1. Home
  2. Vesti
  3. MG Metro 6R4 ponovo u „serijskoj proizvodnji“
MG Metro 6R4 ponovo u „serijskoj proizvodnji“
0

MG Metro 6R4 ponovo u „serijskoj proizvodnji“

489
0
Podelite sa prijateljima:

Nekadašnja Grupa B Svetskog reli šampionata (WRC) je jedna od najekstremnijh formi profesionalnog auto-moto sporta. Iako je postojala samo na kratko tokom osamdesetih godina prošlog veka, bilo je dovoljno da ostvari kultni status o kom se dugo priča i piše.

Većina modela iz Grupe B nam je veoma poznata – Audi Quattro, Lancia Delta 037 i S4, Peugeot 205 T16, Ford RS200 i mnogi drugi, ali je postojalo i izuzetaka o kojima se malo zna. Primera radi, da li ste znali da su se takođe takmičili i Lada 2105/Riva i FSO Polonez? Danas je objavljena poprilično iznenađujuća vest, a ona govori o tome da će model MG Metro 6R4 ponovo ući u serijsku proizvodnju.


6R4 je bila specijalna verzija zaboravljenog modela Austin/MG Metro i proizvodio se od 1980. do 1998. godine. Tadašnji British Leyland, u čijem vlasništvu su tada bili brendovi Austin i MG, je investirao pozavidne sume novca da svetu pokaže svog velikana u najboljem svetlu. Ovo ime 6R4 je inače označavalo motor za šest cilindara, zatim reč Rally i na kraju pogon na sva četiri točka.

Centralno postavljen agregat je inače razvio Cosworth i dolazio je u konfiguracijama sa 250 i 410 konjskih snaga iz radne zapremine 3,0 litre. Javnosti je predstavljen krajem 1985. godine i debitovao je na domaćem reliju Velike Britanije u završnici sezone. Vozač Toni Pond je završio na odličnoj trećoj poziciji, odmah iza dve Lancije Delte.

Nažalost, to će se pokazati vrhuncem za 6R4 pošto nijedan od četiri relija u 1986. sezoni (Monte Karlo, Švedska, Portugal i Korsika) nije uspeo da završi zbog mehaničkih kvarova.

Grupa B je ugašena nedugo posle toga nakon što je Ford RS200 „upao“ u publiku, a celokupna zaliha 6R4-a je prodata privatnim timovima u drugim šampionatima.

Firma MST Cars iz Velsa je sada spremna da oživi 6R4. Priložene fotografije su postavljene na društvene mreže i pokazuju školjke budućih automobila u procesu izgradnje. One su izrađene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i donose sve one detalje sa originala. 6R4 je pružao ekstremne branike i spojlere da bi se poboljšala aerodinamika, a iako je ličio na serijski model, zapravo nije delio baš ništa sa njim.

Slično kao i kod prethodnika, i moderno izdanje će pokretati 3,0-litarski turbobenzinac, ali originalni Cosworthov motor više nije u serijskoj proizvodnji i MST Cars je morao da potraži pomoć u Nemačkoj. Autocar kaže da je pronašao stariji Audijev turbobenzinac iste zapremine i da će razvijati oko 450 „konja“. Pogon će i dalje biti na sva četiri točka, a menjač šestostepeni manuelni.


MST Cars planira da kompletira prvi primerak naredne godine po ceni od 295 hiljada britanskih funti (oko 363 hiljade američkih dolara). Samo pet jedinica će pronaći kupce 2024. godine, a budućnost posle toga zavisi od potražnje. Sumnjamo da će ijedan od vlasnika ikada sići sa asfalta i koristiti 6R4 za svrhu za koju je namenjen, ali na kraju dana, ipak treba odati počast firmi iz Velsa, i to zato što su se u upravi setili da uopšte naprave ovakav model.

AutoRepublika

(489)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments