1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes prodao manje vozila u 2022. i pao iza BMW-a u globalnim razmerama
Mercedes prodao manje vozila u 2022. i pao iza BMW-a u globalnim razmerama
3

Mercedes prodao manje vozila u 2022. i pao iza BMW-a u globalnim razmerama

388
3
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač luksuznih automobila sa sedištem u Štutgartu, Mercedes-Benz je tokom protekle godine, širom sveta ukupno isporučio 2,05 miliona putinčkih vozila, objavljeno je juče. To postignuće je za 1% skromnije od onog što je registrovano prethodne godine, za šta je proizvođač okrivu uticaj mera protiv širenja virusa Covid-19 i uskih grla u nabavci.

Ipak, prodaja je u poslednjem tromesečju narasla za 17% nakon što su malo popustile nevolje u lancima snabdevanja i u logističkom sektoru. Dodatno, popularnost baterijskih modela je u plusu za odličnih 124%, pa se broj isporučeni vozila iz segmenta BEV zaustavio na godišnjoj cifri od 117.800 primeraka.

Posebno je naglašena istaknuta tražnja za vozilima iz palete Maybacha, onim koja donose najviši nivo prestiža, pa je u 2022. godini rast prodaje ove podmarke bio nivou od 37%. Ovde se najviše ističe tražnja na tržištima Indije, Kine, Japana, Koreje i Bliskog istoka.

Jedina ključna svetska regija u kojoj je Mercedes zabeležio negativan trend prodaje jeste kineska. Tamo je pad bio na nivou od 1%, objavljeno je juče na Reutersu. S druge strane, u Evropi i Severnoj Americi je indeksiran rast popularnosti modela s trokrakom zvezdom i to za 1% odnosno 3%, redom. U ostatku sveta je pak zabeležen ogroman pad popularnosti Mercedesa, i to za 27%. Objašnjenje ove poveće cifre se krije u pokretanju rata u Ukrajini i posledičnom prestanku aktivnosti germanskog proizvođača u Ruskoj Federaciji.

Dodatno se ističe manji obim plasmana vozila s uvodnog dela palete, onih s najnižom cenom, gde je minus na liniji s 10%. Proizvođač je i ovo objasnio mukama u sektoru nabavke.

Rivalska grupacija BMW je isporučila nešto malo manje od 2,4 miliona automobila u prošloj godini, što otkriva gubitak entuzijazma kod kupaca za vozilima iz ovog koncerna, i to za 4,8% u odnosu na prethodnu godinu. Brend BMW je pao u popularnosti za 5,1%, usled mera izolacije u Kini i rata u Ukrajini. Ipak, i kao takav je za dlaku prestigao Mercedes-Benz po obimu prodaje u 2o22. godini, jer je pre par dana objavljen preliminarni podatak o plasmanu 2,1 miliona četvorotočkaša.

AutoRepublika

(388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ovo je malo iznenađenje.Nekoliko godina unazad Merdža je redovno prodavala više vozila od Bembare.BMW skupio malo snage da uzvrati udarac…

Matori

I prošli put je bilo isto. Nije moguće matematički da nekom padne prodaja oko 5% i da on pri tom prestigne nekoga kome je pala prodaja oko 1%.
Možda ipak gospoda iz Minhena trba da razmisle o svojim kreacijama.

Renault Terminator

Mislim da je bolje da ništa ne misle,jer kad god puno misle ono bude sve ružnija kreacija😁.
Što kaže Mikula,danas je još dobro,sutra će biti gore.