1. Home
  2. Istorija
  3. Volkswagen je i ranije eksperimentisao sa elektrikom
Volkswagen je i ranije eksperimentisao sa elektrikom

Volkswagen je i ranije eksperimentisao sa elektrikom

253
2
Podelite sa prijateljima:

Prvi koraci Volkswagena u eksperimentisanju sa električnom energijom nisu skorašnjeg datuma. Nemačka firma akumulira skoro pet decenija iskustva u razvoju tehnologija za električne automobile.

Garaže u kojima se čuvaju najistaknutiji prototipovi brenda u Volfsburgu imaju prave dragulje, kao što je prva testna jedinica Volkswagena Golf E predstavljena 1976. Britanske kolege su proverile kako je prva generacija kompakta dobila varijantu pod nazivom „City Stromer“, koji je zvanično predstavljen 1981. godine.

Iako je brend lansirao još dve generacije 1985. i 1993. godine, nijedna od njih nije imala moderne litijum-jonske baterije, već stare olovno-kiselinske koje su, kao što se vidi na slikama, zauzimale ceo prostor u prtljažniku. Volkswagen Golf City Stromer prve i druge generacije imali su bateriju kapaciteta 11,4 kWh, sa kojom je autonomija iznosila nešto više od 64 kilometra.

Električni automobil treće generacije povećao je ovu cifru na 17,3 kWh, povećavajući svoju autonomiju na 96,5 kilometara. Prvi je zamišljen za čisto gradsku vožnju, drugi za međugradske rute. Nijedan od prvih električnih Golfova nije nudio velikodušne pogodnosti.

Prvi je imao elektromotor smešen napred od samo 30 konjskih snaga, a njegova težina od jedne i po tone, oko 600 kilograma više od Golfa I, imala je minimalne performanse: od nule do 50 km/h za 13 sekundi i brzinom uz maksimalnu brzinu od 96 km/h.

Ogromna većina ovih eksperimentalnih prototipova nikada nije direktno stavljena na prodaju, već su ih neko vreme koristile nemačke partnerske kompanije Volkswagena, da bi kasnije bile vraćene. Samo u slučaju druge i treće generacije oni su naknadno prodati odabranim kupcima.

Za nekoliko godina Volkswagen će ponovo lansirati električni Golf, ovog puta za masovno tržište i, koliko je poznato, samo u Evropi. Sa druge strane Atlantika, budućnost Rabbita je, kao što je poznato, misterija.

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan

Ko sve ranije nije eksperimentisao sa elektrikom…
I na kraju su svi izveli zaključak da elektrika ima smisao samo ako se naftaška tehnologija zabrani! 😁

BB

Vidi, prvi auto koji je probio brzinsku granicu od 100 km/h, nije bio na benzin već na struju 😜