1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota bZ4X dobija ažuriranje da kupci ne bi imali sindrom anksioznosti zbog dometa
Toyota bZ4X dobija ažuriranje da kupci ne bi imali sindrom anksioznosti zbog dometa
0

Toyota bZ4X dobija ažuriranje da kupci ne bi imali sindrom anksioznosti zbog dometa

349
0
Podelite sa prijateljima:

Specifikacije električnih automobila nisu iste za sve zemlje. Brendovi primenjuju razlilčite specifikacije, uglavnom u zavisnosti od temperature, jer se pokazalo da hladnoća posebno utiče na kapacitet baterija. Pored toga, proizvođači koriste činjenicu da ne bi trebalo da se pune više od 80 procenata, ostavljajući marginu koja se može proširiti bežičnim ažuriranjima do bezbednosne granice.

Toyota bZ4X je predviđena da bude ozbiljan rival za električne automobile koji se prodaju u Švedskoj i Norveškoj, ali je sputana novim problemom koji se rešava kroz poboljšanja koja će biti ugrađena u sve jedinice, prvobitno namenjenih ovim zemljama. Promene stiži od sredine maja, kako su iz Toyote saopštili svojim klijentima u ovim severnoevropskim zemljama. Problem leži u cifri dometa i procentu energije prikazanom na instrument tabli.

Test je otkrio da kada merač dosega očita nulu, u bateriji je zapravo ostalo 8,2 odsto kapaciteta, što znači da ostaje 10 do 15 kilometara maksimalnog dometa, u zavisnosti od uslova vožnje, koji bi potencijalno omogućili dolazak do punjača. A to znači da klijenti misle da su ostavljeni na cedilu, kod nekih se javlja i sindrom anksioznosti zbog autonomije. Prema pisanju švedskih medija, proizvođač je priznao ovu manu, ukazujući na postojanje „električne rezerve“ koja se kupcima ne pokazuje.

Međutim, navodi se da nije uzeta u obzir stvarna potrošnja energije zbog kontrole klime i da se koristi podrazumevana vrednost i za normalan režim vožnje i za „Eco“. Rešenje je da se cifra autonomije i procenat merača energije na dinamički način prikažu na instrument tabli, tako da će vrednosti oscilirati u zavisnosti od temperature i stila vožnje, što će omogućavaju da se ponude stvarnije i preciznije informacije.

Proizvođač je potvrdio, takođe norveškim kupcima, da neće menjati bateriju, tako da se kapacitet ili autonomija neće promeniti, iako radi i na novom klima-uređaju koji je efikasniji i troši manje energije. Brend će takođe iskoristiti priliku da poboljša sistem brzog punjenja, koji je sada automatski ograničen u slučaju pokušaja punjenja nakon dva brza punjenja od 10 do 80 procenata u toku 24 sata.

AutoRepublika

(349)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments