1. Home
  2. Prezentacije
  3. Zeekr X doneo iznenađujuća rešenja u putničkoj kabini
Zeekr X doneo iznenađujuća rešenja u putničkoj kabini
11

Zeekr X doneo iznenađujuća rešenja u putničkoj kabini

3.63K
11
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nekih šest, sedam nedelja otkako smo bili u prilici da vidimo prve fotografije krosovera po imenu Zeekr X, a sada je holding Geely odlučio da otkrije novitet skoro u potpunosti. U pitanju je treći proizvod koji će biti plasiran pod markom Zeekr, a iako će i za ovaj četvorotočkaš matično tržište biti prvo, do kraja godine bismo ga mogli videti i na tlu Evrope. Zapravo, to je već odlučeno.

Gledano po dimenzijama, Zeekr X je blizak nama poznatim modelima koje zovemo BMW X1 i Volvo XC40. Dugačak je 4.450 milimetara, širok je 1.836 mm, visok – 1.572 mm. Među osovinama se nalazi 2.750 mm, dok u serijskoj verziji, krosover dolazi s naplacima od 19 inča.

Kompanija s ponosom ističe da je vodeću ulogu u stilizaciji vozila imao švedski studio. Glavni dizajner koji je vodio zanimljivu priču kreacije kineskog SUV-a se zove Stefan Cilaf i on je u Geely stigao iz marke Bentley. Nama se čini da su posao odradili momački što se kaže!

Zeekr X se izdvaja neobičnim dizajnom i brojnim atipičnim rešenjima. Na primer, vrata nemaju okvire koji bi držali prozorska stakla, a na njima nema ni ručica za otvaranje. Za otključavanje vrata su zaduženi maleni tasteri na krovnim stubovima i baziraju se na električnom impulsu.

Dnevna svetla nose oblik slova „h“, i svako od njih poseduje 41 diodu LED. Ispod se nalazi glavna rasveta u tehnologiji matriks. Bočni retrovizori takođe donose stil bez okvira, dok je poklopac priključka za dopunu strujom diskretno postavljen. Podižuća peta vrata poseduju dva stakla u isto vreme: gornje je postavljeno skoro vodoravno i praktično predstavlja produžetak krova.

Kako naglasismo od naslova, puno je interesantnih solucija u enterijeru. Na primer, bacite oko na konstrukciju tastera za pokretanje prozorskih stakala, a ništa manje zanimljive nisu ni kukice za kačenje kaputa. Kućište za naočare je locirano iznad glave vozača i izrađeno je od baršunaste tkanine velike gustine.

Ekran multimedijalnog sistema nudi dijagonalu od 14,6 inča i može se pomerati celom širinom čeonog panela zato što je na vođicama. One su položene od sredine ka desnom delu vozila pa tako i vozačev saputnik može da ga podesi da mu bude direktno pred očima.

Zato se pred očima vozača nalazi kompaktan instrumentacioni displej i projekcioni ekran. Uspravno postavljena ručica služi za upravljanje radom menjača. Skoro i da nema analognih dugmića na levoj strani frontalnog grebena. Zanimljivo, Zeekr X će se nuditi i kao petosed, ali i kao četvorosed. Istina, umesto zasebnih fotelja, i dalje će uvek biti montirana zadnja klupa, ali s čvrstim središnjim delom i dva pojasa za vezivanje putnika zarad sigurnosti.

Krosover Zeekr X počiva na modularnoj platforimi SEA (Sustainable Experience Architecture). Na njoj već leže preostala dva modela brenda, a i mnogobrojna druga vozila sklopljena unutar mega koncerna Geely. Oslanjanje je utemeljeno na oprugama, dok su još uvek nedostupne informacije o trakcionim baterijama za model X. Poznata je samo autonomija i ona varira u rasponu od 500 do 560 kilometara, zavisno već od konkretne verzije.

Uvodna varijanta modela Zeekr X nudi zadnji pogon zahvaljujući 272 kočene konjske snage moćnom električnom motoru. Tako koncipiran SUV je težak 1.840 kilograma, i može da pojuri do najviše 185 km/h. Verzija s pogonom na obe osovine meri 1.945 kg žive vage i pored pomenutog agregata, poseduje i 156 konjskih snaga potentni električni agregat na prednjoj osovini, pa ukupna snaga pogonskog sklopa doseže do 428 konjskih snaga. Maksimalna brzina iznosi malo više od prvopomenute alternative (190 km/h), ali je zato ubrzanje osetno bolje, pa ovaj Zeekr X dobaci do “stotke” za manje od četiri sekunde.

Prvo javno prikazivanje ovog krosovera će biti na aprilskom Salonu automobila u Šangaju, kada će biti obnarodovane i cene. Do tada možemo da znamo još i da će konkretan model biti sklapan u Kini, a isto važi i za kontingent namenjen izvoznim tržištima.

AutoRepublika

(3627)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Od svih tričarija, zaboravili ste napomenuti jednu vrlo ozbiljnu stvar – dizajn prostora za glave na zadnjem sjedištima… Linije krova ide ravno a onda se iza glava putnika ta linija obara tim petim vratima … 👏👏👏👏👌👌

moron

Samo strujaš?
Džaba im onda bilo

s mile

nemo tako… to je budućnost

Matija

Auto je veoma originalan i interesantan! Deluje snazno i sportski – pravi SUV! Ovakav dizajn bio bi pogodan za manje automobile. Za tezinu od skoro dve tone kriva je baterija!

Matori

Šta je tu sportsko? I o kom sportu se radi?

Matija

O dzogingu. 🙂

'79 DeVille

„… kočene konjske snage…“
To je bukvalni prevod I zvuci smešno, „New Now“, „how yes no“, I slično.

Brake horse power ili just horse power je snaga motora merena na zamajcu.

'79 DeVille

Ne zelim da kritikujem bez razloga ali se ne libim da ukazem na propuste. Ja sam sasvim slucajno ovde nabasao ne tako davno, i veoma mi je drago da postoji ovakav sadrzaj u Srbiji. Pod utiskom sam da je kvalitet objavljenog materijala izgubio na kvalitetu u poslednje vreme, i stojim iza onoga sto sam okarakterisao kao amaterski rad. Uz to bih isto tako naglasio da onaj ko ‘pise’, odnosno prevodi strane sadrzaje, nije bas vican tehnickom aspektu. Sta meni licno smeta je nevesto prevodjenje stranih materijala, narocito sa engleskog jezika. Moj maternji jezik je engleski, govorim ga duze nego srpski,… Pročitaj više »

Lala

Pa kad bi kostao 25 h i garancija na bateriju bar 5 godina i nije los. Mada i tih 25h nema u slamarici, a i napravljen da traje do isteka garancije, videli od poslovnih evropljana,a zelenasi ce po obicaju da deru.