogućnost i nešto luksuzniji enterijer.


Ušli smo u poslednji dan aukcije, a trenutno najviša ponuda iznosi 18.750 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa nije to puno para…

moron

Bio je i dvostepeni automatski menjač u ponudi ???

BB

Sa Tomosa automatic 😜

Yankee

Fun fact – tokom prve dve godine svoje istorije (1953-1954.), Corvette je imala samo 2-stepeni automatik kao opciju.