1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen značajno snizio cenu nedavno poskupelog ID.3-a
Volkswagen značajno snizio cenu nedavno poskupelog ID.3-a
4

Volkswagen značajno snizio cenu nedavno poskupelog ID.3-a

4.67K
4
Podelite sa prijateljima:

Ideja Volkswagena je da uvodna alternativa s oznakama ID.3 ne prevaziđe cenovnu kotu od 40 hiljada evra u budućnosti. Tesla je pre samo nekoliko dana preduhitrila kompaniju iz Volfzburga, da ne kažemo prisilila rivala, da snizi cene, pošto je očigledno da se rasplamsava borba za što konkurentnijom ponudom elektormobila za šire narodne mase.

Nemački list Handelsblatt je preneo reči direktorke prodaje Volkswagena, Imelde Labe koja je kazala da je želja uprave da „proširi i promoviše koncept električne mobilnosti, što želi da postigne ponudom atraktivnih cena za uvodne modele”. Ona je navela i konkretnu cifru od 39.995 evra za ulaznicu u svet Volkswagenovih EV.

Pre samo par nedelja je ista firma podigla cene vozila, pa je tako od decembra najjeftiniji ID.3 koštao skoro 44 hiljade evra, na nemačkom tržištu, naravno. Labe je nagovestila i da će glavni model Volkswagena u segmentu BEV dobiti verziju i s manjom baterijom što će dovesti i ka nižoj ceni, ali da bi se to i zbilo, nužno je da se nastavi s popuštanjem pritiska u lancu nabavke.

Konstruktor je u uvodnim danima promocije modela ID.3 pričao o nekoj ceni koja bi bila niža od 30 hiljada evra, na koji način bi se ovaj model nametnuo kao električni naslednik Golfa, međutim, s prodajom je bolje krenuo prestižniji SUV s oznakom ID.4.

Kako rekosmo, pokrenut je cenovni rat na tržištu električnih vozila, pa je pre nekoliko dana američka firma Tesla snizila cene ulaznih verzija Modela 3 i Modela Y, i to u osetnom procentu. Prvopomenuti je dobio za 6 hiljada evra nižu cenu pa sada košta 43.990 evra, dok je drugi dostupan od granice 44.890 evra, a što je niže za čak 9,1 hiljadu evra.

Lokalni eksperti svakako kritikuju proizvođače koji su kreirali situaciju u kojoj su u Nemačkoj, električni automobili značajno skuplji od konvencionalnih vozila. Država nastavlja sa subvencionisanjem proizvođača, ali je ono sada malo umerenije nego pre nove godine, od kada važi pravilo da se kupcima omogućava da automobile jeftinije od 40 hiljada evra plate za 4,5 hiljada evra manje, dok je subvencija za skuplja vozila u iznosu od tri hiljade evra. Nasuprot napisima u medijima da su uživaoci državnih davanja kupci, istina je da korist imaju samo (ionako prebogati) proizvođači.

Uprkos svemu, veoma je siromašna ponuda malenih baterijskih vozila, onih koja zapravo i imaju najviše smisla u datom trenutku.

AutoRepublika

(4665)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Nisam za EV al od informacija koje se mogu naći na internetu po procjenama stručnjaka i raznim forumima od običnih korisnika došao sam do ličnog zaključka da je od svih proizvođača ww naj gori jer ono što navodi u specifikacijama nije ni blizu realnog stanja.

moron

Zar nije VW nedavno rekao da bi sniženje cena bilo nekorektno prema vec ostvarenim kupcima ?

BB

Taj efekat peglaju dugačkim rokovima isporuke 😜

Zoca

Da ne zavrse kao Nokia😄.(2)