1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kineski Hummer u ponudi za civile skuplji od sto hiljada dolara!
Kineski Hummer u ponudi za civile skuplji od sto hiljada dolara!
0

Kineski Hummer u ponudi za civile skuplji od sto hiljada dolara!

374
0
Podelite sa prijateljima:

Gde god da se na manifestacijama pojavio zanimljiv armijski terenac Dongfeng Warrior postajao je atrakcija, pa je tako bilo i na Salonu automobila u Moskvi. U pitanju je potpuno legalna, zvanična kopija američkog taktičkog terenca zvanog HMMWV (ili kako naš narod kaže „Hummer“), dok je kineski koncern Dongfeng proizveo prvi kontigent azijskih klonova, u potpunosti od američkih komponenti.

Isporuke kineskoj armiji su započele tokom 2006. godine, ali se tokom vremena prešlo na lokalne komponentaše i sklopove, uz paralelnu modernizaciju kineske verzije Hummera, kao i širenje palete.

Prvi prototip civilne verzije je predstavljen još 2008. godine, nakon čega je konstruktor sklopio više različitih verzija terenca koje je prikazivao na sajmovima, ali je početak masovne proizvodnje permanentno odlagan.

Dongfeng je u 2017. godini ažurirao porodicu modela Warrior preoblikovanim vetrobranskim staklom, umesto pređašnjeg koje je bilo postavljeno u skoro pa vertikalnoj poziciji. Svejedno, profil je ostao prepoznatljiv i karakterističan za ovog terenca. Dodatno, i kabina je postala komfornija, a evo sada naposletku, koncern iz Kine je objavio i da kreće sa montažom Warriora koji je namenjen civilnoj populaciji.

Američka kompanija AM General je tokom devedesetih godina prošlog veka pokušala da od Hummera napravi statusni simbol i nekakav luksuzni automobil, ali su zato Kinezi imali nešto drugačije planove. Još uvek nema priče o uvođenju bogatije opremljenih modifikacija, što znači da pikap kamionet Dongfeng Warrior M50 nastavlja da nudi kabinu s dva mesta za sedenje i prvi ulazi u civilnu ponudu.

Konstruktor je ubeđen da će kao takav biti zanimlji za kupovinu poljoprivrednicima, maloj privredi, policijskoj službi kao i vladinim agencijama.

Kao što se vidi na fotografijama, Dongfeng je zadržao stil originalog američkog Hummera, pa model Warrior M50 poseduje okvir, nezavisno oslanjanje s oprugama i stalni pogon na sva četiri kraja karoserije. Čak i bazična arhitektura predviđa da se u kabini nalazi širok središnji tunel, dok će se od modernijih detalja, pred očima vozača verovatno pojaviti ekran multimedijalnog sistema.

Rani prototipovi civilnih vozila namenjenih eksploataciji u svakojakim vukoje.inama se oslanjanju na benzinske motore, ali će na kraju, pikap kamionet Warrior M50 biti opremljen istim onim turbodizel motorima koje i Dongfeng proizvodi saglasno licencnom ugovoru s američkim Cumminsom. Ta jedinica se, u skladu sa sporazumom, montira i na druga vojna vozila.

Četvorolitarski i četvorocilindarski motor razvija 200 konjskih snaga uz 600 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Menjačka kutija omougućava ručnu izmenu pet stepeni prenosa, dok je američki donor posedovao samo automataski menjač.

Cena „noviteta“ nikako se ne može smatrati sitnicom, naprotiv. Za 103 hiljade američkih dolara se može kupiti svašta, pa i kineski Hummer. Civilne verzije se izrađuju na istim proizvodnim linijama s kojih silaze i primerci namenjeni armiji Narodne Republike Kine, dok je prvi kontigent od 20 pikapova već dopremljen do maloprodajne mreže u Kini.

Za kraj još da kažemo da se planira i uvođenje u ponudu putničkih, kao i više specijalnih verzija, ali će se na to morati malo popričekati.

AutoRepublika

(374)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments