1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla Model 2 će biti „jeftin“ model s više od 400 km autonomije
Tesla Model 2 će biti „jeftin“ model s više od 400 km autonomije
2

Tesla Model 2 će biti „jeftin“ model s više od 400 km autonomije

334
2
Podelite sa prijateljima:

Prvi detalji budućeg automobila Tesla Model 2 počinju da se zvanično potvrđuju. Iako brend Ilona Maska nije sa velikom pompom najavio da će kompaktni krosover biti lansiran na tržište, niti je odredio konkretan datum za njegovo predstavljanje, curenje internog dokumenta brenda otkrilo je jednu od njegovih glavnih karakteristika.

Ovaj model će biti uvodni u Teslinoj gami, već je viđen na testovima iako u vrlo ranoj fazi zasnovan na muli sa prednjom polovinom u stilu američkog brenda i ostatkom karoserije u stilu Mazde CX-30 – savršena kombinacija da prođe nezapaženo. Tesla je objavio vredan dokument u kojem otkriva svoju strategiju za naredne godine, objašnjavajući šta bi bilo potrebno da u potpunosti transformiše mobilnost širom sveta, sa proizvodnjom od 85 miliona električnih automobila, vlastite marke, naravno, i baterijama ukupnog kapaciteta od najmanje 112 TWh.

U dokumentu se takođe ukazuje na hemijski sastav baterija korišćenih u svakom modelu, kapacitet istih ili procenjenu godišnju prodaju, pri čemu se posebna pažnja posvećuje budućem Tesli Modelu 2. Očekivani kompakt, koji je već opisan kao globalni serijski model sa više od 42 miliona jedinica godišnje (?!), potvrđuje da će postati potpuno najprodavaniji model brenda. To su, može se reći, brojke koje je teško ostvariti. U stvari, bolje je reći da je nemoguće ostvariti.

Tesla Model 2, ako ne bude daljih promena do njegovog predvidljivog lansiranja 2025. godine, imaće litijum ferofosfatnu bateriju tipa Blade, bez kobalta, kapaciteta 53 kWh, pa će maksimalna autonomija preći 400 kilometara. Ilon Musk je garantovao da će ovaj kompakt imati funkcije autonomne vožnje, a da će imati duplo manju cenu od Modela 3 (oko 23.000 evra).

Izvor doušnika ističe da je Tesla svojim dobavljačima poslala dokumentaciju sa njihovim potrebama da obezbede snabdevanje u dva pogona u kojima će se proizvoditi Model 2. U pitanju su azijska divizija u Šangaju, iz koje će izlaziti milion jedinica godišnje, i novi pogon u Meksiku gde će se proizvoditi duplo više jedinica, samo zato što ova druga fabrika ima veću površinu i proizvodni kapacitet od kineske. Međutim, ima još dosta vremena da novi električni kompakt postane realnost. U najmanju ruku, da bi se prilagodili detalji masovne proizvodnje, Teslini izvori su istakli „najmanje više od godinu dana“.

AutoRepublika

(334)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

“ … da će imati duplo manju cenu od Modela 3 (oko 23.000 evra).“ ???

Da vidimo i to čudo …

Zoca

Brojke su prenaduvane,ali je fakat da Trojka ima cenu kostanja kao ID3.Buzz preskup,a i najavljena ID sedmica.Kinezi optereceni carinama,kad su valjani oni su skupi kao i konkurencija….vidite samo telefone npr.