1. Home
  2. Vesti
  3. Feručio Lamborgini je postao deo Automobilske kuće slavnih
Feručio Lamborgini je postao deo Automobilske kuće slavnih
1

Feručio Lamborgini je postao deo Automobilske kuće slavnih

530
1
Podelite sa prijateljima:

Osnivač italijanske marke Lamborghini Feručio Lamborgini primljen je u Automobilsku kuću slavnih, muzej u oblasti Detroita koji slavi istaknute ličnosti u automobilskoj industriji.

Feručio Lamborgini je zaradio bogatstvo proizvodnjom traktora, a u početku je deo trošio na modele Ferrarija. Kako priča ide, Lamborghini je smatrao da su proizvodi iz Maranela nepouzdani i zbog toga se suočio sa Encom Ferarijem. Nakon što je dobio manje nego zadovoljavajući odgovor od Ferarija, Lamborgini je odlučio da pokrene sopstvenu automobilsku kompaniju.

Prvi pokušaj traktorskog magnata, Lamborghini 350 GT, debitovao je na sajmu automobila u Ženevi 1964. godine. Imao je 3,5-litarski V12 motor koji je proizvodio tada impresivnih 350 konjskih snaga sa crvenom linijom na 7.000 o/min, i ima je savremeni stil GT sa motorom smeštenim napred.

Sledeći model je bio Lamborghini Miura koji je postavio osnovu za moderan superautomobil sa svojim motorom smeštenim na sredini karoserije i radikalnim stilom.

Feručio Lamborgini je nadgledao i lansiranje Countacha, koji je predstavljen u formi koncepta na sajmu automobila u Ženevi 1971. godine, ali se potom udaljio od proizvođača automobila sredinom sedamdesetih. Lamborghini je menjao vlasnika nekoliko puta tokom godina, uključujući vlasništvo Chryslera, pre nego što je „sleteo“ u svoj sadašnji dom sa Volkswagen grupom. Feručio Lamborgini je umro 1993. godine.

Smeštena pored muzeja Henrija Forda u Dirbornu u Mičigenu, Automobilska kuća slavnih takođe uključuje Džeja Lenoa i organizatorku takmičenja Helene Roter. Mermerna ploča sa potpisom Feručija Lamborginija biće izložena u muzeju zajedno sa ostalim članovima.

Očekujemo da naš Tomasović poseti i ovaj muzej, ako već nije… 😊

AutoRepublika

(530)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Probajte izgovoriti njegovo ime kao Feruććo sa dva ć, to bi bilo otprilike ono kako ga je njegova mamma nazvala 😉