1. Home
  2. Vesti
  3. Sledeći Maserati Levante će stići kao EV sa 745 konjskih snaga
Sledeći Maserati Levante će stići kao EV sa 745 konjskih snaga
1

Sledeći Maserati Levante će stići kao EV sa 745 konjskih snaga

111
1
Podelite sa prijateljima:

Sve ovo bi moglo biti deo ambicioznog plana Maseratija nazvanog Dare Forward 2030. Italijanska marka je definitivno na putu da postane čisto električna do kraja ove decenije, baš kako je i predviđeno pomenutom strategijom. Baterijske verzije Maseratija će nositi nalepnicu Folgore, a premijere kreću ove godine i nastaviće se u ritmu „novitet svake naredne“ do kraja do sada planiranog razdoblja.

Prvenac električne flote Maseratija će biti zaokružen 2025. godine i zvaće se Levante Folgore, dok će se pridružiti i Grecale, GranTurismo, GranCabrio i MC20. Model Ghibli će biti ugašen do 2024. zajedno s motorom u V8 rasporedu.

Na osnovu onog što je izneto u nedavnom članku najstarijeg automobilskog medija na svetu, britanskog Autocara, proizilazi da će perjanica (na štiklama) italijanskog brenda postati čisto električni model u dolazećoj iteraciji, to jest da će motor SUS biti zamenjen električnim. U prilog toj tezi je citiran i izvršni direktor Maseratija, Davide Graso koji je naglasio značaj električnog Levantea i kako će on profitirati usled deljenja tehnologije među 14 Stellantisovih brendova.

Istini za volju, iz izveštaja se ne može precizno zaključiti da li će sledeći Levante u svim verzijama stići lišen klasičnog motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Ako se malo udubimo u slučaj, shvatićemo da je aktuelna najava da će dolazeći Levante biti postavljen na platformu Alfe Romeo. To je arhitektura zvana Giorgio, a ona je temelj i modelima Grecale i GranTurismo. Sve ovo navodimo jer pomenuti krosover i kupe nude i električne, ali i tradicionalne verzije. Potonje se očekuju ove godine.

Sa ili bez motora s ununtrašnjim sagorevanjem, bez razlike, u izveštaju Ostrljana se navodi da će kod Levantea Folgorea biti implementirana manje moćna verzija GranTurismovog tromotornog pogonskog sklopa. Konkretno, pominje se sanga od nekih 555 kilovata (745 „konja“).

Podsećanja radi, GranTurismo Folgore, koji je još prošle godine demisitifikovan sa svim detaljima dizajna, imaće ovu postavku sa tri motora sa neverovatnim izlazom moći od 1.200 konjskih snaga (895 kW). Ovo omogućava Grand Toureru da sprint iz mirovanja do 100 kilometara na sat, obavi za samo 2,7 sekundi.

Šta donosi budućnost, ostaje da vidimo u realnosti, ali istina je i to da „gde ima dima – ima i vatre“. Ono što je sigurno, iz ove perspektive, to je da Italijani više neće nuditi benzinske verzije nakon više puta pominjane 2030. godine.

AutoRepublika

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, i ovde „gase“ V8, a imaćemo uskoro napad „strujnog udara“ 😊