1. Home
  2. Vesti
  3. Šta znamo o očekivanom osveženom Renaultu Cliju?
Šta znamo o očekivanom osveženom Renaultu Cliju?
2

Šta znamo o očekivanom osveženom Renaultu Cliju?

3.19K
2
Podelite sa prijateljima:

Premijera osveženog mališana, ma može se figurativno slobodno reći i „galskog velikana“ je očekivan tokom proleća ove godine, dok bi se s prodajom moglo krenuti početkom leta. Pošto se proleće već može namirisati tu odmah iza ćoška, vreme je da se presaberemo i vidimo šta nam valja očekivati od novog Renaultovog Cija.

Istorija Clija započinje 1990. godine i ovaj model je tokom prethodnih nekoliko decenija uspeo da se reinkarnira nekoliko puta. Trenutno je u prodaji peta generacija koja je debitovala 2019. godine. Mali heč ostaje jedan od najpopularnijih modela na evropskom tržištu uprkos tome što mu prodajne brojke opadaju tokom prethodnih par godina. Statistički podaci koje objavljuje sajt Carsalesbase otkrivaju da je u periodu od januara do novembra prošle godine prodato 124.859 primeraka, uz opasku da decembarski podaci još uvek nisu obrađeni. To znači da je prodato za 31,2% manje vozila nego u uporedivom periodu iz 2021. godine.

Kako su brojni prototip primerci već na drumovima u kontekstu završne faze pripreme za lansiranje noviteta, nije ni čudo što su se pojavili relevantni renderi. Ovaj s naslovne fotografije je objavljen od strane uglednog pirinejskog portala motor.es, dok smo preferirali povezanu priču ruskih kolesa.ru. Nažalost, prikazana animacija novog Clija nije utemeljena na zvaničnim informacijama o izgledu vozila koje stiže, već je više plod slutnji i umetničkog dara „neznanog junaka“.

Pretpostavlja se da će glavnina vizuelnih promena zahvatiti njušku heča. Razumno je pomisliti da će na stil novajlije značajno uticati Renault Austral koji je nedavno predstavljen i koji je naš Perica Rajković već isprobao u više varijanti. Sudeći po renderu, videćemo nove prednje svetlosne grupe s karakterističnim LED očnjacima, koji nekoga mogu asocirati i na bumerang. U donjoj sekciji branika bi se mogli naći i farovi za maglu, koji bi dakako bili isto stilizovani.

Centralni farovi bi mogli međusobno da budu povezani putem svetleće trake, gde bi se u sredini našao logotip Renaulta. Nešto niže je ugrađena uvećana maska hladnjaka čiji dizajn je očito inspirisan modelom Austra. Usisnik vazduha pri dnu bi mogao biti ostavljen da stoji u izvornom obliku, i moguće je da će imati matricu vodoravnih obrisa.

Sudeći po tome što se vidi na ilustraciji, reljef na haubi, kao i profil ažuriranog Clija ostaje isti. Jedina primetna promena stiže u vidu kućišta, u crno farbanih bočnih retrovizora, koji su takođe pričvršćeni za vrata na odvojenim nogarima. Očekuje se da će stražnjica biti „osvežena” zbog retuširanih svetala prethodne forme i „zaglađenijeg” zadnjeg branika.

Promene se takođe očekuju i u unutrašnjosti vozila. Verovatno je da će prednja ploča biti stiliski i tehnički objedinjena s drugim aktuelnim modelima francuskog brenda. Očekuje se da će unutrašnjost imati nove, bolje materijale za završnu obradu (uključujući i tekstil i plastiku), kao i druge dekoracije. Pored toga, osveženi hečbek može dobiti multimedijalni sistem Easy-Link s novim interfejsom i širim spiskom funkcija.

Prema navodima publikacije iz Španije, zbog pooštravanja ekoloških standarda u Evropi, ažurirana linija motora Renaulta Clija će biti oslobođena dizel motora, tako da će postojati opcije koje koriste benzin, prirodni gas, kao i hibridni pogonski sklop. Maksimalna snaga takvih rešenja verovatno neće preći 145 „konja“.

AutoRepublika

(3188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Jedino ovog Clia Renault nije još uništio.

Nenad Popović

Ne raduj se unapred. Usraće i njega, nažalost.