1. Home
  2. Vesti
  3. Bez Toyote Camry u Japanu, ali blista u ostatku sveta
Bez Toyote Camry u Japanu, ali blista u ostatku sveta
0

Bez Toyote Camry u Japanu, ali blista u ostatku sveta

2.04K
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je prošle godine proslavila četiri decenije postojanja jednog od svojih najpopularnijih modela Camry sa pričom da još uvek ima svetlu budućnost. Iako živimo u vremenima kada se većina kupaca opredeljuje za krosovere i terence umesto putničkih limuzina, Camry je i dalje relativno popularan automobil širom sveta.

Prošle godine je isporučeno oko 600 hiljada jedinica, što je daleko od onog perioda od pre petnaestak godina kada je cifra bila milionska, ali sumnjamo da bi se ijedan automobilski proizvođač požalio sa takvim brojkama. Camry je posebno popularan automobil u Sjedinjenim Američkim Državama. Prošlogodišnja prodaja je iznosila 295.201 primerak, što nam govori da polovina Camryja završi „preko bare“. Tokom poslednjih 40 godina je širom sveta isporučen 21 milion vozila.


Međutim, iz nama nepoznatog razloga, ovaj automobil ima najlošiju prodaju tamo gde se najmanje očekivalo. Reč je o domaćem tlu gde se prošle godine za nju odličilo samo šest hiljada Japanaca. Camry tamo košta 3,5 miliona jena ili oko 26.850 dolara dok je hibrid skuplji za nekih deset hiljada „zelembaća“. Radi poređenja, američki model je pristupačniji za 600 najmanjih zelenih novčanica i takođe se može kupiti sa benzinskim motorima sa četiri i šest cilindara kao i u hibridnom izdanju.

Japan je inače jedna od država gde su hibridi izuzetno popularni pa ćemo pretpostaviti da im se iz nekog razloga takva konfiguracija Camryja ne dopada. Toyota je odlučila da digne ruke i Camry više neće biti dostupan u državi izlazećeg Sunca nakon ove godine.

Ali to nikako ne znači da je nećemo moći kupiti u ostatku sveta. Štaviše, potpuno nova generacija će debitovati krajem naredne godine kao model za 2025. godinu. Kolege sa sajta AutoEvolution kažu da će dizajnerski dosta ličiti na krosover Crown. Nismo sigurni da li to znači da će samo stilski podsećati, ili će japanski gigant ignorisati istoriju prethodnika i pomeriti Camry u kategoriju krosovera.

Ono što je sasvim sigurno jeste podatak da će naredna generacija sedana po imenu Camry biti poslednja pogonjena motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva i da će naslednici biti samo na struju. Sasvim je sigurno da čuveni benzinac sa šest cilindara i 300 „konja“ više neće biti deo ponude, a pitanje je da li i 2,5-litarski atmosferac ima budućnost. U suštini, mogli bismo da vidimo Camry, samo u hibridnom izdanju.

Bilo kako bilo, debi naslednika neće stići za još godinu dana i verovatno još ni sama Toyota nije donela sve odluke. Camry svakako blista „preko bare“ i uspeva da prkosi trendovima na račun krosovera, a videćemo koliko dugo će tako moći.

AutoRepublika

(2040)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments