1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota otkrila električni model bZ4x (GALERIJA)
Toyota otkrila električni model bZ4x (GALERIJA)
3

Toyota otkrila električni model bZ4x (GALERIJA)

345
3
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka predstavila je kompaktni električni SUV.

Čudan naziv Toyotinog noviteta koji više podseća na nekog droida iz Star Wars sage, nego na automobil. No, Japanci imaju objašnjenje za ovaj naziv, koji je u suštini akronim. Tako bZ znači – beyond zero, odnosno simbolizuje vozila sa nulta emisijom štetnih gasova. U budućnosti, svi električni modeli Toyote nosiće ova dva slova u svojoj zvaničnoj oznaci. Dalje, četvorka sugeriše da se radi o vozilu koje je kompaktnih dimenzija, dok će se „x“ koristiti za SUV jedinice.

Toyota nije dala sve podatke u vezi sa novim modelom, ali je jasno da se radi o električnom pandanu za RAV4, iako mu i dalje ne znamo dimenzije. Postavljen je na e-TNGA platformu i japanski proizvođač obećava vrlo prostran enterijer, koji će ponuditi komfor kao da se putnici nalaze u segmentu iznad.

Nema podataka ni o pogonskom sklopu. Sve što znamo jeste da će posedovati pogon na sve točkove, te da će koristiti dva elektromotora, po jedan za svaku od osovina. Iako spoljašnjost ne izgleda isuviše čudno ili nesvakidašnje, u kabini je već drugačija priča.

U poslednje vreme volan je, čini se, u fokusu dizajnerskih inovacija. Tako je i kod Toyote bZ4x gde vidimo upravljač nalik na one u bolidima Formule 1, ili kao kod restilizovanog Teslinog Modela S. Ovo treba uzeti sa dozom opreza, jer se ipak radi o konceptualnom modelu, što znači da je velika šansa da ovakva postavka neće biti viđena kod serijskog izdanja. No, pragmatična Toyota prikazala je i fotografije enterijera sa standardnim, okruglim volanom.

U digitalnu instrumentalnu tablu gleda se preko volana, dok je na centralnoj konzoli postavljen ekran za upravljanje informativno-zabavnim sistemom. Između vozača i suvozača nalazi se „levitirajuća“ centralna konzola, koja se čini kao dobro rešenje, jer se dobija dosta prostora ispod koji može služiti za odlaganje raznih sitnica.

Dakle, Toyota je ovim prikazom samo zagolicala maštu publike, na punu premijeru moraćemo još da čekamo. Kada će se ona tačno odigrati, i to ostaje misterija. Japanci su saopštili da će prodaja početi sredinom naredne godine, kao i da će se proizvodnja odvijati u Japanu i Kini.

AutoRepublika 

(345)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovaj EV Toyota močno me dosta podseća na aktuleni RAV4, koji mi je spolja generalno dosta “nelep“. Svi raniji RAVovi su mi bili ok dizajnom, ali, ovaj sadašnji – nikako. Jedan drugar, veliki fan Toyote ( a i njihov vlasnik, decenijama), koji ni sam ne vari dizajn tog RAVa, neki dan me upita „A kada će da predstave novi RAV4?“
Npr, zašto je ovaj EV morao da ima baš četvrtaste rubove blatobrana, kao RAV4? Zašto nije mogao da ima kao Highlander, koji mi je „lep kao slika“ ?

Milan

Zanimljivo mi je ovo udubljenje koje vodi do digitalne instrument table.Inace,odseceni volan nikako

Eki

Ta tajna o bateriji mi sve govori da će Toyota vjerovatno predstaviti solid state baterije o kojim se već odavno govori da ih razvijaju…