1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Mercedes EQS i EQE će dobiti povećanje električne autonomije
Mercedes EQS i EQE će dobiti povećanje električne autonomije

Mercedes EQS i EQE će dobiti povećanje električne autonomije

165
1
Podelite sa prijateljima:

Glavna karakteristika električnih automobila je autonomija. Ogromna većina brendova uključenih u ovu trku bori se da ponudi maksimalnu cifru koja omogućava kupcima da prelaze velike distance bez dopunjavanja. Međutim, postoji važan ključ koji treba imati na umu: modeli sa jednim elektromotorom imaju veću autonomiju u poređenju sa onima opremljenim pogonom na sve točkove i sa dva elektromotora.

Usklađivanje obe cifre je veoma komplikovano, jer težina dodatnog elektromotora nužno utiče na energiju uskladištenu u bateriji, pa je rešenje formula Volvoa. Šveđani su iskoristili prednosti laganog fejsliftinga implementiranog u električnim XC40 i C40 da instaliraju sistem za isključenje za prednji elektromotor, povećavajući dostupnu autonomiju. Prednja jedinica se pokreće tako što zahteva veću dozu snage. Isti sistem je primenio i Mercedes na svojim luksuznim limuzinama EQE i EQS.

Ovaj sistem zapravo nije novitet, pošto ga novi Mercedes EQE SUV koji je upravo pušten u prodaju već ima kao standard u dve dostupne verzije 4MATIC sa pogonom na sva četiri točka. Tu tehnologiju je nemačka firma odlučila da prenese i na dve limuzine i tako udari na neposredne konkurente, kao još jedan adut u ratu cenama koji je Tesla započeo.

Dodatna autonomija postignuta ovom merom pomaže u povećanju prodaje, ali ne može da parira verzijama sa pogonom na zadnje točkove zbog povećanja težine koje dodatni motor podrazumeva, pa trokraka zvezda procenjuje da će ostvareno povećanje dostići 30 kilometara. Malo, ali značajno povećanje jer će u EQE i EQS autonomija premašiti 600 kilometara u sportskim automobilima AMG i biće blizu 800 kilometara, zavisno od verzije.

To je veoma važno rešenje za zainteresovane za ova dva luksuzna električna modela, jer ne podrazumeva ugradnju više modula u baterije EQE i EQS, (90,6 kWh i 107,8 kWh, respektivno), što bi značilo povećanje cene baterije pa samim tim i dva modela.

Novo poboljšanje će se pojaviti na tržištu u drugoj polovini 2023. godine, na jedinicama koje se naručuju od sledećeg leta.

AutoRepublika

(165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Iskljucivanjem prednjeg pogona dobija se dodatnih 30 km autonomije. Pa, i nije nesto! E, sada pitanje: kako ovih dodatnih 30 km podize autonomiju modela EQE i EQS na 600 km a modele AMGa na 800 km? Da li to znaci da su pre uvodjenja iskljucivanja prednjeg pogona njihove autonomije bile 570 i 770 km?