1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes „kopira“ Teslu, priprema svoje brze punjače
Mercedes „kopira“ Teslu, priprema svoje brze punjače
0

Mercedes „kopira“ Teslu, priprema svoje brze punjače

134
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes je napravio radikalan zaokret u svojoj strategiji električnih automobila. Tesla je nadmašio nemački brend u ključnoj tački – strategiji punjenja. Amerikanci su razvili veliku mrežu punjača širom sveta, praktično na svim tržištima na kojima su prisutni, nešto što Mercedes danas nema, a što je najavio na CES-u 2023 u Las Vegasu. .

Nemačka firma je predstavila svoje stanice za punjenje velike snage koje će početi da primenjuje u SAD i Kanadi od 2023. godine, a potom i na glavnim evropskim tržištima i u Kini. To su savremeni objekti sa brzim punjačima tipa „HPC“ za električna vozila koji će biti postavljeni u ključnim gradovima, kod prodajnih mesta, službenih servisa i na servisima na magistralnim putevima putne mreže.

U to će brend sa znakom trokrake zvezde uložiti blizu milijardu evra i za koji će biti potrebno između šest i sedam godina da se ostvari.

Mercedesova stanica za punjenje imaće naprednu tehnologiju, sa gornjom palubom opremljenom fotonaponskim ćelijama za napajanje njenog osvetljenja, kao i sistemom video nadzora, a sa između četiri i dvanaest brzih punjača koji će moći da se poveća. do trideset sa snagom punjenja do 350 kW. Zahvaljujući inteligentnom sistemu upravljanja punjenjem njegovih modela, biće moguće značajno smanjenje vremena čekanja tako što će se maksimalno iskoristiti snaga ugrađenih punjača.

Ali jedna od bitnih razlika sa Teslinim punjačima je ta što će oni nemačkog brenda biti otvoreni od početka za bilo koji drugi električni model bilo kog brenda, iako će oni sa znakom Mercedesa imati prednost pri rezervisanju upotrebe preko mobilne aplikacije „Mercedes Me Charge“. Ovu uslugu Tesla nudi nakon teških pregovora između vladinih zvaničnika sa gigantom.

Ambiciozni projekat procenjuje da će 2027. godine imati više od 400 stanica za punjenje sa više od 2.500 punjača, kojima će upravljati dva ključna partnera u ovoj strategiji. To su kompanije MN8 Energy, lider u SAD u upravljanju i skladištenju baterija i solarne energije i ChargePoint, jedan od najvažnijih operatera za punjenje električnih automobila na svetu. Ovim projektom će nemački brend moći da obezbedi punjenje svojih električnih automobila širom sveta, osvajajući nove kupce.

AutoRepublika

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments