1. Home
  2. Vesti
  3. Honda se (možda) opametila
Honda se (možda) opametila
5

Honda se (možda) opametila

2.76K
5
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo protekle godine pisali da je Honda odlučila da se pomeri za stepenicu više u cenovnom rangu. Eliminisani su bazni paketi opreme svih modela, a onimapreostalim su značajno povećane cene, čime je ulazak u svet ovog japanskog proizvođača postao skuplji nego ikada pre. Posebnu pažnju u toj priči smo opredelili ka modelu CR-V.

Kada je predstavljena nova generacija, bazni paket opreme LX je izbačen iz ponude, a narednom pod značkom EX (koji je tada preuzeo ulogu najjeftinije CR-V) je podignuta cena. Na kraju dana javnost je videla baznu cenu ovog krosovera od 32.335 dolara ili čak 5.535 „zelembaća“ višu nego što je to bila godinu dana ranije. Slična strategija je kasnije primenjena i na modele Accord, Pilot, Passport i mnoge druge, pa nam se činilo da Honda postaje brend samo za one za dubokim džepom.


Ali javnost se nije baš složila i prodaja brenda je protekle godine pala za čak 33% na američkom tržištu, dok je luksuzna divizija Acura prošla još gore (-35%). U vremena kada se svi bore s nedostatkom kompjuterskih čipova i nestašicom radne snage, teško da je neko očekivao rast, ali su Hondini rezultati zapravo bili jedni od najgorih u automobilskom svetu. Posebno se loše pokazao CR-V sa padom od 34%. I kako je japanski gigant odgovorio? Pa tako še je vratio LX u ponudu.

Kako prenose kolege sa sajta Capital One, CR-V LX već ovih dana počinje da pristiže u izložbeno-prodajne salone iako zapravo nije bilo javne objave da će opet biti deo ponude. Jeftiniji od za tri hiljade najmanjih zelenih novčanica od EX-a i stiže sa 17-inčnim felnama i plastičnim ratkapnama umesto aluminijskih felni. Takođe je izgubio i šiber kao deo standardne opreme, zatim grejače u sedištima i bočnim prozorima kao i prozore na dugme za sve osobe u vozilu osim vozača. Lista pristupačnije opreme se kompletira sa sedištem koje se mora račno podešavati i 7,0-inčnim monitorom.


S druge strane, mehanika se nije izmenila,CR-V se i dalje nudi samo sa 1,5-litarskim turbobenzincem. Razvija 190 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko CVT menjača. Pogon na sva četiri točka je opcija u vrednosti od 1.500 dolara. Kasnije ćemo videti i hibrid sa istim paketom opreme.

Sagledaćemo da li će ista strategija biti primenjena i na ostatak ponude, ali za sada američki kupci pokazuju da je teško promeniti stare navike.

AutoRepublika

(2764)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Billy

Cek,ako sam dobro shvatio LX paket nema podizace prozora nego kurble?

Horhe

Zato sada kod nas u oglasima ima 5 polovnih hondi kad ukucaš godište 2020 i mlađe. Katastrofa. Ali zato Mazdi ima mnogo više. Izgleda da je kombinacija nepodizanja cena i atmosferskih motora preotela hondine kupce u srb (kojih nije bilo malo, između ostalih i ja 2008g)

moron

Može to i ovako da se kaže.

Kada pogledaš stvarne polovnjake ( one „registrovane“ ), u godištu 2019. i mladje. ti na oglasima na „Polovni automobili“ imaš:

– samo jednu Hondu ( i to jedan Civic, doduše, ima i još jedan, ali havarisan ) i ništa više,

– 24 polovne Mazde.

Ako je Mazda kao atmosferac toliko bolja i omiljenija kod kupaca, zašto se njihovi „prvi kupci“ tako brže odlučuju na njihovu prodaju, nego što je to slučaj sa „prvim vlasnicima“ Hondi ?

Horhe

Nije Mazda toliko bolja,dapače, nego je jeftinija pa se više prodavala kod nas, te stoga ih ima više na oglasima.

moron

Kad bi Honda u segmentu kome CRV pripada po pitanju paketiranja primenila strategiju Hyundai i KIE, pa i Toyote i Nissan-a, njene ulazne varijante bi bile dosta svedene sa opremom, ali i niže cene. Dovoljno vam je da u Evropi sagledate baznu opremu za Sportage, Tucson, QQ, za Mazdu CX-5 ( pa i ne samo baznu, već i drugi nivo opreme tih modela ) i videćete da su oni po pitanju aktivne bezbednosne opreme bukvalno očerupani u odnosu na ( evropskog ) baznog CRV-a. Honda po tom pitanju ( kao i Toyota ) ne pravi kompromise. I mislim da i… Pročitaj više »