1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Agya i blizanačka bratija u drugoj generaciji od 8,3 hiljada evra
Toyota Agya i blizanačka bratija u drugoj generaciji od 8,3 hiljada evra
2

Toyota Agya i blizanačka bratija u drugoj generaciji od 8,3 hiljada evra

1.82K
2
Podelite sa prijateljima:

Blizančki sićušani u formi hečbeka, modeli Toyota Agyo, Daihatsu Ayla i Perodua Axia predstavljaju neke od najjeftinijih vozila koja se nalaze u aktivnoj ponudi na tržištu jugoistočne Azije. Prva generacije ove porodice modela je razvijen od strane brenda Daihatsu, a u etar je puštena u 2013. godini. Sada je novi triling spreman za nastup, a ovaj put je vodeću ulogu u kreaciji četvorotočkaša imala marka iz Malezije po imenu Perodua.

Inače, ovaj malezijski brend je u četvrtinskom vlasništvu Toyotinog Daihatsua. Ipak, kompletna osnova automobila je u potpunosti japanska i preuzeta je iz Toyote, pa je razvoj koštao skromnih 126 miliona američkih dolara.

Prezentacija vesele ekipe iz istočne Azije je organizovana na sekvencijalnim osnovama, pa je na dan 13. februar u Indoneziji predstavljena nova Toyota Agya, danas dočekasmo debi modela Perodua Axia koji je odrađen u Maleziji, dok je svečanost prikaza heča po imenu Daihatsu Ayla zakazana za sutra.

Ali, pošto su Toyota i Daihatsu bezmalo identični (dok se Perodua izdveja stilom, opremom i performansama), već je moguće oformiti punu sliku.

Novi tim hečbeka je prešao na modularnu platformu DNGA (Daihatsu New Global Architecture), koja ima pristup savremenoj elektronici (ESP je već u “serijskoj opremi”). Školjka je postala više kruta, krug okreta je smanjen, dok je arhitektura šasije ostala ista: polukruta osovina nazad, gde su i kočnice starovremenske, s dobošima.

Između osovina je u smeni generacija stiglo 70 milimetara više prostora (pa je sada 2.455 mm), dok je ukupna dužina narasla za 120 mm (na 3.760 mm). Vozila su i u širinu dobila po 45 mm (1.665 mm) ali su i za 5 mm niža (1.505 mm). Klirens je skromniji za dva santimetra, dok je glavno obeležje noviteta, vidljivo od spolja, to što su upotrebljene klasične kvake za otvaranje vrata.

Perodua Axia je zadržala trocilindarski motor od ranije. Nudi litru zapremine i 67 konjskih snaga uz 91 Nm najvišeg obrtnog momenta. Ali Toyota Agya je dobila novo srce, pa umesto četvorocilindarskog bloka s 1,2 litra (88 „grla“ i  108 Nm) stigao je ekonomičniji trocilindarski s istom snagom, ali i 5 njutn metara više. Svi modeli su dobili Toyotin varijator D-CVT.

Objedinjuje konvertor obrtnog momenta, mehanizam V kaiša i planetarni zupčanik. Automobil se pokreće i ubrzava u režimu beskonačnog prenosa, a pri brzinama kretanja koja su više od 60 km/h (tačna vrednost zavisi od uslova vožnje), elektronika prelazi na „mehanički“ overdrajv, smanjujući potrošnju goriva. Osnovna mehanička postavka biće samo za modele Toyote i Daihatsua.

Jednovremeno je predstavljen i heč pod imenom Toyota Agya GR Sport. Ova verzija je postojala i ranije ali se od osnovne modifikacije razlikovala samo po agresivnijim detaljima i dodacima na karoseriji. Nova generacija je otišla korak dalje pa nudi zasebne opruge i amortizere i direktniji upravljač.

Eventualni podsmeh zadržite, molim. Glavna novina u kabini se tiče uvođenje u ponudu opcije podešavanja obruča upravljača po visini, jer ranije to nije bilo omogućeno. Čeoni panel je postao moderniji, a među opcijama se nalazi i multimedijalni sistem s devetoinčnim ekranom i virtuelnim instrumentima, dok je ekran od 7 inča ponuđen uz model Perodua.

U početnim nivoima opreme celog azijskog trojstva postoje samo dva vazdušna jastuka, dok ih skuplje verzije poseduju šest komada. Zadnja strana sofe je i dalje čvrsta, zapremina prtljažnika je simbolično porasla sa 260 na 265 litara.

Prvi će na proizvodne trake malezijski heč Perodua Axia. Već ga je moguće poručiti po ceni od 8,9 do 11,4 hiljada američkih dolara. Povrh toga, stara Axia ostaje u ponudi, ali samo u osnovnoj verziji sa starim pogonskim sklopom. Dodatno, moći će da je kupe samo pravna lica (korporativni kupci). Toyota Agya i Daihatsu Ayla druge generacije će u proces masovne proizvodnje u indonežanskim pogonima zajedničkog poduhvata Toyota-Astra Motor, i to na proleće. Starije verzije na tamošnjim tržištima kreću od 10,5 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(1823)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Na Američkom,Aziskom i Afričkom kontinentu automobili se izgleda prodaju po nekim ceneama koje mi sa Evropskog kontinena kad gledamo stičemo utisak da na njima ne da nema zarade već su proizvođači u gubitku,ustvari evropski kupci su očito ovce koji automobile plaćaju daleko više od njihove stvarne cene.

BB

Ili da ne ispunjavaju NCAP zvjezice… 😂🤣😂🤣
Kad pomeneš neke kineske aute, obično se nađe neka „načitana mudra evROPSKA“ glava koja stručno priupita „a gdje su zvjezice?“. Aj’ razumijem da ih u Kini i Indiji nema (najstarije civilizacije) ali nema ih ni u Americi ni u Brazilu, ni u Australiji…. Samo u Jevropi postoje zvjezdice i bezbjednost, ali to mora da se plati… 🤔