1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi BMW je bio… Wartburg
Zanimljivost dana: Prvi BMW je bio… Wartburg

Zanimljivost dana: Prvi BMW je bio… Wartburg

8.30K
5
Podelite sa prijateljima:

I ne, ne pričamo o čuvenom „Jakodimiju“ iz istočne Nemačke koji je bio jako popularan na komunističkoj strani Evrope, tokom ere hladnog rata. BMW je zaista imao Wartburg decenijama pre Wartburga, i otvorio je vrata ovoj firmi u kategoriji u kojoj se nikada ranije nije takmičio. Ovo je priča o prvom drumskom automobilu plasiranom od strane Bayerische Motoren Werke.

Istorija BMW-a počinje 1913. godine pod imenom Rapp Motorenwerke. Osnovao je čovek po imenu Karl Rap s ciljem proizvodnje aviona, da bi tri godine kasnije promenio ime u BMW i prebacio pravo na proizvodnju motora za letilice jednom drugom proizvođaču (Otto Flugmaschinenfabrik).

Zvanični datum nastanka BMW-a se vodi kao sedmi mart 1916. godine kada je Rapp Motorenwerke promenio ime u Bayerische Motoren Werke. Kao što nam je poznato, Nemačka je bila jedna od poraženih država u Prvom svetskom ratu, pa BMW-u nije dozvoljeno da se baci avijacijom. Firma je nekako preživela zahvaljujući izradi opreme za poljoprivredu, pruge (železnicu), bele tehnike za kuće, a posle 1923. godine se ušlo i u konstrukciju motocikala.

Istovremeno je u ovoj državi postojao i automobilski proizvođač pod imenom Automobilwerk Eisenach. Bavio se proizvodnjom britanskog automobila Austina 7 i preimenovao ga je u Dixi. Pokazao se relativno popularnim kao taksi vozilo i bio je savremen četvorotočkaš u svoje vreme.

Pokretao ga je benzinac s četiri cilindra i razvijao je petnaest konjskih snaga iz radne zapremine 747 kubika. Mogao je da dostigne maksimalnu brzinu od 75 km/h uz kombinovanu potrošnju od 5,5 litara na pređenih što kilometara.

BMW kupuje Automobilwerk Eisenach krajem 1927. godine i odlučuje da se oproba i u automobilskom svetu. Dixi će nastaviti sa proizvodnjom pod imenom DA 3/15PS. Slova „DS“ su bila skraćenica za „Deutsche Ausführung“ ili u prevodu „Nemačka verzija“, „trojka“ je označavala kojoj kategoriji poreza automobil pripada, a poslednji deo se odnosio na konjske snage. S izuzetkom lokacije volana, i nešto izmenjenih amortizera, BMW DA 3/15PS i Austin 7 su bili identični modeli.

Unapređeni 3/15 DA-2 je zamenio original početkom 1929. godine. Razlikovao se po tome što je imao kočnice na sva četiri točka (prethodnik je imao kočnice samo na zadnjim točkovima) i što je stopalo kontrolisalo kočnice kao što je slučaj kod modernih četvorotočkaša.

BMW je takođe proširio ponudu s kabrioletom i kombijem koji su se pridružili originalnom kupeu s dvoje vrata. Model koji smo spomenuli na početku naše priče pod imenom Wartburg je predstavljen 1930. godine i važio je za sportsku alternativu.

Bio je dostupan samo kao roudster i mnogi će reći da je BMW-ov prvi sportista u istoriji. Takođe je bio za 100 milimetara duži od ostalih konfiguracija, a ono što je najviše interesovalo javnost jeste njegova snaga. Kompresija motora je povećana sa 5,6:1 na 7,0:1 što je rezultiralo sa sedamnaest konjskih snaga.

Wartburg će se proizvoditi svega dve godine i u tom periodu će pronaći oko 150 kupaca. Ime je inače dobio po istoimenom dvorcu u blizini grada Ajzenah gde se nalazila BMW-ova fabrika, što je ista lokacija (uključujući i fabriku) gde će komunisti kasnije proizvoditi svoj Wartburg.

Poslednja evolucija prvog modela „Bemvea“ je stigla u februaru 1931. godine i zvala se 3/15 DA-4. Automobil je posedovao prednje nezavisno ogibljenje i nešto moderniji dizajn, a u prodaji je bio do kraja 1932. godine. Do tada je istekla originalna licenca kupljena od Austina, i nemački proizvođač vozila nije imao nameru da je obnavlja.

Zamenio ga je model 3/20, a zanimljivo je da će njegovu školjku proizvoditi budući veliki rival Daimler-Benz. Do tada su takođe nacisti došli na vlast, pa, iako će BMW nastaviti s razvojem automobila, tokom tridesetih godina prošlog veka, prioritet su bili motori za avionsku industriju.

Prvi BMW na četiri točka svakako nije bio nešto posebno zato što zapravo i nije bio nemački četvorotočkaš. Ali je otvorio vrata jednom od najvećih automobilskih brendova u istoriji, i pitanje je kakva bi njegova priča bila bez Austina i Dixija. A ako ni zbog čega drugog, zaslužuje veliko poštovanje od svakog „Bemveovca“ zbog toga…

Zoran Tomasović

(8299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepa priča. Svakako korisna za popunjavanje rupa u (ne)znanju 😊

Stari Dejan

Upravo tako, odličan članak!

Zoca

Zamak Wartburg pripada listi svetske bastine Uneska.Skica zamka je bila na znaku DDR Vartburga .

Tikola Nesla

I ostao….

Matori

Mi smo taj „Jakodimi“ zvali „Ran-tan-tan“ sve dok se nije pojavila verzija 1,3, što je u stvari bio Golf sa Varburgovom karoserijom.